Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bývalí analytici Moody's připustili manipulaci s ratingem

Bývalí analytici Moody's připustili manipulaci s ratingem

03.06.2010 8:19
Autor: ČTK

New York (ČTK) - Někteří bývalí analytici americké ratingové agentury Moody's Investors Service včera před vládním vyšetřovacím výborem vypověděli, že byli nuceni připisovat rizikovým dluhopisům vyšší ratingy, než jaké si tyto cenné papíry zasloužily. Cítili prý tlak ze strany svých nadřízených.

Analytici vypovídali před zvláštním výborem, který vyšetřuje příčiny vzniku finanční krize. Dosavadní zjištění naznačují, že u zrodu krize byla riziková část amerického hypotečního trhu, jejíž problémy se přenesly i na další části finančního systému v USA a pak do dalších zemí. Před výborem by měl ještě včera vystoupit i miliardář Warren Buffett.

"Sice nikdy neexistovala žádná explicitní direktiva, která by snižovala standardy přidělování ratingových známek, každý nezdařený obchod se ale musel vysvětlovat a také obhájit," vypověděl Eric Kolchinsky, který dříve v Moody's vedl oddělení ratingů pro rizikové obligace CDO. Později za tyto praktiky svého zaměstnavatele udal.

Bývalý viceprezident oddělení derivátů Mark Froeba v písemné výpovědi popsal, jak vypadal nátlak, který management na podřízené vytvářel. Podle něj Moody's tlačila na to, aby měla vyšší podíl na trhu. Pak prý bylo jasné, že investiční bankéři měli pod kontrolou analytiky a nutili je, aby k cenným papírům dávali vyšší ratingové známky, přestože si zmíněné papíry zasloužily známky horší.

Buffettova úloha spočívá v tom, že jeho investiční společnost Berkshire Hathaway patří k největším akcionářům společnosti Moody's. Buffett nejprve nechtěl pozvání vyšetřovací komise přijmout, nakonec ale přišel. Takzvanou cenovou bublinu, která vznikla na realitním trhu v USA, podle něj nebylo možné příliš předvídat. Ratingové agentury prý byly v úsudku stejné špatné jako většina investorů a dalších zainteresovaných, včetně Buffetta.

"Celá americká veřejnost se nechala unést tím, že ceny nemovitostí nemohou prudce klesnout," řekl Buffett. Poznamenal také, že když ceny domů v první polovině uplynulého desetiletí prudce rostly, řada lidí před tím varovala, ale nikdo je neposlouchal. Nikdo si prý nepřipouštěl, že situace se vymkne kontrole, stejně jako nikdo neodhadl, do jakých rozměrů narostla na přelomu tisíciletí takzvaná internetová bublina. Buffett prý tehdy také netušil, kam až může situace zajít.

Rating je klíčové vodítko pro investory. Podle něj se řídí, zda mají do určitých cenných papírů investovat, či nikoliv. Čím vyšší je rating, tím má společnost, jejíž cenné papíry jsou hodnoceny, levnější další financování. Zvláštní pozornost se věnuje ratingům, které hodnotí závazky států, neboť takové ratingy přímo ovlivňují finanční situaci dané země.

Vládnímu výboru pro vyšetřování příčin finanční krize předsedá Phil Angelides. Ten hned v úvodu podrobil agenturu Moody's ostré kritice za to, jakým způsobem pracovala, a nazval ji "triple-A factory", tedy továrnou na nejlepší ratingy. "Abych to řekl stroze, není to hezký obrázek," podotkl k činnosti Moody's Angelides.

Rating poskytují převážně tři velké agentury. Vedle Moody's je to rovněž Standard & Poor's, jejímž majitelem je společnost McGraw-Hill Cos, a potom agentura Fitch Ratings, která patří společnosti Fimalac SA. Agenturám se v současné době klade za vinu, že svou pomalou reakcí na problémy přispěly k prohloubení finanční krize.


Váš názor
  • Zdá se, že s CDO neskončili.
    15.06.2010 11:40

    Vypadá to na další manipulaci s ratingem u Řeckých vladních dluhopisů: http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1638542/moodys-srazila-recku-rating-o-ctyri-stupne-do-spekulativniho-pasma-euro-ustoupilo-k-122-usdeur-wall-street-vratila-zisky.html
    buřič
  •  
    03.06.2010 9:53

    TAK,VIDA a když jsem to tu asi před týdnem uvedl i s příkladem tam jste mě nejen vymazali ale i znemožnili další dizkuzi, vážení pánové
    JKOSKA
    •  
      03.06.2010 12:32

      Ale přece nic nového - před rokem v březnu jsem tu upozorňovala na Lowensteinovu podrobnou analýzu http://www.nytimes.com/2008/04/27/magazine/27Credit-t.html?_r=1
      Kalka.
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m