Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: Podmínky se zlepšují, ekonomika bude ale ještě nějakou dobu slabá; programy podpory skončí podle plánu; sazby budou nízko po delší čas

Fed: Podmínky se zlepšují, ekonomika bude ale ještě nějakou dobu slabá; programy podpory skončí podle plánu; sazby budou nízko po delší čas

17.12.2009 8:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Fed včera po skončení svého dvoudenního zasedání prohlásil, že většina z jeho programů půjček skončí podle plánu 1. února, protože fungování finančních trhů se zlepšilo. Trh práce se podle prohlášení stabilizuje, Fed přesto opět potvrdil, že hodlá držet sazby „výjimečně nízko“ po delší dobu. FOMC po jednohlasném rozhodnutí ponechal klíčovou sazbu v rozmezí nula až 0,25 %, kde již se rok pohybuje.

Fed tím, že potvrdil konec pomoci dluhopisovým dealerům, krátkodobým trhům s půjčkami a vzájemným fondům peněžního trhu signalizuje, že „neobvyklá a náročná“ situace, která vedla k vytvoření programů pomoci v roce 2008, ubývá na síle. Ekonomové vnímají prohlášení centrální banky jako potvrzení svých očekávání, že se zvyšováním sazeb počká šest měsíců až jeden rok.

Dnes by měl bankovní výbor Senátu hlasovat o doporučení nominace předsedy Fedu Bena S. Bernankeho na druhé funkční období k plnému schválení Senátem. Většina z členů výboru prohlásila, že Bernanke má jejich podporu, někteří zákonodárci ale kritizují způsob, jakým reagoval na finanční krizi a hodlají proti jeho znovuzvolení protestovat.

Nízké úrokové sazby měly za následek růst cen akcií, index Standard and Poor’s 500 tento rok doposud vzrostl o 23 %. Nákupy cenných papírů zajištěných zástavním právem k nemovitostem v hodnotě 1 biliónu dolarů pomohly v týdnu končícím 3. prosince snížit průměrnou pevnou sazbu u třicetiletých úvěrů na nemovitosti na 4,71 %, což je nejméně od roku 1971, kdy se začaly zaznamenávat. Spread Libor-OIS, který měří ochotu bank k půjčkám, se z rekordní hodnoty 3,64 % v říjnu 2008 snížil na 0,1 %. TED spread, rozdíl mezi tříměsíční sazbou půjček vlády a bank, klesl na 0,22 %; nejvyšší hodnoty dosáhl v říjnu minulého roku, kdy se dostal až na 4,64 %.

Fed včera potvrdil, že v březnu ukončí program nákupu cenných papírů zajištěných zástavním právem k nemovitostem v hodnotě 1,25 biliónů dolarů a program nákupu dlužných cenných papírů vydaných subjekty, které založila federální vláda. Nákupy se však nyní pomalu zmenšují.

Naposledy došlo ke schůzce FOMC 3. a 4. listopadu a data podle prohlášení Fedu naznačují, že od té doby se „ekonomická aktivita dále zlepšovala, zpomalilo se zhoršování situace na trhu práce a podmínky na finančních trzích již více podporují růst ekonomiky, která však ještě zůstane po nějaký čas slabá“. Centrální bankéři již do svého prohlášení nezahrnuli větu, která říká, že Fed „použije širokou škálu nástrojů“ k podpoře růstu a stabilních cen. Neobjevilo se ani prohlášení, že Fed „sleduje velikost a strukturu své rozvahy“.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data