Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kongresman zveřejnil údajnou vnitřní zprávu BP: Z poškozeného vrtu může unikat až 15,9 milionů litrů ropy denně

Kongresman zveřejnil údajnou vnitřní zprávu BP: Z poškozeného vrtu může unikat až 15,9 milionů litrů ropy denně

21.06.2010 9:42
Autor: ČTK

(ČTK) - Ropná společnost BP, která bojuje s únikem ropy ze svého poškozeného vrtu v Mexickém zálivu, zažila další ránu, když americký demokratický kongresman zveřejnil na internetu vnitřní zprávu BP, podle níž by v krajním případě mohlo z poškozeného vrtu společnosti unikat až 15,9 milionu litrů ropy denně. Vláda USA dosud odhadovala, že z vrtu by mohlo unikat nanejvýš 9,5 milionu litrů denně. BP vzápětí odmítla obvinění, že by únik ropy podceňovala.

Bílý dům dnes také kritizoval výkonného ředitele BP Tonyho Haywarda, že uprostřed krize s poškozeným vrtem odjel na dovolenou. Personální šéf Bílého domu Rahm Emmanuel prohlásil, že Hayward učinil zásadní chybu, když ujel uprostřed krize kolem záchrany jihoamerického pobřeží. BP je za ropnou katastrofu v Mexickém zálivu odpovědná. Po dubnové havárii její ropné plošiny se ještě nepodařilo únik ropy do moře zastavit.

Do nynějška nebylo přesně určeno, jak výrazný je denní únik ropy z vrtu do moře. Podle vědců vytéká do moře denně 5,75 milionu až 9,54 milionu litrů "černého zlata". Odhady BP jsou napadány kritiky jako podceněné.

"Tento dokument nastoluje velmi závažné otázky týkající se toho, co BP věděla a kdy to věděli," uvedl kongresman Ed Markey v tiskovém prohlášení.

"Je jasné, že od počátku BP nejednala s americkou vládou ani s Američany na rovinu, pokud jde o rozsah úniku. Nyní trpí jejich nekompetentností rodiny, které žijí a pracují v zálivu," dodal.

BP opáčila, že únik ropy nepodceňovala. "Vždycky jsme říkali, že budeme bojovat s jakýmkoliv množstvím ropy, které unikne, a to je přesně to, co děláme. Vypořádáváme se s největším únikem ropy v historii," uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí BP Toby Odone.

Ředitel BP Hayward ve čtvrtek nepříliš úspěšně čelil dotazům kongresmanů, pokud jde o snahy BP unikající ropu zastavit. O víkendu odjel z USA, aby se zúčastnil regaty luxusních jachet na britském ostrově Wight.

"Je to další z mnoha komunikačních chyb a omylů," řekl Emmanuel televizi ABC. Podobně jako mnozí Američané poukázal na to, že zatímco do zálivu stále uniká ropa, Hayward si užívá požitků jako před nehodou.

Sdělovací prostředky často citují nešťastné Haywardovy výroky, mezi nimi i tento: "Nikdo si nepřeje víc než já, aby už to všechno skončilo. Chci se vrátit ke svému životu."

Spolu s dalšími dvěma osobami vlastní jachtu Bob v hodnotě 300.000 eur (7,7 milionů korun) a ta se zúčastnila regaty. Jeho firma ho bránila s tím, že je Hayward je stále v kontaktu s děním v Mexickém zálivu. Mluvčí BP také řekl, že je to první Haywardova dovolená od dubnové havárie.

Britský list The Sunday Telegraph napsal, že BP poskytne na likvidaci škod 50 miliard dolarů (téměř bilion korun) a že se zřejmě bude soudit se svým americkým společníkem, firmou Anadarko. Zástupce tohoto spoluvlastníka licence těžby v pátek obvinil BP z nepromyšleného postupu. BP už neúspěšně vyzvala Anadarko k finančnímu podílu na likvidaci skvrny.

BP podle britského listu příští týden začne prodávat dluhopisy za deset miliard dolarů (asi 200 miliard korun) a pak požádá banky o půjčku 20 miliard dolarů. Dalších 20 miliard chce shromáždit v příštích dvou letech prodejem jmění. List neuvedl původ těchto informací.

BP se už zavázala, že do konce roku 2013 založí fond na likvidaci ropné skvrny. Bude v něm 20 miliard dolarů.

Ropná katastrofa se promítá i do americké domácí politiky. Emmanuel řekl televizi ABC v souvislosti s podzimními volbami do Kongresu, že ovládnou-li parlament republikáni, budou se snažit BP omlouvat. Republikáni se se prý už nyní snaží z ropné firmy učinit oběť a ne viníka, jak to činí prezident Barack Obama. Republikánský poslanec Joe Barton označil minulý týden Obamův tlak na založení fondu na nápravu škod v zálivu za vydírání a firmě BP se za to omluvil, ač pak svá slova odvolal.


Váš názor
  •  
    21.06.2010 10:27

    vystizny priklad politickeho jednani, jak si "udelat jmeno" pred volbami (i u nas). mnohdy bohuzel jenom staci publikovat interni/neverejne informace, ktere by mely byt vazany mlcenlivosti. nemelo by se tedy jednat o protipravni jednani?
    kb
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university