Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chodorkovskij bude ruskou vládu trápit ještě dlouho

Chodorkovskij bude ruskou vládu trápit ještě dlouho

03.11.2010 16:43
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Na jaře roku 2003 byl dokončen první supermoderní kancelářský komplex v Moskvě, vystavěný jako sídlo společnosti Jukos - s vlastním zdrojem energie, od podzemních garáží až po vrcholovou anténu přeplněný nejnovější technologií. Výkladní skříň ruského kapitalismu, psalo se tehdy. Budova byla pojištěna proti zemětřesení, hurikánům i povodním. Pojišťovna dokonce poskytla záruku na policejní zátahy – ne proti prudkým změnám politického klimatu. Když se společnost, v jejímž čele stál dnes uvězněný Michail Chodorkovskij, v dubnu nastěhovala, spočítal někdo schody mezi hlavními koridory: 13. V pověrčivém Rusku obzvlášť nešťastné znamení. O několik měsíců později se začalo vše kazit.

Aféra Jukos je dnes všeobecně považována za milník moderní ruské historie. Následky stíhají hlavní aktéry i sedm let po jejím začátku. Kdysi nejbohatší ruský oligarcha Michail Chodorkovskij před několika dny přednesl závěrečnou řeč své obhajoby při druhém procesu s ním a jeho kolegou Platonem Lebeděvem. Zatímco poprvé byl za daňové úniky, které v konečném součtu podle prokuratury přesáhly 50 miliard USD, odsouzen na osm let ve vězení na Sibiři, nyní ho žalobci viní z tohoto, že ropu, z níž neplatil daně, přímo kradl. A to ve velkém.

Druhý soud s šéfy Jukosu se stal vděčným námětem mnoha karikaturistů a dnes již legendárního komiksu, v němž prokurátor ve stylu politických procesů 50. let kompenzuje nedostatek právnické erudice zápalem pro věc. Absurditu nynějšího obvinění prý potvrzují, samozřejmě jen anonymně, i mnozí ruští vládní představitelé, kteří museli u soudu svědčit. Obžaloba nicméně požaduje, aby si Chodorkovskij s Lebeďevem odsloužili dalších šest let. V takovém případě by se na svobodu dostali nejdřív v roce 2017.

Podle Chodorkovského nikdo nemůže věřit tomu, že by kradl ropu vlastní společnosti (byl sám největším akcionářem), i kdyby se k tomu přiznal. Na druhou stranu také nikdo nevěří, že moskevský soud bývalého miliardáře osvobodí. „Za ty roky se mě začali více bát a méně respektovat zákony,“ uvedl ve své řeči. V rozhovoru pro deník Novaja Gazeta předtím prohlásil, že krize na Rusko plně dolehne zhruba za pět let, až klesající potenciál zaostávající ekonomiky narazí na lakotu zkorumpovaného byrokratického aparátu a materiální požadavky stárnoucího obyvatelstva. Varovný prst v tomto ohledu nedávno zvedl i zahraničně-politický poradce prezidenta Medveděva a vlivný komentátor Sergej Karaganov.

Chodorkovský ve svém proslovu nešetřil kritickými slovy ani na svou adresu a zčásti na sebe vzal vinu za nenaplněné ambice moderního Ruska. „Naše země žila z naděje ve svobodu, naděje, že budeme schopni dosáhnout štěstí pro sebe i naše děti. Odpovědnost za to, proč tato přání nedošla úplného naplnění, a ne pro všechny, pravděpodobně nese celá naše generace, včetně mě.“

V aféře Jukos dnes ale nejde jen o patetické projevy ve stylu Dostojevského románů a snahu o mučednickou sebeprezentaci. Když Jukos vyhlašoval bankrot, slíbil ruským úřadům "celoživotní" boj, dokud se nedovolá práva.

Problémy dopadají především na státní společnost Rosněfť, která v pochybné aukci převzala velmi levně většinu aktiv Jukosu. Zahraniční akcionáři Jukosu se s Ruskou federací soudí ve více zemích, začátkem března začalo první slyšení před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku, v němž žalovaná strana požaduje odškodnění přes 100 miliard USD. Rozsudek se čeká až za několik měsíců. Nizozemský soud již loni rozhodl, že Rosněfť má zaplatit 389 milionů dolarů (asi 7,3 miliardy Kč) společnosti Jukos Capital.

Nejzranitelnější jsou v takovém případě zahraniční aktiva ruského gigantu, jelikož mezinárodní soudy mohou relativně rychle a efektivně nařídit jejich zmrazení. Rosněfť se přitom nedávno vydala na akviziční tažení a před několika týdny od venezuelské PDVSA koupila významný podíl v několika německých rafineriích. Někteří ruští komentátoři již spekulují, že se právní nástupci Jukosu mohou obrátit právě na německé soudy a domoci se svých nároků tam.

(Zdroj: The Economist, Eurasia Daily Monitor, Kommersant, Russia in Global Affairs)


Váš názor
  • Ale no tak,
    04.11.2010 8:56

    nic na světě není černobílé a trochu objektivity by rozhodně neškodilo. O jeho vazbách na neokonzervativní mocenské kruhy v USA a Rothschildovy finanční kruhy v Evropě si štěbetali už i vrabci na střeše. http://www.irucz.ru/cz/zpravy/1-/114-ruska-federace/11401-centralni-fo/-/213-neuvedeno/4261-rozbor-oligarchove-milionari-kontrolujici-vetsinu-ekonomiky-ruska/ Předehra k „Velké ruské hře“ http://www.blisty.cz/art/34313.html Americké ropné koncerny a případ Michaila Chodorkovského http://www.blisty.cz/2003/11/28/art16079.html
    Peté13
    • Re: Ale no tak,
      05.11.2010 9:46

      Vazba na konzervativni kruhy nebo Rotschildy, alespoň v liberálních demokraciích, není zločinem.
      Trejbal
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data