Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová prezentovala plán „záchrany eura“ včetně návrhu řízeného bankrotu země eurozóny

Merkelová prezentovala plán „záchrany eura“ včetně návrhu řízeného bankrotu země eurozóny

19.05.2010 10:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU), německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) a ministr hospodářství Německa Rainer Brüderle (FDP) připravili hlavní strukturu plánu ke stabilizaci společné evropské měny euro. Devítibodový dokument, který zahrnuje i možnost vyhlášení procesu řízené insolvence země eurozóny, má sloužit jako podklad pro jednání s šéfy vlád jednotlivých spolkových zemí a dalšími představiteli Německa ohledně podpory záchrannému rámci v rozsahu 750 miliardy eur, na kterém se EU dohodla pro případ dalších potíží některé ze slabších zemí eurozóny, na kterou by se rozšířila finanční nákaza z Řecka.

Interní dokument, který získal německý Handelsblatt, obsahuje hodnocení evropské krize. Uvádí mimo jiné, že ze strany Řecka byly platné smlouvy eurozóny porušeny velmi hrubým způsobem a eurozóna by se v případě extrémního scénáře nemusela vyvarovat krizi likvidity a solventnosti. Vývoj na finančních trzích podle dokumentu obnažil slabé stránky eurozóny a ta nesmí připustit, aby se krize, jaká se rozvinula z Řecka, někdy v budoucnu opakovala.

Reformní rámec má položit základy přepracování Evropského paktu stability, zabránit dopadům krize na domácnosti, zlepšit koordinaci hospodářských politik v eurozóně (s jasným vzkazem směrem k fiskální politice) a prosadit právní rámec procesu řízené státní insolvence země eurozóny. Stabilizační programy takových zemí by měly podléhat hodnocení nezávislého institutu, v dokumentu je uváděna i role ECB v tomto ohledu.

U zemí, které poruší pak stability, dokument požaduje zavedení „okamžitých a efektivních sankcí“. „Země, které nebudou plnit opatření k dojednanému rozsahu snížení deficitů, by do budoucna neměly mít nárok na další strukturální zdroje (finance) ze strany EU,“ uvádí dokument s tím, že výplata finančních zdrojů z EU by do budoucna měla být navázána na solidní hospodaření země. Porušování pravidel by podle dokumentu citovaného Handelsblattem mělo nést i politické důsledky v podobě odebrání hlasovacích práv v Evropské radě na jeden rok. Podle německého listu by se v problémová země stala de facto protektorátem Evropské komise.

Podle kancléřky Merkelové jistě plán projde „korekturami“, avšak přestavuje první reálný dokument k řešení krize eura. Německý ministr financí Schäuble požaduje zapojení evropského prezidenta Van Rompuye.

V německém parlamentu dnes Angela Merkelová uvedla, že Evropa čelí nejhorší krizi za posledních několik desítek let a otřesy eura budou mít globální dopady. Německé zákonodárce požádala o schválení rámce finanční pomoci postiženým zemím eurozóny v rozsahu až 750 miliard eur a uvedla, že dokud se Evropská unie, potažmo eurozóna, nesjednotí na detailních pravidlech poskytnutí finančních prostředků z tohoto zdroje, z Německa neodejde ani jedno další euro. Merkelová uvedla, že německý ministr financí plán představí 21. května .

Merkelová v Parlamentu zopakovala, že požaduje dohled nad ratingovými agenturami na evropské úrovni a že finanční trhy akcelerovaly krizi. Dnes o půlnoci zavedený zákaz short sellingu v Německu, BaFinem oznámený do konce března 2011 (více zde), k němuž Německo požaduje připojení ze strany Velké Británie, podle ní potrvá nejméně do té doby, dokud Evropa nenalezne společné řešení pro změnu pravidel. Kancléřka uvedla, že pro změny finanční regulace hledá podporu EU a dalších subjektů na mezinárodní scéně, avšak že pokud to bude nezbytné, bude Německo jednat samo za sebe.

(Zdroj: HandelsBlatt, Bloomberg, WSJ, BaFin)


Váš názor
  • od dnešní železné lady
    19.05.2010 11:33

    ...jasná formulace: "..ani jedno euro.." a "...evtl. bude Německo jednat za sebe..." - jasný nůž na krku. Na jedné straně ostrá formulace - ať si to ostatní rozmyslí - ale také pootevření zadních vrátek!
    jado
    • Re: od dnešní železné lady
      19.05.2010 12:46

      "jasná formulace" ovšem následuje až den POTÉ, co i z Německa už odešly do Řecka peníze na květnovou splátku dluhopisů a na další je čas cca do půlky června :-) - - - Neboli je to sice velmi silná, ale jen "předváděcí" kanonáda do tuzemské politiky v Německu.
      H.B.
  •  
    19.05.2010 11:04

    O čem ví paní Merkelová a neví ostatní investoři, že reakce je tak ostrá?Kde je další zaseté semínko , ktere vyklíčí?
    Zed
  •  
    19.05.2010 10:37

    aspon diky situaci poslednich 2 let vidime , jak politici napric Evropou jsou absolutne neschopny . Dekujeme recesi ze nam ukazala reprezentaci jako odpad . Snad je to odraz. mustek k lepsim zitrkum (dlouhodobe)
    Garp
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů