Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB nechala sazby beze změn; čeká slabý růst HDP a vyšší inflaci

ECB nechala sazby beze změn; čeká slabý růst HDP a vyšší inflaci

10.06.2010 15:50
Autor: ČTK

(ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes nechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu jednoho procenta, kde ji drží už více než rok. Prezident ECB Jean-Claude Trichet řekl, že kvůli oslabení eura očekává pozvolný nárůst inflace v důsledku vyšších cen komodit a naznačil, že růst ekonomiky eurozóny bude v blízké době poněkud nepřesvědčivý. ECB podle něj nemá bezprostředně v úmyslu začít vydávat dluhové certifikáty, v odkupu aktiv ale bude pokračovat a ještě jej posílí zavedením dalšího nástroje na podporu likvidity.

"Zkoumáme všechny nástroje, které máme k dispozici. Nic bezprostředního ale nechystáme," řekl Trichet. Trh ale nejvíce čekal právě na podrobnosti k odkupu státních dluhopisů a k dalším opatřením, které ECB uplatňuje, aby mírnila negativní dopady dluhové krize v části eurozóny.

ECB v květnu začala s odkupem státních dluhopisů a za první tři týdny od zahájení programu jich nakoupila už za zhruba 40 miliard eur (přes bilion Kč). To je naprosto bezprecedentní opatření. Aby ECB neutralizovala dopady těchto nákupů, srovnatelný objem peněz z peněžních trhů s pomocí týdenních termínových depozit zase odčerpala.

Trichet připustil, že peněžní trhy stále nefungují tak, jak by měly. ECB proto bankám nabídne neomezené finanční zdroje v rámci tříměsíčních zápůjčních operací, což podpoří peněžní nabídku až do konce roku a vyrovná blížící se splátku 12měsíčních úvěrů v objemu 442 miliard eur. Krok ECB tak ještě více oddaluje takzvanou exit strategy, tedy strategii ústupu od nynější mimořádně podpůrné měnové politiky.

"Trichet se distancoval od poskytnutí dalších informací a skladbě nákupů aktiv a de facto nechal všechny možnosti otevřené. Odmítl i několik dotazů na komentář ke slabšímu euru, pouze řekl, že je to důvěryhodná měna," řekl ekonom banky Goldman Sachs Erik Nielsen. "Vyznělo to tak, že je spokojen s oběma přístupy," dodal ekonom. Euro za půl roku vůči koši měn oslabilo asi o 17 procent.

ECB ve středu omylem zveřejnila zkušební zprávu určenou pro interní záležitosti, v níž se uvádělo, že ECB vydá tříměsíční dluhové certifikáty s nabízeným úrokem do jednoho procenta. Nedopatření vyvolalo spekulace, že banka uvažuje o něčem podobném, aby neutralizovala hrozbu inflace plynoucí z nákupu dluhopisů. ECB ze zákona nesmí nakupovat státní dluhopisy přímo od vlád. Papíry proto kupuje až na sekundárním trhu.

Část ekonomů už dlouho upozorňuje, že nákupy státních dluhopisů a další podpůrné kroky, které ECB uplatňuje, se později projeví růstem inflace. To dnes Trichet částečně připustil, i když trvá na tom, že v delším časovém výhledu by se inflace výrazněji zvýšit neměla. Alespoň z dnešního pohledu ne.

"ECB očekává roční harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) v roce 2010 v pásmu 1,4 až 1,6 procenta. Na rok 2011 očekáváme HICP v pásmu 1,0 až 2,2 procenta. Proti minulé prognóze z března 2010 jsme pásmo trochu posunuli vzhůru, hlavně abychom vzali v úvahu vyšších ceny komodit v eurech," řekl Trichet. V březnové zprávě ECB předpokládala, že letos bude inflace v pásmu 0,8 až 1,6 procenta a příští rok 0,9 až 2,1 procenta.

ECB drží základní úrok beze změn už více než rok. ECB zatím nedala nijak najevo, že by se chystala úroky v blízké době měnit. Trichet zároveň poznamenal, že nelze vyloučit další mírný nárůst inflace ve druhé polovině roku, do budoucna by se ale míra inflace výrazněji zvýšit neměla.

"Reálný růst hrubého domácího produktu se v roce 2010 bude pohybovat v pásmu 0,7 až 1,3 procenta, v roce 2011 pak v pásmu 0,2 až 2,2 procenta. Ve srovnání s prognózou ECB z března 2010 jsme pásmo u růstu reálného HDP na letošní rok posunuli mírně vzhůru v důsledku pozitivních dopadů silnější aktivity ve světě v krátkodobém horizontu. Pásmo na rok 2011 jsme posunuli naopak mírně dolů, což odráží hlavně výhled vývoje domácí poptávky," uvedl Trichet.

Rizika, která ohrožují nastíněný výhled ekonomiky, jsou podle Tricheta s ohledem na mimořádně vysokou nejistotu v zásadě vyrovnaná. Problémem je i nadále hlavně slabý trh práce a také nové tření, s nimž se potýkají některé části finančních trhů. Na druhou stranu je však možné, že globální ekonomika a obchod se zotaví víc, než se předpokládalo.

Kurz eura po Trichetových slovech zamířil dolů, zakrátko ale směr otočil a vyrazil vzhůru. Podle obchodníků byla za počátečním poklesem nervozita z toho, že nebylo známo dost podrobností k záchranným krokům ECB, jimiž se banka snaží mírnit dopady dluhové krize v eurozóně. Trh očekával, že banka nastíní příznivější výhled růstu HDP i na příští rok, nejen na letošek.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data