Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Makléři Patria Direct: Ekonomické vyhlídky se nelepší, po rally může nyní přijít vystřízlivění

Makléři Patria Direct: Ekonomické vyhlídky se nelepší, po rally může nyní přijít vystřízlivění

18.05.2009 17:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Akciové trhy napříč světem se v uplynulých týdnech vydaly strmě vzhůru a hodnoty indexů začaly prudce umazávat z propastí, do kterých propadly vstupem do ekonomické recese. Dle makléřů společnosti Patria Direct však ještě zdaleka není vyhráno a opatrnost je nadále na místě. „Ekonomické prostředí se nezlepšuje, právě naopak. Spotřebitelé omezují nákupy a mnoho z nich se může na určitou dobu dostat do problémů se splácením dluhů. Firemní zisky se snižují a tempo tohoto poklesu nijak nepolevuje,“ varoval v online rozhovoru na serveru www.patria.cz Petr Žabža, makléř Patria Direct, s tím, že „nelze vyloučit ani propad na úrovně z ledna/února“.
 
Po rally uplynulých týdnů lze spíše očekávat určitou korekci. Podle makléře Herberta Krpeše lze v brzké době čekat určité vystřízlivění amerických akciových trhů. „Očekávám pokles ze současných úrovní indexů o 6-10 %, spíše v kratším horizontu než měsíc,“ uvedl Herbert Krpeš.
 
Jak dále vyplynulo z online rozhovoru s makléři Patria Direct, investoři by se neměli „jednosměrně“ vrhat do nákupu akcií, ale ve svých portfoliích by neměli zapomínat na komodity a alternativní aktiva. „Komodity jsou segment, který by v portfoliích klientů neměl scházet. V tomto okamžiku bych preferoval zemědělské tzv. soft komodity před těmi průmyslovými, i když jejich čas také přijde. Zlato je jasnou protiváhou k možnému oslabení amerického dolaru a mělo by v portfoliu investora být. V krátkém období, pokud se ještě nějakou dobu udrží růst akciových trhů, zlato nebude příliš v oblibě. Dlouhodobě ale tuto investici preferuji,“ říká Petr Žabža.
 
Pokud jde o vývoj na měnových trzích, zatímco korekcí by podle makléřů Patria Direct mohl projít americký dolar vzhledem k liberální měnové politice americké administrativy, lokální měny regionu CEE budou ve středním období zřejmě spíše posilovat a proto je zcela na místě úvaha o zajištění volnoměnových investic před znehodnocením. „V USA je současnosti mnohem větším rizikem deflace, spíše než inflace. Kvůli obrovskému množství dluhu, který se musí v USA umořit, je inflace věcí vzdálenějšího horizontu,“ dodává Petr Žabža.

Pokud jde o aktuální vývoj na trzích ropy, z pohledu dvouletého horizontu je cena ropy kolem 60 dolarů za barel poměrně příznivá. „Samozřejmě za předpokladu, že přijmeme hypotézu o relativně krátce trvající globální recesi, která by mohla odeznít koncem letošního roku,“ uvedl Petr Žabža, makléř Patria Direct.

Pořádnou rally jsme v uplynulých dnech zaznamenali také na domácí pražské burze. Jakou zvolit strategii pro dlouhodobější úspěch při investicích do domácích akciových titulů? „Preference ze střednědobého pohledu na pražské burze v tomto okamžiku směřují k dividendovým titulům, tedy Telefónice O2 a Philip Morris ČR, kombinovaným s některými "živějšími" tituly jako Erste Bank, Komerční banka nebo VIG,“ uzavírá Žabža. 

O tom, že na burze v uplynulých měsících opravdu bylo při správném výběru možné realizovat nemalé zisky svědčí i výsledek modelového portfolia Patrie Direct - služby, přístupné pro všechny klienty, která umožňuje nechat se při výběru investičních příležitostí inspirovat profesionály. "Portfolia jsou dvě - středoevropské a globální. Mohu prozradit, že to středoevropské dosáhlo od svého vzniku (2. 3. 2009) k dnešnímu dni výnos téměř 54 %, globální se zhodnotilo o 7,5 %," představil novinku z dílny Patria Direct obchodní ředitel společnosti Martin Kodýdek.

 Online rozhovor se samozřejmě nevyhnul ani jednotlivým SPADovým titulům. V případě akcií Philip Morris ČR zazněl od makléře Jana Korba následující výhled: „Po sérii opatření, která zhoršovala ekonomické prostředí pro Philip Morris se zdá, že titul našel své stabilizované hospodářské dno. Z hlediska možného vývoje v rámci týdnů bych jako maximální úroveň viděl hladinu 6 500 . Z ročního hlediska pak ceny 7 500-8 000 .“

Kompletní přepis online rozhovoru s makléřským týmem společnosti Patria Direct naleznete ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university