Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NBS očakáva, že na nižšie sadzby zareaguje aj finančný trh

NBS očakáva, že na nižšie sadzby zareaguje aj finančný trh

09.12.2008 15:16
Autor: SITA

BRATISLAVA 9. decembra (SITA) - Národná banka Slovenska (NBS) očakáva, že utorňajšie rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb, sa premietne aj do úrokových sadzieb na finančnom trhu. Banková rada NBS svojim rozhodnutím znížila základnú úrokovú sadzbu na 2,50 % p. a., čo je rovnaká úroveň, na akú minulý týždeň znížila úrokovú sadzbu aj Európska centrálna banka (ECB). Slovenská centrálna banka podľa jej hovorkyne Jany Kováčovej pristúpila k zmene úrokových sadzieb s cieľom ich postupnej harmonizácie s úrokovými sadzbami v eurozóne. Všetci členovia Bankovej rady NBS prítomní na hlasovaní pritom hlasovali za ich zníženie. Rozhodnutie centrálnej banky trh očakával a nebol žiadnym prekvapením, keďže sa Slovensko stane v januári 16. členskou krajinou eurozóny a budú preňho platiť rovnaké úrokové sadzby ako v eurozóne.

Posledné kroky v oblasti monetárnej politiky NBS podľa analytika VÚB banky Martina Lenka potvrdzovali, že jej smerovanie je definitívne späté s nadchádzajúcim členstvom Slovenska v eurozóne. "V tomto svetle sa očakávalo, že po znížení úrokových sadzieb ECB na úroveň 2,50 % ju bude NBS nasledovať. Rovnako sme predpokladali, že k zníženiu úrokových sadzieb NBS pristúpi už skôr, tzn. pred riadnym zasadnutím Bankovej rady NBS, ktoré je naplánované na 19. decembra," doplnil Lenko. NBS v utorok rozhodla aj o znížení jednodňovej refinančnej sadzby z 4,25 % na 3,50 % a taktiež aj o znížení jednodňovej sterilizačnej sadzby z 2,25 % na 1,50 %. "Tento krok, teda zharmonizovanie základnej sadzby NBS so sadzbou ECB, sme zo strany našej menovej autority dnes očakávali. Na druhej strane sme však očakávali aj zosúladenie ostatných sadzieb, teda jednodňovej refinančnej sadzby a jednodňovej sterilizačnej sadzby, na úroveň v eurozóne. To však NBS zatiaľ neuskutočnila," konštatovala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Eva Sárazová. Ako ďalej doplnila tieto sadzby sú zatiaľ na Slovensku totiž na o polpercenta odlišnej úrovni v porovnaní so sadzbami ECB.

Podľa hlavného analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa je v súvislosti s rozhodnutím NBS o znížení sadzieb dôležité zdôrazniť, že tento krok nie je reakciou na situáciu v domácom hospodárstve, ale len zosúladením kľúčových úrokov s tými eurovými, ktoré budú od januára slovenskými. S prijatím eura sa Slovensko tak môže podľa jeho slov tešiť aj z nižších kľúčových úrokových sadzieb. "Napriek tomu, že aj po očakávanom spomalení sa bude slovenská inflácia pohybovať nad úrovňou inflácie v eurozóne, bude slovenské hospodárstvo v čase spomalenia stimulovať uvoľnenejšie (európske) nastavenie menovej politiky," konštatoval Vaňo. V podobnom duchu zhodnotila rozhodnutie NBS znížiť úrokové sadzby aj analytička ČSOB Silvia Čechovičová. "Vzhľadom na vstup Slovenska do eurozóny NBS svojou menovou politikou už len nasleduje ECB," konštatovala pre agentúru SITA.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data