Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
LN: Penta vstupuje do jednání o budoucnosti Sazky

LN: Penta vstupuje do jednání o budoucnosti Sazky

22.12.2010 9:30
Autor: ČTK

Společnost Penta dnes začíná jednat o budoucnosti loterijní společnosti Sazka. Pozvala si zástupce sportovních sdružení, tedy akcionářů největší loterijní společnosti, píší dnešní Lidové noviny.
 
Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který by se měl jednání také zúčastnit, informaci potvrdil. "Ano, schůzka je naplánovaná na (tuto) středu do sídla Penty. Předpokládám, že jsou zváni zástupci všech akcionářů," řekl deníku Kejval.

"Ano, potvrzujeme jednání, pravděpodobně dnes o 16. hodině bude tisková konference, do té doby nebudeme naše kroky komentovat. Odmítáme ale slova pana (generálního ředitele Sazky Aleše) Hušáka o nepřátelském převzetí, všechny naše kroky budou jen se souhlasem akcionářů Sazky," řekl LN mluvčí Penty Martin Danko. Hušák v pondělí uvedl, že Sazka čelí bezprecedentním tlakům na nepřátelské převzetí společnosti.

O zájmu Penty, která je majitelem společnosti Fortuna, se podle serveru spekuluje dlouhou dobu. "Nemáme žádný zájem o nepřátelské převzetí Sazky. Naše pozice vůči Sazce je od začátku čitelná a transparentní. To, co jsme prohlásili před rokem, platí i dnes: v případě, že nás akcionáři Sazky o to požádají, jsme připraveni se podílet na její restrukturalizaci," uvedla Penta v pondělí.

Sazka, kterou výhradně vlastní sportovní sdružení, se dostala v posledních dnech do problémů. Miliardář Radovan Vítek skoupil pohledávky Komerční banky a Raiffeisenbank pohybující se ve výši 900 milionů korun. Pohledávky chce urychleně splatit, jinak je prý připraven podat na Sazku insolvenční návrh, píší LN.

Společnost ale musí platit i vysoké splátky za výstavbu někdejší vysočanské Sazka arény držitelům dluhopisů. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, teď společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek. 

Další média informovala o včerejším jednání Sazky s bankou BNP Paribas Fortis o splacení úvěru ve výši 400 milionů korun, jehož splatnost byla již minulý týden. Hušák jednání pro ČTK potvrdil. "Podrobnosti zveřejňovat nemůžeme, ale jsme optimističtí," řekl po jednání s bankou ČTK.

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu.

Za tři čtvrtletí 2010 vytvořila Sazka čistý zisk 1,036 miliardy korun, což bylo na úrovni stejného období roku 2009. Celoroční zisk bude o něco vyšší než za rok 2009. Zisk ze sázkové a loterní činnosti překročil 950 milionů korun, zisk z neloterijních činností, podléhajících dani z příjmu, činil téměř 86 milionů korun.

Penta byla založena v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Její portfoliové společnosti zaměstnávají přes 25.000 lidí a konsolidované příjmy těchto společností dosáhly loni 2,2 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů