Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonsko: Vyšle stahování zisků ze světa po neštěstí ekonomiku směrem k růstu a jen proti dolaru?

Japonsko: Vyšle stahování zisků ze světa po neštěstí ekonomiku směrem k růstu a jen proti dolaru?

15.03.2011 18:29, aktualizováno: 15.3. 19:13
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Značně nevhodně v situaci, kdy Japonsko prochází nejhorší přírodní, lidskou a ekonomickou katastrofou nejméně od zemětřesení v Kobe v roce 1995, působí připomínka slov nejmenovaného japonského diplomata několik let stará, že snad jen pořádné zemětřesení může probudit japonskou ekonomiku k růstu. Cynická poznámka má v historii fundamentální podklad a vztahuje se zejména k potřebě zlomu, který vymaní soukolí země z pasti deflace.

Zemětřesení v Kobe připravilo o život 6,5 tisíce lidí a způsobilo škody řádově za 10.000 miliard jenů. Kurz mezi USD a JPY tehdy dosahoval hladiny kolem 100 USD/JPY, škody tedy hrubým přepočtem dosáhly 100 miliard tehdejších dolarů. V tehdejším vyjádření šlo o řádově 2,5 procenta HDP. První velmi hrubé odhady dnešního neštěstí hovoří o 180 miliardách dnešních amerických dolarů.

Akciový trh v následujících šesti měsících po Kobe ztratil přes 25 procent při růstu globálních akcií. Za první dva dny po pátečním neštěstí v podobě zemětřesení odepsal kumulativních 18 procent. Stejně jako po Kobe, zřejmě i nyní přijdou repatriace zisků Japonci z investic ve světě, které dokáží profinancovat ekonomickou obnovu země. Proti Kobe by ale nyní měly být silnější. Japonská ekonomika je bohatší a dlouhodobě bez investičních příležitostí doma. Kapitálu uloženého v zahraničí je nesrovnatelně více.

Stejně jako po Kobe lze čekat výrazné posílení japonského jenu proti americkému dolaru. V roce 1995 to bylo o 20 procent během nejbližších tří měsíců k úrovním u 80 JPY/USD, tedy podobným dnešnímu poměru mezi JPY a USD. (Dnes vzájemný kurz pohybuje kolem úrovně 80 k dolaru a 112 k euru). Dnes zřejmě posílení jenu bude pozvolnější a mírnější. Jedním důvodem je nutná umírněnost vlády kvůli fiskální pozici země, dalším právě vyšší poměr soukromých repatriací zisků proti penězům vlády.

Podle odhadu ekonomů Daiwa Securities japonská vláda zareaguje podobným výdajovým programem, jako po neštěstí roku 1995. „Tentokrát ale podle našeho názoru bude obsahovat mnohem silnější složku úvěrů a dopadne tak jako tak tvrdě na, na rozdíl od 80. let mnohem napjatější, fiskální situaci země,“ uvedla Daiwa. Právě fiskální pozice země je jedním z nejzásadněji změněných východisek při řešení katastrofy 1995 a 2011. „Hrubý vládní dluh dnes dosahuje přes 200 procent HDP, dvojnásobku 90. let. Vláda bude svojí finanční pozicí nucena přímo uvolnit méně než 3000 miliard jenů, které na rekonstrukce poskytla po Kobe,“ míní Daiwa. Proto je důležitá role soukromých repatriací zisků. Japonská vláda je si toho vědoma. Ratingová agentura Moody’s uvedla, že zemětřesení zastaví veškeré snahy o snižování vládního dluhu a ten vystoupí do konce roku 2012 na 210 % HDP, nejvýše v OECD. Mezi počátkem roku 2011 a pátečním zemětřesením snížila Moody’s výhled na udržení ratingu „Aa2“ Japonska na negativní, S&P pak rating přímo snížila. Společným jmenovatelem je dluh, respektive jeho nekontrolovatelný růst.

„Odhady škod přírodní katastrofy porostou v nejbližších týdnech a měsících. Mezi nejvýraznější doprovodné efekty budou patřit problémy s dodávkami energií, pozastavená výroba automobilek, rafinérií,“ uvedla Moody’s. „Japonská ekonomika ale zdevastovaný severovýchod zvládne a hrozba fiskální krize není bezprostřední,“ uvedl viceprezident ratingové agentury Tom Byrne s tím, že se ale jistě Japonsko přiblíží bodu tolerance zadlužení ze strany investorů a dojde k nárůstu rizikových prémií na dluhopisech.

Právě východisko stavu veřejných financí země a také inflace je dnes zcela jiné, než v 80. letech. „Jsme si jisti, že japonská inflace vystřelí, kvůli nedostatku všeho. Jsme si také jisti, že deficit rozpočtu i dluh se masivně navýší,“ uvádí Mohamed El-Erian z největšího světového dluhopisového fondu Pimco. Naštěstí je Japonsko velmi bohaté a privátní sektor má rozsáhlé úspory. To je důvod, proč Japonsko situaci zvládne a svým způsobem, přes trpkost, ekonomice pomůže, uvádí svůj názor El-Erian. Za klíčové považuje, zda skutečně soukromý sektor stáhne investice ze světa a je přesvědčen, že ano. „To bude jeden z motorů prudkého posilování jenu,“ míní El-Erian. Nebude ale sám. Již nyní zpevňuje jen třetí den v řadě na základě spekulací, že také pojišťovny budou muset výrazně zvýšit poptávku po jenu kvůli krytí škod v zemi. Posíláním plnění do Japonska či stahováním zdrojů pro plnění domů do Japonska. Stejně tak banky, které budou poskytovat úvěry.

Na mírnějším posílení jenu se má podepsat také pumpování peněz do ekonomiky centrální bankou. V rámci jednodenní operace BOJ pustila včera do finančního systému 15 bilionů jenů (185 mld. USD), dnes 5 bil. jenů a zdvojnásobila program odkupu aktiv na 10 bil. jenů. Nárůst odpovídá zhruba desetině obdobného posledního kroku Fedu pro americkou ekonomiku (bez přírodního neštěstí). Za další, již dnešní úrovně JPY/USD centrální banku zneklidňují a nebude příliš otálet s intervencemi proti zcela volnému posilování měny. S ohledem na okolnosti, po kterých k takovému posilování dojde, budou ale zřejmě ostatní země tolerantnější…

(Zdroj: Bloomberg, BoJ, Daiwa, Pimco, CNBC, FT, Moody’s)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university