Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak je důležité mít rezervní měnu

Jak je důležité mít rezervní měnu

11.01.2011 9:15

Mediální dozvuky hypoteční krize probíhaly v minulém a předminulém roce s velkou intenzitou. Vyšlo několik knižních titulů od renomovaných autorů na toto téma, z nichž si můžeme udělat velmi pěkný obrázek, jak tato mimořádná epizoda v dějinách financí probíhala krok za krokem. Mezi ně patří například Big Short od Michaela Lewise, Too big to Fail od Andrew Sorkina, House of Cards od Williama Cohana nebo The Greatest trade ever Gregory Zuckermana. Mohli jsme si přečíst taktéž trochu bulvárnější tituly typu Cityboy od Gerainta Andersona nebo Binge Trading Seth Freedmana, které byly dokonce přeloženy do češtiny. Svého pokračování se dostalo i kultovnímu snímku Wall Street, jehož děj byl zasazen do nedávné doby. Na internetu se objevily desítky klipů dávajících průchod nenávisti „obyčejných lidí“ vůči bankéřům a konspirační teorii o spiknutí finančního kapitálu proti zbytku světa. Jednalo se o celkem pochopitelnou reakci na krizové události, která však neodvratně odeznívá a celé extempore roku 2008 se pomalu stává historií. Z tohoto důvodu se nám nabízí hezké intelektuální cvičení, jehož náplní je úkol, přijít na to, jakými novými nosnými tématy z finančního světa se budou média zabývat v následující době.

Lidé se povětšinou zajímají o dramatické události plné emocí a tragiky. Pád jedné z největších bank na světě a následné vedlejší otřesy nabízely podobných momentů přehršel. Obávám se však, že v dohledné době žádnou podobně akční událost nezažijeme. Měli bychom se připravit spíše na vtipnou konverzační komedii plnou zákulisních rejdů, intrik a zrad, kterou bychom mohli nazvat například: „Jak je důležité mít rezervní měnu.“ Hlavní protagonisté už o sobě dali vědět a je jen otázkou času, kdy dojde k další gradaci zápletky.

Nastiňme si proto v krátkosti situaci.

Kalifornie, stát s jedním z největších HDP na světě, je prakticky v bankrotu. Kdyby se v podobné situaci nacházela některá ze zemí eurozóny, dávno by byla nucena ji opustit. Kalifornie je však součástí federace, která na sebe bere podstatnou část nákladů a solidárně maskuje reálný stav. V evropském kontextu je tomu právě naopak. Každý národní prohřešek je podroben zevrubné kritice, dovolím si přidat trochu spikleneckého koření, hlavně z řad amerických ekonomů, a při každé vhodné příležitosti dochází k novému rozdmýchání problému. Evropa i Amerika mají v ruce v podstatě stejné karty, ale Američané jsou jednoduše zkušenější hráči. Na druhou stranu to, co se děje v Řecku, Irsku a jiných zemích je ozdravný proces, který jistě dříve nebo později přinese své ovoce. Dojde-li mezitím k rozpadu jednotné měny, bude to pouze důsledek politických chyb, jelikož dluhová krize se dá řešit i při zachování eura. Možná o něco bolestivěji (i to je sporné), ale dá. Americký dolar coby rezervní měna nebude eurem z výše uvedených důvodů ze svého trůnu v dohledné době svržena, ale pokud nakonec euro vyjde ze současných problémů nepostiženo, stane se nebezpečným protivníkem přesně podle hesla: „co tě nezabije, to tě posílí.“

Černý kůň současnosti, čínský yuan, ať se to na první pohled nezdá, má do rezervní měny hodně daleko. Je li americký dolar dospělý, životem protřelý a možná trochu zkažený hrdina a euro pubertální mladík snažící se najít své místo na slunci, je čínský yuan ještě nenarozeným miminem. Čekají jej totiž dvě události, kterým se nemůže za žádných okolností vyhnout a které pro něj budou velmi bolestné. Za prvé se jedná o plné uvolnění kapitálových toků a zavedení plné konvertibility. Za druhé se jedná o přiznání vnitřního dluhu, který se v současnosti skrývá v polostátních institucích a je kryt růstem cen nemovitostí. Vláda umí nepochybně s tímto nebezpečím šikovně pracovat, ale k jisté katarzi musí v této oblasti dříve či později dojít.

Posledním protagonistou stojícím za zmínku je japonský jen. Jestliže jsme přirovnali yuan k nenarozenému miminu, musíme japonský jen připodobnit ke starému kmetovi, který má již svá nejlepší léta za sebou. Státní dluh blížící se dvěma stům procentům HDP, ač krytý domácími úsporami, nesplňuje dokonale představu bezpečné rezervní měny.

Americký dolar nemá na první pohled žádnou konkurenci. O to může být souboj zajímavější.


Váš názor
  •  
    11.01.2011 10:17

    Hezké, díky. Přítelkyně spikleneckých teorií
    Kalka.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university