Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejbohatší přesouvají zdroje z finančního systému do fyzického zlata, Rogers čeká za dekádu růst na 2.000 USD/unce

Nejbohatší přesouvají zdroje z finančního systému do fyzického zlata, Rogers čeká za dekádu růst na 2.000 USD/unce

05.10.2010 18:16
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Nákupy fyzického zlata a investicemi do těžebního sektoru odpověděli nejbohatší investoři podle správců jejich majetku na finanční a ekonomickou krizi, započatou v roce 2007. Nákupy fyzického zlata jednotlivci dosahují až tun drahého kovu a znamenají odčerpávání prostředků mimo finanční systém, jenž nadále ovládá nestabilita. „Přetrvávající obavy z druhého poklesu a stavu finančního sektoru přiměly investory k růstu jejich apetitu po zlatě, investicím do zlatých ETF a akcií těžebních společností,“ uvádí Josef Stadler ze švýcarské UBS, který v bance vede správu portfolií klientů s majetkem přes 50 milionů dolarů. „Již nekupují futures, ale skutečně fyzické zlato,“ uvedl Stadler. Banka UBS svým klientům radí držet 7 až 10 procent jejich aktiv v cenných kovech jako je zlato. To se posunem do blízkosti 1340 dolarů za trojskou unci dnes dostalo na nová historická maxima.

Graf vývoje spotové ceny zlata od počátku roku 2007 (USD/tr. unce):
1005_zlato

Šéf asijské pobočky Julius Baer rovněž doporučuje bohatým investorům uložit část portfolia do zlata především z důvodu měnové volatility, která se v budoucnu zřejmě ještě zvýší a pod tíhou zhoršujících se makrodat z USA a dalších ekonomik. „Zlato v současném prostředí bereme jako pojištění investic. Doporučujeme našim klientům držet nejméně desetinu portfolia ve zlatě a k tomu nějakou dodatečnou část pro využití krátkodobých pohybů na trhu zlata, tedy pro reakci na jeho momentální překoupenost či přeprodanost,“ uvádí Van Van Anantha-Nageswaran.

„Pokud se podíváte na vysvětlení investic nejbohatších lidí do zlata, odrážejí jednoduše jejich nejistotu, která v uplynulých třech čtyřech letech nebyla nikdy vyšší, než nyní. Ptají-li se mne, zda a kdy poroste inflace, musím popravdě odpovědět, že nevím. A neví to nikdo. Zlato je proti tomu zajištěním,“ uvádí Stadler z UBS. Jak poznamenává UBS, nejistý výhled inflace, obtížná předpověď měnového vývoje a obavy ze zpomalování růstu ekonomik zpětinásobily investice do fondu fyzického zlata Pictet, otevřeného před rokem.

Jak naznačuje i Julius Baer, rostoucí podíl investorů se veze na vlně spekulativních nákupů zlata vedle majoritní části nákupčích zamýšlejících jeho držení jako dlouhodobé jistoty. U zlata se odhady tohoto podílu dnes pohybují kolem 30 procent, u stříbra proti tomu kolem desetiny všech nákupů. Jak potvrdil i Anthony deChellis z americké pobočky Credit Suisse, je to více případ amerických investorů. „Ptají se, jestli je to bublina a kam až může jít. Růst ceny zlata je fenomén dnešní doby,“ uvedl deChellis. Opatrnější se spekulativními nákupy jsou investoři v Evropě a Asii. „Zájem se zvýšil, ale pozice klientů nemohu nazvat překoupenými,“ uvádí Samir Raslan z Citigroup.

Na další růst ceny zlata, která by se během následující dekády měla dostat na 2000 USD/unce sází známý investor Jim Rogers. Domnívá se, že jeho další růst bude provázen dočasně korekcí spekulativní části investorů po silných růstech drahého kovu v uplynulých týdnech. Rogers uvedl, že pádným důvodem k investicím do drahých kovů je politika Fedu a amerického ministerstva financí, které situaci ještě zhoršily. „Vše se jen zhoršilo. Nezaměstnanost je výše, než před stimuly, ekonomické podmínky jsou celkově horší. Nechme slabé zbankrotovat a konečně vyčistit systém. Investorům je v tomto prostředí mnohem lépe v reálných aktivech typu komodit a drahých kovů,“ uvedl Rogers. Také tento investor upozorňuje na vývoj zlata, které po silném růstu obchoduje na svých historických maximech, vůči stříbru, které stále pod svým historickým maximem setrvává o 60 %. „V tuto chvíli bych se více díval na ten drahý kov, který je ještě levnější,“ poznamenává.

Vývoj spotové ceny stříbra od počátku roku 2007 (USD/tr. unce):
1005_stribro

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, AP, WSJ, MarketWatch)


Váš názor
  •  
    06.10.2010 11:15

    nejbohatším radí at kupují zlato a těm ostatním o které defakto nestojí, radí at kupují akcie, že jsou levné :-)
    chicko
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m