Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: KB historická maxima neudržela, rally na NWR pokračuje. Úder utrpěl VIG (-12,4 %)

Týden na pražské burze: KB historická maxima neudržela, rally na NWR pokračuje. Úder utrpěl VIG (-12,4 %)

17.12.2010 18:09
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Akcie KITD a těžební společnosti NWR předvedly v tomto týdnu na pražské burze největší rally a po růstech o 7,2 %, respektive 6,6 % končí na úrovních 293 a 252 korun na akcii. Počet rostoucích a klesajících titulů se rozdělil na polovinu a tomu odpovídá také výsledek celého PX , který v týdenní bilanci přidal 0,56 procenta na úroveň 1187,7 bodu. Proti jednociferným růstům stojí dva dvouciferné poklesy. Úder v závěrečné páteční aukci před rebalancí indexu PX utrpěly akcie VIG, které po silném prodejních pokynu sestoupily o 12,39 % na úroveň 869 korun, když před aukcí cena přesahovala 965 korun! Optimismus předchozího týdne vracely do normálu akcie ECM, které ztratily 10,34 procenta a končí na 91 korunách za akcii. S 4,3% ztrátou končí týden akcie CETV, s bezmála 4% ziskem AAA Auto.



Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
KITD 7,17 293 VIG -12,39 869,1
NWR 6,55 252,1 ECM -10,34 91
AAA 3,84 20,55 CETV -4,26 366,1
ČEZ 2,11 774 PM ČR -0,99 10000
KB 0,49 4350 Tel O2 -0,73 382,2
Unipetrol 0,47 192,9 Orco -0,7 185,5
Erste 0,42 845 Pegas -0,44 454


Do úvodu týdne Praha vstoupila optimisticky a po rally akcií NWR (+4,8 %) a KITD (+6,1 %) a na akciích Komerční banky, které (prozatím jen) sahaly po úrovni 4500 korun za akcii, se trh přiblížil 1200 bodům. Rally na NWR neuškodila informace, že šéf NWR Salamon prodal akcie firmy za 30 milionů korun při průměrné ceně 234 Kč/akcie. K ČEZu přišla zpráva o jeho jednání s EPH o potenciální výměně Energotrans, kterou by rád ČEZ zařadil do své struktury, za elektrárnu Chvaletice, které se naopak chce zbavit. EPH ale již dříve o Chvaletice projevil zájem. KIT digital informovala o úspěšném využití nadlimitních opcí na úpis akcií a celkem tak upsala 9,2 milionu akcií s čistým výnosem 102,5 milionu dolarů. Zdroje chce využít na akvizice, u kterých je dopředu jasný přínos a generování pozitivního cash flow pro firmu a zřejmě i na převzetí silného konkurenta, které firmě umožní jít za svým cílem postupného navýšení podílu na trhu ze současných více než 20 % na zhruba 50 %. Na ČEZ dorazilo snížení cílové ceny od Erste Bank na 820 z 980 , energetika tak přišla i o doporučení „akumulovat“ po změně na „držet“. Důvodem jsou ceny elektřiny a zdanění emisních povolenek.

Úterní úvod znamenal pro domácí burzu korekci. Na Komerční bance se objevili spekulace o jejím příspěvku k plnění francouzské bankovní daně mateřskou Société Générale v rozsahu cca 70 mil. ročně. To je pro hospodaření banky marginální, šlo by ale o precedens. Přímo tak učinit nelze, ani nelze o takový příspěvek KB žádat, jinými cestami v rámci přesunů s mateřskou SG by k tomu ale dojít mohlo. Mluvčí KB vyloučila podíl na platně daně, transfer v rámci skupiny ale ne. Šéf ČSOB Kavánek pro HN zopakoval, že banka je připravena na IPO a že věří v optimální načasování transakce, u níž KBC na svém záměru nic nezměnila. Goldman Sachs vydala novou analýzu na Erste Bank. Investici do ní vidí jako příležitost, když tvrdí, že banka je ve výborné pozici k vytěžení z oživení na jejích trzích. Nahoru by měla jít ziskovost i cena akcie. Doporučení na titul zůstalo koupit, cílová cena je 1157 . V celodenní bilanci Erste ale zajímavá cílová cena nepomohla a při poklesu celého trhu o 0,8 % lehce tratila. Necelá dvě procenta vrátila NWR, totéž Komerční banka.

Také středeční úvod vyhlížel negativně, nakonec se ale trh dopoledne stabilizoval a jednoznačně proti proudu šly akcie Komerční banky, které zamířily na historická maxima! Akcie atakovaly cenu 4600 . V online rozhovoru na Patria.cz vystoupil šéf developerské skupiny ECM Milan Janků. Potvrdil, že plán restrukturalizace počítá s částečnou směnou dluhu na akcie a směnou zbývajícího dluhu na veřejně obchodovatelný v podobě takzvaných credit loan notes. Ty pak ECM může skrze nákupní opci skupovat za získané cash flow (z prodeje aktiv). Milan Janků uvedl, že po směně dluhu na akcie by jeho podíl neměl klesnout pod 35 % (nyní ECM Group NV drží zhruba 80 %). V celodenní bilanci Praha dokázala díky bankám zvrátit negativní úvod. V růstu pokračovala NWR.

Také čtvrteční úvod vývoj ve světě naznačoval negativní, místo toho ale Praha znovu rozšiřovala zisky. V čele růstu tentokrát stále Erste, poptávka ale stále chybí na ČEZu. Toho se týkala nová analýza energetického sektoru v Evropě od Goldman Sachs. Ta očekává, že rok 2011 výrazněji odhalí rozdíly ve fundamentu jednotlivých energetik a oddělí slabé a silné. ČEZ GS vidí v optimističtější polovině, doporučení zůstává koupit, i když cíl již zamířil pod úroveň tisíce korun (974 Kč). Ministr Kocourek (MPO) prohlásil, že kvůli teplárnám bude třeba zvážit energetický mix a přezkoumat vliv těžebních limitů. Podle Kocourka si vláda dala cíl neprolomit limity těžby, ale zatím nemá, čím by uhlí teplárnám nahradila. V rámci celého dne PX mírně rozšířil zisky, NWR udržela 250 , naopak KB neměla dost sil na udržení 4500 Kč/akcie.

Do pátečního dne vstoupil pražský trh s přehodnoceným postavením v index CECE, kde zastoupení tuzemských akcií i maďarských akcií kleslo ve prospěch akcií polských. Nejvíce si pohoršila Erste Bank. Pro HN promluvil výkonný ředitel ČEZ Beneš a vyčíslil dopad zdanění emisních povolenek na zhruba 4,2 mld. , solární daně na cca 400 milionů . To je v souladu s odhadem Patria Finance (u 32% daně na povolenky rozmezí 4,6-4,7 mld. v letech 2011 a 2012). Beneš také potvrdil, že firma bude držet obvyklý výplatní poměr dividendy 50-60 % čistého zisku. Protože ten bude meziročně nižší, platí to i pro dividendu. Patria v modelu očekává za letošek 48 Kč/akcie. DR ČEZ také schválila harmonogram dostavby JETE. Konec výběrového procesu až po vyhodnocení nabídek bude v roce 2013, potrvá do roku 2013. Beneš uvedl, že vzhledem k vývoji poptávky zřejmě elektřina z nových bloků nebude potřeba dříve než kolem roku 2023. Unipetrol v pátek oznámil obnovený provoz krakovací jednotky v rafinérii Litvínov po požáru při údržbě. Uvedl, že dodávky byly kryty tlumených provozem Litvínova a nadstandardním využitím rafinérie v Kralupech, některé čerpací stanice ale údajně obtížně sháněly naftu (zejména mimo síť České rafinérské, která je společných podnikem Unipetrolu, Eni – čerpací stanice Agip a Shell). Na CETV dorazila negativní ale stále příznivá změna doporučení od Erste Bank, která nákupní změnila na „akumulovat“ a cíl snížila podstatně z 33 USD na 23,50 USD/akcie. Cíl v přepočtu na 444 je stále zhruba o pětinu nad aktuální obchodní hladinou. AAA Auto uvedla, že průměrná prodejní cena vozu v prosinci je meziročně zhruba o 10 % vyšší, když zákazníci více kupují luxusnější vozy a SUV. Šéf Orco Property Group Jean-Francois Ott v rozhovoru pro Bloomberg označil rok 2011 za rok růstu OPG a to přes „extrémně obtížné“ podmínky na trhu. Uvedl také, že firma bude jednat o akciovém swapu u svých právně samostatných projektů a divizí, které vlastní jen z části, proti podílům v těchto projektech a společnostech. Musíme růst nejprve zevnitř cestou plného nabytí aktiv, která vlastníme z části či máme ve správě, uvedl Ott.

Upozorňujeme, že po dnešní aktualizaci báze indexu CECE od pondělka vstupuje v platnost nová aktualizovaná báze indexu PX. Burza cenných papírů Praha také dnes upozornila, že od února prodlužuje dobu obchodování. Obě zprávy připojujeme níže, spolu s rebalancí indexu CECE.


Jednotlivé zprávy k tuzemským akciím naleznete v sekci Akcie - Akcie ČR na odkazu ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m