Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cena zlata stanovila nový rekord, letos může pokořit 1500 USD až na 1840 USD, soudí analytici

Cena zlata stanovila nový rekord, letos může pokořit 1500 USD až na 1840 USD, soudí analytici

06.04.2011 14:27

Zlato je stále vnímáno jako bezpečná investice v prostředí nejistoty spojené s pokračujícími nepokoji na Blízkém východě, rostoucími obavami z inflace, postupující dluhové krize v Evropě a slabého dolaru. Podle investorů i analytiků by se cena zlata mohla v letošním roce dostat nad hranici 1.500 USD/unci, na níž stále potrvá nákupní apetit. Poté, co včera zlato poprvé překročilo hranici 1450 dolarů, dnes dále roste k 1460 USD.

Ačkoli cena zlata nerostla za poslední tři měsíce nijak výrazně, ve druhém čtvrtletí růst zrychlí, domnívá se obchodník ETX Capital Manoj Ladwa. Patří mezi investory, kteří očekávají, že cena trojské unce zlata letos prolomí 1.500 dolarů. „Pro rok 2011 předpokládáme průměrnou cenu 1.500 při maximu 1.600 USD/unci,“ uvádí analytička cenných kovů Anne-Laure Tremblay za BNP Paribas. Podporu zlatu, podobně jako dalším komoditám, podle ní dodávají především nízké úrokové sazby v kombinaci s vyššími inflačními očekáváními – očekávané reálné výnosové sazby jsou tak negativní. Inflační tlaky, patrné zejména v čínské ekonomice, posilují poptávku po jistých investicích, jako jsou zlaté cihly i šperky.

Investoři se však nejen že zajišťují v prostředí aktuálně stále (rekordně) nízkých sazeb, ale také pro případ jejich zvyšování. Utažení měnových šroubů, pokud by přišlo příliš brzy, totiž může narušit proces ekonomického oživování a zabránit snižování míry nezaměstnanosti. Cena zlata i stříbra v londýnském a newyorském obchodování tak již druhým dnem láme rekordy, když poprvé v historii překonala 1450 dolarů za trojskou unci. Cena zlata pro okamžitou dodávku dnes podle Bloomberg vzrostla o další více než 3 dolary na historické maximum 1.459,07 dolaru, aktuálně se pohybuje kolem 1457 dolarů, newyorský kontrakt pro dodání v červnu vzrostl až na 1.460,20 dolaru za unci. Zlatu přitom značně napomáhá klesající dolar. Cena dolaru „je rozhodně jednou z faktorů (zdražování zlata),“ podotkl analytik Commerzbank Eugen Weinberg.

Vývoj spotové ceny zlata od ledna 2010

zlato


Guvernér americké centrální banky Fed Ben Bernanke se nechal slyšet, že inflaci je třeba důkladně sledovat. V případě jejího výraznějšího růstu jsou tak na místě spekulace o možném růstu sazeb v dřívějším termínu. Ty však podle většiny komentátorů nejsou zatím aktuální. „Pokud by došlo k rozšíření programu kvantitativního uvolňování ve Spojených státech, dodatečné peníze budou přirozeně plynout do zlata. Dokud inflace poroste, zlato bude investory lákat, míní Ladwa s tím, že zvýšení sazeb v USA nebo Británii by navzdory rostoucí cenové hladině nemělo být záležitostí druhého čtvrtletí. Navýšení sazeb ze strany Evropské centrální banky, které je již mnohem pravděpodobnější a trky prakticky nepochybují, že k němu dojde již zítra, přitom významnější dopad trh s cenným kovem mít nebude, zlato je totiž citlivější vůči změnám finančních podmínek v Americe, říká analytička BNP Tremblay. „Silnější tlak na zlevňování zlata přijde s růstem sazeb Fedu, které očekáváme až v první polovině příštího roku,“ dodává.

Výkonný ředitel obchodníka s fyzickým zlatem Hinde Capital Ben Davies je ohledně zlata značně optimistický a nechal se slyšet, že jeho cena by se mohla ke konci roku vyšplhat až na 1.840 dolarů za trojskou unci, což by znamenalo téměř 30% nárůst vůči aktuálním hodnotám. Jen 0,7 procenta globální hodnoty aktiv je podle něj investována do zlata, cenné kovy si tak ponechávají vysoký potenciál. Vlády vidí růst ceny zlata nerady, jelikož je spojen se znehodnocováním jejich měn, investoři by ale měli začít vnímat zlato jako „reálné aktivum“, které má pozitivní vlastnosti jak komodity, tak peněz, říká Davies.

Obliba zlata je mimo jiné patrná v rostoucí popularitě burzovně obchodovatelných fondů (ETF). Největší světový ETF investující do zlata, SPDR Gold EFT, v loňském roce posílil o 29 procent. Investici do zlata skrze ETF však Davies nepovažuje za efektivní, upřednostňuje fyzické zlato, které by „ideálně“ mělo tvořit třetinu portfolia investora, alespoň však desetinu.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu loni klesla o 0,2 pct, ve 4Q ale vzrostla o 0,4 pct mezičtvrtletně
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university