Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
John: Koalice se shodla na vyšších daních pro bohaté

John: Koalice se shodla na vyšších daních pro bohaté

06.09.2010 8:47
Autor: ČTK

(ČTK) - V souvislosti s důchodovou reformou vzroste v příštím roce zdanění lidí s nadstandardními příjmy nad 141.000 korun měsíčně. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to bez dalších podrobností řekl ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. Podle něho se na tom již dohodly strany vládní koalice.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však deníku MF Dnes řekl, že jde o mylnou informaci. "Nic takového potvrdit nemohu. Na jaře 2011 budu předkládat nový zákon o dani z příjmu a koaliční dohoda je, že v rámci tohoto zákona bude odstraněna degrese, která je v tuto chvíli nad stropy zdravotního a sociálního pojištění. Je samozřejmě tolik variant, jak se s touto degresí vypořádat, a nemůžu potvrdit, že stoupne míra zdanění tak, jak říká předseda John," sdělil MF Dnes Kalousek.

"Jsme s koaličními partnery dohodnuti, že v souvislosti s důchodovou reformou bude progresivní zdanění těch nejbohatších, čili nastane to příští rok," řekl John s tím, že jeho strana měla ve volebním programu zavedení daňové progrese pro občany s měsíčním příjmem nad 141.000 korun.

John včera zároveň zopakoval, že nechá prověřit údajně nevýhodné smlouvy České pošty s obchodními partnery, mezi nimi i ČSOB. Cílem je zvýšit ziskovost státního podniku.

Pošta má usilovat o změnu smlouvy, na základě které na jejích pobočkách nabízí své služby Poštovní spořitelna. "Všichni víme, že by pošta mohla dostat mnohem víc, než dostává," řekl.

Podle bývalého ministra vnitra Martina Peciny (ČSSD) je pro Českou poštu velmi nevýhodný také kontrakt o provozování datových schránek. Pošta podle této smlouvy platí za odeslání každé zprávy 18 korun. "Částka, je naprosto neuvěřitelná," řekl Pecina. "Všechny nevýhodné věci z minulosti se budeme snažit přejednat," řekl k tomu včera John, připustil však, že smlouvy jsou sepsány tak, aby je bylo obtížné vypovědět.


Váš názor
  • Kdo je bohatý?
    06.09.2010 10:16

    Ti s vyššími příjmy? Kdepak! Ti nejbohatší mají daňové přiznání jako žebráci. Spravedlivější by byla daň z majetku a daň z příjmu zrušit. Myslím že 1% ročně pokrylo úplně všechny potřeby rozpočtu. Bohatí klidně nacpou celá procenta ročně firmám a fondům za "správu majetku" a zdá jsem jim to OK, ale 1% daň se jim zdá příliš velká. Už ve starém Římě byla daň z majetku a chudí neplatili nic. Taky ale neměli právo volit, což taky není úplně zavrženíhodné.
    HonzaH
    • Re: Kdo je bohatý?
      07.09.2010 15:18

      to uz muzes rovnou vsecko vsem zabavit, ale pocitej s vendetou exekutorske komory, ktera ti pujde po krku za to, zes ji predbeh!
      Azb
    • Re: Kdo je bohatý?
      06.09.2010 11:58

      proč by se mělo něco danit dvaktrát nebo vícekrát viz dan z nemovitosti, zdaní Ti příjem , pak zaplatíš DPH za vše co koupíš do baráku a ještě pak musíš platit každý rok za to že jsi se postaral´, pakárna stejně jako demotivace formou zvyšování přímých daní, danit se má spotřeba, žereš hodně plat, jezdíš hodně plat, svítíš hodně plat, ale proboha proč když makáš, snažíš se, bereš na sebe riziko tak plať ?
      Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Kdo je bohatý?
      06.09.2010 11:11

      mno 1. většinou o taky bylo tak že kdo platil daně volil a kdo neplatil daně, volební právo neměl... i to by bylo spravedlivé, zhruba ve tvé logice ;) 2. Co myslíš, že ti bohatí udělají, když bude daň z majetku? Myslíš že tady na ni budou čekat, nebo že se pojedou podívat jinam, kde není ?
      Bo
    • Re: Kdo je bohatý? Daň z majetku je hloupost
      06.09.2010 10:51

      Už student prvního semestru ekonomie ví, že existují vědecké důkazy o tom, že daň z majetku je nejvíce distorzní a způsobuje odchod bohatých (tax evasion). Bohatí jsou dnes Ti schopnější (nemyslím tím vexláky z 90. let).A bez schopných lidí se tato země (ani žádná jiná) neobejde.Trestat někoho za píli, disciplínu a schopnosti je naprosto krystalicky čistá hloupost.Je to asi něco, jako jako sežrat v létě všechno zrno a na jaře se divit, že umíráme hlady. Nicméně se velmi přimlouvám za to,aby ten, kdo z rozpočtu bere na dávkách více, než dává,neměl volební právo.To je stejná blbost,jako kdybych měl rozhodovat o tom,co a kolik si koupím za sousedovo peníze.Taky bych se neohlížel na hospodárnost a přiměřenost,ale jen bych maximalizoval zcela přirozeně svůj vlastní užitek.Proto je něco takového zcela kontraproduktivní a vede jen ke korupci voliče politikem za veřejné peníze (tzv. teorie veřejné volby).
      Metaforos
      • Zrusit volebni pravo ?
        06.09.2010 12:19

        Nechci se zastavat tech, co vice od statu dostanou, nez mu odvedou na danich. DPH do toho pocitat je nesmysl. Vsichni duchodci a zeny na materske by nevolili? Majetni duchodci s odchodem do duchodu by se meli vzdat volebniho prava? Nebo zase vymyslime nejaky paskvil, jak to udelat spravedlive? Dan z majetku by byla kontraproduktivni. NAPROSTO by dostacovalo, aby bylo majetkove priznani, to totiz nejlepe dokaze ve sve casove rade skutecnost i pomuze prokazat pripadnou korupci. Coz nelze od pravice ocekavat, zejmena pred komunalnimi volbami, kvuli kterym VV zverejnili tento blabol, jelikoz jim klesaji preference. To je presne ta korupce a stado je holt takove, ze mu staci bonmoty. Kdyz vidim na billboardech hesla proti korupci, majetkove priznani je z ustredi VV zapovezeno, ale statni prispevek za volebni hlasy je jimi velkoryse utracen do ziskani hlasu dalsich. Pokud jde o "majetne", dnes neni kam odejit, navic majetek zejmena financni je v zahranici primo ci zprostredkovane. Pokud jde o "bohate" stavajicim vysokym prijmem, tezko lze si predstavit, ze zahranicni zamestnavatel necha pracovat sveho zamestnance v cizine, kdyz prave v CR mu dotycny tvori hodnotu. Nebo vlada nechce zahranicnim firmam zvysovat mzdove naklady, ktere tu maji cizince aby ridili nasince? Mozna by se nasi nejlepsi studenti dostali snadneji na nejvyssi pozice... Pochopil bych sotva jedno promile ceskych hlav vytvarejicich hodnotu svou vlastni hlavou na svuj vlastni ucet bez vazby na statni rozpocet, z nichz verim ze devadesat procent by dnes jiz nemela s progresivnim zdanenim vetsi problem (pouze novi politici na to nejsou nachystani, nebot svym zpusobem ziskani mandatu neni sazkou na jistotu... a to je furt dokola).
        Mudrc
      • vekslaci z 90 let
        06.09.2010 11:49

        No hodně těch dnešních bohatých je daleko horších než většina bývalých veksláků a mají získané daleko větší majetky slušně řečeno nepoctívým způsobem.. Když už tady někdo píše o bývalých vekslácích, měl by se zeptat těch co je zažili jak to dopravdy bylo a ne jak se nam tady dnes někdo snaží namluvit. Je to neporovnatelné s tím jak se tady dnes rozkrácá a daleko jednodušeji.
        miki1
        • Re: vekslaci z 90 let
          06.09.2010 13:29

          Průšvih je v tom, že součastná vláda i kdyby něco ušetřila, tak pak neví, co s těma penězma udělá...Proč se pořád krade ve státních podnicích, hotelech?Jsou to jen výkřiky do tmy..Veksláci???..ty si uměli poradit proti komunistům a dokáží si poradit i dnes...Někteří z nich jsou možná na tom intelektuálně lépe, než mnozí dnešní politici..A vlastně ne jen možná, ale určitě!!!!!!!!
          ZUZKA
          • Veksláci
            08.09.2010 12:04

            Jj, třeba Pitr jakožto bývalý výkonný vekslák by měl dostat metál a penzi za třetí odboj, místo aby ho někde naháňali...
            Kalka.
          •  
            07.09.2010 14:45

            on vůbec termín vexlák je zprofanovaný a je podáván jako synonymum pro podvodníky a lenochy, ale i vexláci museli být šikovní a pracovití, aby přežili...
            Jackpot
  • "komedianti"
    06.09.2010 9:38

    To je nehorázné, co předvádí současná vládní koalice. Je to výsměch většině lidí v tomto státě.
    miki1
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.