Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V roce 2015 může přijít další finanční krize, na niž zadlužené vlády nemají sílu, předvídá analytik

V roce 2015 může přijít další finanční krize, na niž zadlužené vlády nemají sílu, předvídá analytik

31.01.2011 15:32

Příčiny poslední krize, konkrétně uvolněná monetární politika a nerovnováha v mezinárodním obchodě, jsou nyní ve skutečnosti ještě větším rizikem, než před krizí, domnívá se analytik konzultantské společnosti Oliver Wyman, Barrie Wilkinson, jehož studie informující o současných hrozbách pro globální ekonomiku je příhodně nazvána „Finanční krize 2015: odvratitelná historie“. „K vyřešení fundamentálních problémů ve skutečnosti vůbec nedošlo,“ uvedl Wilkinson, který se tak vymyká optimistickému tónu, ve kterém se neslo v neděli uzavřené Světové ekonomické fórum v švýcarském Davosu.

Zatímco ekonomické i politické elity v rámci jednotlivých panelových diskuzí vesměs poukazovali na oživující globální ekonomiku a pokrok, kterého se po tvrdé finanční krizi podařilo dosáhnout, Wilkinson varuje před příchodem dalších těžkých okamžiků a možné finanční krize v roce 2015.

„Byly provedeny významné systémové reformy. Je třeba více zdůrazňovat, že světové finanční instituce dnes operují ve zcela jiném prostředí, navíc lépe regulované a s vyšším kapitálem,“ uvedl například kanadský ministr financí Jim Flaherty. Wilkinson však s vývojem na finančních trzích zdaleka tak spokojen není a upozorňuje, že vyšší kapitálové požadavky, které snižují návratnost kapitálu bank (ROE), mohou vést k přifukování nových bublin. Banky se totiž nehodlají vzdát zisků, a co jim potenciálně ukrojí regulační opatření, mohou si vynahrazovat na komoditních trzích a emerging markets. Regulační orgány soustředící pozornost na bankovní sektor tak mohou nepřímo vyvolat přesun rizik do oblasti neregulovaných fondů, a tím ohrozit finanční systém.

Wilkinsonova zpráva je tak myšlena jako varování manažerům a akcionářům bank, že výše zisků dosahovaných v minulosti je neudržitelná, a je proto třeba lépe vyhodnocovat a řídit rizika, zvlášť pak v oblastech, v nichž jsou produkovány zisky nejvyšší. „Banky musí snížit míru finanční páky. Důkazem toho by byl všeobecný pokles ROE v celém sektoru. V opačném případě budu mít vážné podezření o existenci skrytých rizik v systému,“ uvedl.

Západní vlády a centrální banky utratily nebývalé množství peněz na utlumení ztrát z poslední krize, potenciální další krize proto nebudou již schopny zvládnout, a to finančně ani politicky, varuje analytik. „Celý arzenál (vlády) vystřílely v podobě fiskálních injekcí v posledním kole.“

Společnost Oliver Wyman, kterou Wilkinson zastupuje, nicméně měla svůj podíl na vývoji finanční krize, když na začátku roku 2007 jako najatý konzultant poradila dluhopisové divizi švýcarské banky UBS investovat do amerických hypotečních cenných papírů a zajištěných dluhových obligací (CDO). Jak vyplývá ze zprávy švýcarské bankovní komise z roku 2008, tyto investice přispěly ke ztrátě a odpisům švýcarské banky ve výši 58 miliard dolarů.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • já přidám taky něco do mlýna
    01.02.2011 8:49

    V západním světě (včetně už i nás) je udržována vysoká přezaměstnanost a je jasný, že cokoliv se v budoucnu bude negativního dít povede jednoznačně k vyšší a vyšší nezaměstnanosti a postupnému zhroucení sociálních systémů. Pokud se podívám na ČR, pak naše vyhlídky jsou dosti špatné. Silná koruna už decimuje zemědělství a potravinářský průmysl, textilní už tady v podstatě není. Časem se to přesune i na náš slavný automobilový průmysl, protože začneme být drahý - například, auta z Kolína už během pár let budou úplně neprodejná nebo prodejná jen se ztrátou - a to ještě nepočítám ani konkurenci z Číny, která i v tomto průmyslu jistě brzy prorazí.
    tk69
  • "Řešení" krize 2008-9
    01.02.2011 8:35

    Krize v roce 2008-9 byla vyřešena asi tak , jako když alkoholikovi po flámu dáte ráno flašku rumu jako "vyprošťováka". Řešily se pouze důsledky a předstíralo se řešení příčin. Z regulovaného trhu cenných papírů a derivátu se dnes bublina přestěhovala do komodit. Co teď ? Začneme regulovat komodity?Regulovat můžeme každý - omezit spotřebu zbytných věcí. A když to uděláme všichni komodit bude rázem dost.
    nugisek
  • A co bude před rokem 2015
    01.02.2011 8:27

    Hm.. A čemu se v roce 2015 bude říkat krize?Momentálně to vypadá tak, že světové "finanční letadlo" letí nerušeně dál a lidé jsou přesvědčováni o tom , že dokonce stoupá.Nikdo ale neví (a radši nechce vědět) co se bude dít až to opravdu praskne a jednou se ty gigantické dluhy budou muset řešit.Všichni počítají s obrovskou inflací a zajišťují se komoditami.tzn. že komodity jsou dnes samozřejmně předražené a brzdí ekonomickou aktivitu. Lidé budou postupně vydělávat jen na přežití a tím budou zdecimovány zbytné obory - cestování, volnočasové aktivity atd. To povede k další ztrátě pracovních míst a kupní síly. A "letadlo" nabere opačný směr s čumákem kolmo k zemi. Dívejte se do Egypta, to je pro nás učebnice.Jednoho dne se lidé prostě nase.... a půjdou do ulic, protože už nebudou mít co ztratit.
    nugisek
    • Re: A co bude před rokem 2015
      01.02.2011 9:02

      Pravdu díš.
      Homo
  •  
    31.01.2011 16:30

    V roce 2015 určitě žádná finanční krize nepřijde, protože už v prosinci roku 2012 bude konec světa (pochopitělně i finančního :))
    Nejvyšší Inka
  • no ja nevim
    31.01.2011 16:16

    ten posledni odstavec trochu neguje dulezitost celeho clanku.
    alain delon
    • Re: no ja nevim
      31.01.2011 18:32

      nemyslim si, ze clanek neguje. je to doplnujici informace. kazdy tomu dava jinaci vahu podle toho jak je zvykly analyzovat info a davat je do kontextu se svym vlastnim obrazem dle historicke zkusenosti. pro jednoho to muze byt popreni predchozi informace, pro jineho zase infromace o tom, ze firma byla tazena ve stope rolby, ktera pred sebou tlacila do kopce kameni, jehoz gravitaci nakonec podlehla a smetlo to vsechny pod rolbou. ale z clanku vyplyva, ze firma je nyni obezretnejsi, proto vaha zustava v hlavnim tematu clanku. samozrejme je treba pocitat i s koncem sveta v r.2012, o tom neni pochyb :)
      Azb
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.