Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Dárkem" k druhému výročí nalezení dna Wall Street může být nafouknutí další bubliny

07.03.2011 18:24

Rally akciových trhů ve Spojených státech, která na Wall Street přišla po odeznění vleklých výprodejů spuštěných globální finanční krizí, už slaví druhé narozeniny. Růst se neobešel bez „dětských nemocí“ v podobě kratších korekcí a stagnací - zvláště v první polovině loňského roku. Celkově se však rally měla k světu a od března 2009 lze její sílu měřeno americkým akciovým indexem S&P 500 vyčíslit na více než 92 procent, což je vývoj nevídaný od roku 1955! Za zmínku přitom stojí i růst za první dva měsíce letošního roku, který je s 5,5% tempem nejlepším vstupem do nového roku od roku 1998, po němž došlo k prasknutí bubliny v segmentu internetových firem. Otázka, kterou nyní Wall Street při současné zvýšené volatilitě trápí investory i analytiky, je, zda si již trh nepohrává s další nebezpečnou bublinou přifouknutou americkou centrální bankou. Odpověď není jednoduchá, protože problém s bublinami tkví v tom, že nikdy nevíte, zda v ní nejste, dokud nepraskne. Lze proto pouze skládat střípky názorové mozaiky z nedávných výroků odborníků z různých sfér.

Z pohledu inflace není podle pár dnů starých slov šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho na obzoru viditelný žádný problém. Bernanke poprvé poznamenal, že je nebezpečí deflace zanedbatelné. Zároveň se ale neobává posledního růstu cen ropy, kterému předcházely politické změny na Blízkém východě a severu Afriky a předpokládá, že inflace zůstane nízká a její dlouhodobé očekávání mírné. Výsledkem zdražení komodit tak podle šéfa Fedu bude s nejvyšší pravděpodobností pouze dočasné a relativně mírné zvýšení inflace.

Raketové růsty ocenění jednotlivých titulů mohou vyrážet dech: na začátku března 2009 se akcie výrobce těžké techniky Caterpillar obchodovaly za 24 dolarů, zatímco do tohoto týdne titul vstupoval nad 103 dolary za akcii. Analytici přesto namítají, že nemusí jít o přefouknutou valuaci, nýbrž o pouhý návrat k normálním oceněním. „Bubliny vznikají, když existují vysoké tržní ceny a důkazy o tom, že si hodně investorů hodně půjčuje na to, aby zapákovala své nákupy,“ vysvětluje Bob Doll, stratég společnosti BlackRock, která spravuje gigantický objem svěřených aktiv. Dodává, že na trhu nyní nesleduje žádný iracionální optimismus ani zmíněné důkazy naplňující výše popsanou definici vzniku bublin na trzích.

Z pohledu fundamentů pro americké akcie také valuace není nikterak alarmující. Index S&P 500 totiž do dnešního obchodování vstoupil na 17,4násobku loňských výsledků hospodaření společností v něm zahrnutých. V březnu 1999, před příchodem internetové bubliny byl přitom tento násobek skoro na dvojnásobné úrovni 30,6. Konsensus navíc počítá letos s rekordními zisky těchto amerických firem – nad 2 biliony dolarů – a čeká jak vyšší vyplácené dividendy tak hojné spouštění programů na odkup vlastních akcií, což jsou dva faktory tlačící na růst tržního ocenění.

Trh proto může mít podle jednoho z názorových táborů odborníků před sebou ještě minimálně stejně dlouhé růstové období, jaké si prožil od března 2009. Podle historických zkušeností je totiž podle hlavního investičního stratéga PNC Asset Management Group běžné, že býčí trhy trvají asi 5 let a vykazují celkový růst přes 160 procent, což by znamenalo, že současné váhání je pouze jakousi „krizí středního věku“.

Přesto trhem zní i varovné hlasy, podle nichž sice akutní nebezpečí nehrozí, ale (nejen) americké akciové trhy si strmým růstem zadělávají na budoucí problémy. Před „nebezpečným nadhodnocováním“ varuje například Rob Arnott, zakladatel Research Affliates. Za konkrétní případ podivnosti současného trhu si přitom bere společnost Apple, jejíž tržní hodnota přesahující 321 miliard dolarů ze společnosti činí druhou největší firmu na světě po ropné Exxon Mobil. Z pohledu tržeb se přitom Apple nedostává ani do první dvacítky světových rekordmanů, upozorňuje na disproporci Arnott. „Mají skvělé produkty a drží prst na tepu spotřeby jako nikdo jiný, ale druhá největší na zeměkouli by mělo znamenat také druhý největší tvůrce zisků,“ vysvětluje.

Z krátkodobého pohledu problém nevidí  investor a nekorunovaný odborník na bubliny Jeremy Grantham, který stojí v čele investic společnosti GMO a na začátku března 2009 vyzval investory, aby využili tehdejších nízkých cen a začali předprodané akcie nakupovat. Jestli před dvěmi lety mluvil o blízkém růstu podpořeném stimuly Fedu a americké vlády a rozsahu rally , který překoná argumenty v krátkém i dlouhém časovém horizontu, dnes kritizuje stimulační program Fedu také, ale bublinu na obzoru nevidí. Index S&P 500 podle něho může ještě do října směle růst až na 1500 bodů, pak ale vezme zavděk jakoukoliv špatnou zprávou pro korekci, varoval při vystoupení v americké televizi CNBC.

(Zdroj: Bloomberg, WSJ, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university