Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden v Praze: Zisky burze sebral profit warning Erste (-19 %), vedlo se malým a ČEZu (+7,5 %)

Týden v Praze: Zisky burze sebral profit warning Erste (-19 %), vedlo se malým a ČEZu (+7,5 %)

14.10.2011 17:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jednu klíčovou událost má právě uplynulý týden na pražské burze. Je jím pondělní varování Erste před letošní čistou ztrátou. Po něm se titul nemohl vydat jinam, než k sestupu, který se na úrovni celého týdne načetl na 19 procent a poslal akcie k metě 415 korun za akcii. Erste je tentokrát jediným vybočujícím titulem SPADu, když ztráty na AAA Auto, Unipetrolu, Telefonice a Komerční bance se vešly do jednoho procenta.

Akcionáře CETV v tomto týdnu může alespoň z části těšit růst titulu o více jak 15 procent nad 180 korun za akcii, investory developera Orco zase poskočení o bezmála 14 procent na 100 korun za akcii. Výrazný je také 7,5% zisk ČEZu, který se usadil na 750 korunách a blízko 5 % dosáhly růsty PM ČR, KITD a NWR.

Vývoj na pražské burze v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
CETV 15,5 181,5 Erste -19,1 414,9
Orco 13,8 100,0 AAA Auto -0,8 18,0
ČEZ 7,6 753,9 Telefonica -0,5 393,0
PM ČR 5,7 11680,0 KB -0,4 3480,0
KITD 4,9 159,0 Unipetrol -0,1 172,9
NWR 143,5 4,8
VIG 1,8 717,5
Pegas 0,9 436,0
Fortuna 0,8 97,2

Po sběru nákupních doporučení v předchozím týdnu byla Praha nakročena k zelenému úvodu pondělní seance. To by ale nesměl přijít zásadní profit warning, který hned v úvodu týdne vývoj na akciích Erste zcela obrátil. Erste uvedla, že přeceňuje CDS portfolio, v Maďarsku a Rumunsku odepsala zcela či z velké části goodwill. Uvedla, že následkem jednorázových kroků se na úrovni celého letošního roku ocitne ve ztrátě 700 až 800 milionů eur a nevyplatí dividendu. Reakce investorů byla předem daná, titul se v úvodu pražského obchodování sesul o 17 % a celý index PX strhl do 4% ztráty. V naladění takto negativní zprávou v úvodu týdne investoři přijali s povděkem potvrzení výhledu tržeb pro celý rok ze strany CEO Orca Otta a to v rozmezí 340 až 370 milionů eur. Developer ještě letos dokončí prodej projektu Sky Office, který má vynést čistých 40 až 50 milionů eur. Přes odpolední mírné mazání ztrát Praha zakončila v 2% mínusu a Erste níže o 14 procent. Ministr financí Kalousek uvedl, že je ochoten přehodnotit trvání daňového testu (z pěti let ke čtyřem či třem) a osvobodit o daně drobnější investory (do cca 100 tisíc ročně) proti původnímu návrhu pětiletého daňového testu.

Úterý přineslo částečné mazání ztrát, Erste v úvodu sílila o 2 %. ČEZ shrnul dosavadní výkon zahraničních akvizic. Dosud „venku“ vydělal přes 50 miliard korun a investice se mu mají zcela vrátit již do dvou let. Šéf Komerční banky ve vyvolané reakci na Erste uvedl, že další odpisy řeckého dluhu KB neplánuje, nebude-li k tomu dotlačena koordinovaným požadavkem na soukromý sektor. S&P snížila Erste v reakci na profit warning výhled ratingu na „negativní“, analytici v čele s Goldman Sachs či Citi se ale shodli, že jednorázovými kroky není dotčena dlouhodobá perspektiva a provozní výkonnost Erste.

Ve středu šéf ČEZu Beneš vystoupil v parlamentu, kde uvedl, že dominantou je jádro a potvrdil plán prodloužení životnosti Dukovan do roku 2025, dostavby JETE a výstavby zcela nového jaderného zdroje. Ze zahraničních akvizic dle něj ČEZ nebude živelně ustupovat, soustředit se dále bude spíše na obnovitelné projekty. Po úterním shození slovenské vlády (ve spojeném hlasování o důvěře s EFSF) se tamní politická scéna dohodla na předčasných volbách v březnu roku 2012. K nim zemi dle pátečního rozhodnutí prezidenta Gašparoviče povede jiná dočasná vláda, než kabinet premiérky Radičové, který se prezident rozhodl odvolat. EFSF byl po dohodě o předčasných volbách ve čtvrtek n a Slovensku schválen s podporou hlasů opozičního Ficova Smeru. Znovu se objevil návrh na omezení anonymních akcií. V bilanci celého dne si Praha polepšila, zisky převyšující 5 % byly ve středu k vidění na ČEZu, CETV, Orcu či Philip Morris ČR, menší na bankách.

Ve čtvrtek v úvodu trh prodlužoval zisky, v růstu pokračovaly akcie ČEZ. CEO Bonnet za KB uvedl, že letošní výše dividendy závisí na vývoji kolem dluhů vlád a Basel III a netroufá si odhadnout výplatní poměr pro ni a že loňská mimořádná výše byla odpovědí na požadavky drobných akcionářů, kteří KB vytýkali přílišné zadržování kapitálu (na zbytečně vysokých úrovních). Šéf VIG Geyer potvrdil zájem o polskou pojišťovnu Warta (možný prodej od KBC) a uvedl v této souvislosti, že s ohledem na 1,5 miliardy eur zdrojů na akvizice nebude třeba kvůli tomu navyšovat kapitál. Čtvrtek přinesl také spekulace polského tisku o možné další nabídce ze strany NWR na převzetí polské Bogdanky. Cena by musela být s 30-40% prémií, shodli se polští analytici, což by znamenalo od 130 PLN/akcie výše, NWR by ale dohoda přinesla mimo jiné pokles průměrných nákladů a posílení firmy a tím také pozice v indexu FTSE.

Páteční ráno Praha zahájila po již čtvrtečním neudržení nadějných zisků v červeném. Pegas uvedla, že poprvé letos zdaní dividendu hned u zdroje, dle lucemburského práva aktuálně 15% sazbou. Další ztráty se pod výběrem zisků dostavily na Erste i ČEZ. Unipetrol potvrdil své vyjádření na dotaz Reuters, že zřejmě vykáže vrácenou pokutu od Evropské komise ve výši zhruba 10 milionů eur jako mimořádný příjem na úrovni provozního zisku za třetí kvartál. Lucemburský tribunál v červenci zrušil pokutu pro Unipetrol uvalenou Bruselem před pěti lety za údajnou účast v kartelu na trhu se syntetickým kaučukem, uvedla Reuters. Pokud se Komise neodvolá, bude pokuta zahrnuta v položce ostatní výnosy v provozním výsledku za třetí čtvrtletí, potvrdil následně Patrii Unipetrol

V přespříštím týdnu do Prahy dorazí výsledková sezóna za třetí čtvrtletí roku. Zahájí ji 26. října CETV, ve čtvrtek Unipetrol. Rakouská Erste své výsledky hodlá zveřejnit v pátek 28. října, kdy je v tuzemsku svátek.


Přehled jednotlivých zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.