Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropné ekonomiky spouští vlastní dluhopisový trh, bankovní půjčky nedostačují jejich investičním potřebám. Dočkáme se i společné měny?

Ropné ekonomiky spouští vlastní dluhopisový trh, bankovní půjčky nedostačují jejich investičním potřebám. Dočkáme se i společné měny?

09.06.2009 16:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Již 13. června bude spuštěn nový dluhopisový trh. Příležitosti se chopila Saúdská Arábie, která chce rozvinout „trh s dluhy“ především v rámci zemí OPEC. Dnes se navíc objevily zprávy, podle kterých země perského zálivu připravují spuštění vlastní společné měny (více zde)

V době, kdy světové trhy dluhopisů zápasí s globální recesí a jen pomalu se uvolňující nedůvěrou na zápůjčních trzích, přichází největší arabská ekonomika a země s největšími světovými ověřenými rezervami ropy s projektem vytvoření nového zápůjčního trhu. Saúdská Arábie počítá v příštích pěti letech s mořem investic do infrastruktury, hovoří se o nejméně 400 miliardách amerických dolarů. A tyto prostředky na jedné straně nechce nechat jako tučné (a drahé) sousto bankám, které by si půjčky na tyto investice rozdělily mezi sebe, na druhé straně pak nemá záruku, že banky vzhledem k současnému vývoji na mezibankovním a dluhovém trhu, budou vůbec kdy schopny tyto projekty profinancovat. „Rozsah těchto projektů by pro banky mohl být příliš velkou zátěží a nikdo dnes nemá záruku, že by toto břímě dokázaly unést,“ potvrzuje John Sfakianakis, hlavní ekonom SABB, afilace banky HSBC (42,24 USD, 0,33%) známé spíše jako „Saúdsko-britská banka“. „Jsou to dlouhodobé projekty vyžadující dlouhodobé zdroje financování a diverzifikaci těchto zdrojů. To vedlo k vytvoření nového dluhopisového trhu,“ dodává Sfakianakis.

Saúdská burza cenných papírů ohlásila, že nový trh bude skutečně spuštěn k 13. červnu a umožní investorům a brokerským firmám nakupovat a prodávat některé druhy tradičních dluhopisů, ale také Sukuk bondy, což jsou zvláštní islámské dluhopisy*. „Je to velmi významná cesta k získání prostředků pro soukromé společnosti a jejich projekty…k navýšení jejich kapitálu. Je to dobrá zpráva pro prohloubení kapitálových trhů,“ uvádí Monica Maliková, hlavní ekonomka dubajské investiční banky EFG Hermes.

Zatímco země jako Saúdská Arábie, Spojené Arabské Emiráty či Katar mají nemalé přebytky hotovosti, vytvořené v průběhu rally na trzích s ropou v minulém roce, vlády těchto ekonomik si uvědomují riziko přílišného spoléhání se na akciové trhy a banky při stimulaci růstu. „Jejich ohromné finanční rezervy umožňují vytvořit výnosovou křivku, která odpovídá jejich finančním potřebám,“ uvádí Maliková. Trhem bankovních půjček na Středním Východě a v severní Africe, jak uvádějí shodně mnozí analytici, protékalo nesmírné množství zdrojů, které zatížily účetní bilance projekty v objemu mnoha miliard amerických dolarů týdny před globální úvěrovou krizí, která podlomila růst a vysušila zdroje půjček. Jen samotná Saúdská Arábie má probíhající průmyslové projekty za desítky miliard dolarů, v Dubaji - prožívající nepřetržitý investiční boom – už musela být část projektů závislá na bankovním financování podržena či zcela přerušena. Kuvajt, snad ještě více závislý na vývoji trhu s ropou, než Saúdská Arábie, již v prosinci musel ustoupit od joint venture v objemu 17 miliard dolarů s americkou Dow Chemical ( USD, 0,00%) pod tlakem právníků, kteří napadali náklady. Všechny tyto události přivedly země Zálivu k vytvoření lokálního „obchodu s dluhem“.

„Navíc poučení z asijské finanční krize jasně ukazuje, že bankovní financování není cestou kupředu,“ říká Sfakianakis a dodává: „Nový trh je také cestou k posílení zvuku saúdskoarabského finančního systému a cestou k jeho rozšíření.“

(Zdroj: AP, Bloomberg, www.sabb.com, www.tadawul.com.sa)

* Sukuk je arabské jméno pro finanční certifikáty, které se dají označit jako islámský ekvivalent dluhopisů. Dluhopisy s fixním výnosem dle islámu nejsou povoleny. Sukuk jsou cenné papíry, které jsou v souladu s islámským právem a jeho investičními principy, které zakazují platbu úroku. Śířeji například definice na Wikipedii


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.