Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Může francouzská bankovní daň dopadnout také na Komerční banku?

Může francouzská bankovní daň dopadnout také na Komerční banku?

14.12.2010 9:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Francouzská bankovní daň, kterou země plánuje zavést od příštího roku, by mohla zprostředkovaně dopadnout také do hospodaření Komerční banky skrze odvody mateřské Société Générale. Francie chce z daně získat několik stovek milionů eur ročně (do miliardy eur) a banky plánuje zdanit na úrovni 0,25 procenta rizikově vážených aktiv. Na rozdíl od jiných zemí je tak bankovní daň namířena zejména na rizikovější část operací bank.  Odhad odvodů KB, které by dceřinná banka mohla směrovat do své matky, dle dnešní MfD hovoří o 70 milionech korun ročně. To je vzhledem k celkovému čistému zisku banky položka marginální.  „Odvod bankovní daně se podle dostupných informací týká i dceřiných společností v zahraničí," potvrdil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas. Ministerstvo financí připustilo, že pokud by bankovní daně postupně zaváděly i další země, také ČR by mohla zvážit zdanění v tuzemsku působících bank, uvádí MfD.

Víceguvernér ČNB Mojmír Hampl pro MfD uvedl, že podle interpretace centrální banky finanční úřad ve Francii například Société Générale pošle daňový výměr, beroucí v úvahu matku a dceřinné společnosti a pobočky a daň bude muset zaplatit banka. "Máme za to, že jednoduchý způsob, jak převést daň na dcery, neexistuje. Lze to učinit vyšší dividendou, ale to banka může již nyní. Budeme monitorovat jakýkoli pokus přenášet zdanění do země, která zdanění sama nezavádí. Podle naší aktuální interpretace by k tomu nemělo docházet," uvedl Hampl. "Situaci sledujeme," dodal za ČNB. Komerční banka, která je dceřinou bankou francouzské skupiny Société Générale, na přímý dotaz uvedla, že nebude mít povinnost Francii nic odvádět. "Komerční banka dle našich informací nebude poplatníkem této francouzské daně a nebude mít povinnost odvodu daně francouzskému státu," uvedla mluvčí KB Monika Klucová. Příspěvek mateřské bance ale nevyloučila, uvádí MfD. Société Générale nemá možnost přímou cestou od Komerční banky příspěvěk na daň požadovat.

Česká republika dlouhodobě prosazuje odmítavý postoj k zavedení bankovní daně v ČR. Podle MfD by ale ministerstvo financí mohlo změnit postoj kvůli nejednotným pravidlům, podle kterých některé země EU daň zavádějí. "Systém bankovního odvodu bude spouštěn v EU nekoordinovaně, každá země to udělá podle svého," řekl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Ze stanoviska MF vyplývá, že Česko svůj odmítavý postoj k bankovní dani může změnit, pokud by si ostatní státy z českých bank prostřednictvím mateřských skupin vytahovaly peníze pro záchranu svého bankovního sektoru, nebo dokonce na zahojení vlastních rozpočtů. Koncept bankovní daně měl být původně celoevropský, ale ukázalo se, že každá země má jiné důvody, proč jej zavést či nezavést. Například Německo od bank bude vybírat peníze do záchranného fondu, který má sloužit k budoucí záchraně bank v problémech. Francie si ale výběrem chce vylepšit příjem do státního rozpočtu, což je v rozporu s původním konceptem daně, která měla plynout do zvláštních fondů a být vyhrazena na konsolidaci bankovního sektoru. Francouzský prezident Sarkozy i ministryně financí Lagardeová ale argumentují rozsáhlými výdaji, které země měla na banky v minulém roce a snahu tyto výdaje kompenzovat příjmy do rozpočtu. 

Komerční banka vykázala za třetí čtvrtletí dle výsledků zveřejněných v úvodu listopadu čistý zisk 3,481 miliardy . Proti předchozímu kvartálu ziskovost banky vzrostla o 6,4 procenta, meziročně dokonce o 30 procent. Celkový výsledek hospodaření KB navíc překonal medián odhadů analytiků oslovených v anketě agentury Reuters na úrovni 3,19 miliardy koruna o 9 procent. Mírně horší než očekávání byl za poslední kvartál čistý úrokový výnos, který meziročně vzrostl o 0,3 procenta na 5,27 miliardy korun proti konsensu 5,37 miliardy korun. Objem prostředků vybraných na poplatcích a provizích ve stejném období vzrostl meziročně o 3,7 procenta na 2,02 miliardy korun a mírně tak překonal odhad 2,0 mld. . Celkový provozní zisk 4,92 miliardy korun překonal konsensus trhu o 3,7 procenta.

Société Générale ve třetím kvartálu meziročně skoro zdvojnásobila čistý zisk na 896 milionů eur, a výrazně tak překonala konsensus trhu nastavený na úrovni 688 milionů eur. Čisté úrokové výnosy dosáhly 6,3 miliardy eur v souladu s odhady trhu. Banka spolu s výsledky oznámila, že nevidí nutnost navyšovat kapitál kvůli nové bankovní regulaci. Ziskovost Société Générale ve třetím čtvrtletí podpořila především divize drobného bankovnictví. Podobně jako v případě české dceřiné Komerční banky byl přínosem pro celkové výsledky byl pokles rizikovosti úvěrů, který bance umožnilo snížit odvody na ztrátové úvěry a částečně i vyvážit negativní dopady v investičním a podnikovém bankovnictví.

Vedle Komerční banky mají zahraniční vlastníky v ČR i další velké banky. Matkou ČSOB je belgická KBC, České spořitelny rakouská Erste Bank a Unicredit Banky italská UniCredit.

(Zdroj: čtk, MfD, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m