Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nikdo letos neopustí eurozónu, další dva roky ale přinesou důvod k panice, míní Rogers

Nikdo letos neopustí eurozónu, další dva roky ale přinesou důvod k panice, míní Rogers

30.01.2012 13:11, aktualizováno: 30.1. 14:34

Aktualizováno

Žádná členská země v letošním roce neodejde z eurozóny, politické řešení dluhové krize v regionu však nadále zůstane neúderné a těžko pochopitelné, soudí hojně citovaný investiční guru Jim Rogers. Argumentuje, že v následujících měsících nenajdou evropští lídři odvahu činit rázné kroky vzhledem k tomu, že některé z nich čeká volební zkouška, kterou by rádi úspěšně přečkali.

„Nemyslím, že by v roce 2012 kdokoli opouštěl eurozónu… vlády udělají vše pro to, aby přečkaly volby. Možná v roce 2013, a s jistotou v roce 2014, bude důvod k panice,“ řekl Rogers. Dodal, že shortuje evropské akcie. Od evropských lídrů by se přitom rád dočkal přímých vyjádření. „Bylo by pro mě skvělé od nich slyšet, že je to fiasko a od bank a akcionářů, že přijmou velké ztráty. Trhy by se hroutily a já bych skupoval euro a akcie v co největším množství… nemyslím ale, že k tomu dojde,“ řekl investor pro CNBC.
 

Evropští představitelé dnes na letošním prvním, mimořádném summitu hodlají dohodnout finální podobu paktu rozpočtové kázně. Rogers ho označuje za „frašku“. „Za poslední dva roky jsme sledovali evropské summity konající se pravidelně po několika týdnech. Skutečně jde ale jen o snahu překonat volby ve Francii, takže tomu nevěnuji příliš pozornosti, dokud nezačnou reálně jednat.“

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy podstoupí svou zkoušku v dubnu, kdy budou Francouzi znovu volit hlavu státu, druhé kolo má proběhnout pravděpodobně začátkem května. Sarkozy zatím oficiálně neohlásil svou kandidaturu, podle tamních médií by se tak mělo stát v únoru. Již se však nechal slyšet, že pokud neuspěje, radikálně změní svůj životní styl a odejde z veřejného života. Boj o obhájení své funkce letos čeká také amerického prezidenta Baracka Obamu. O to „horší vystřízlivění“ pak přijde v letech 2013 a 2014, kdy se trhy budou muset srovnávat s četnými deformacemi po masivním tištění peněz, obává se Rogers.

Na začátku roku Rogers doporučil investovat, spolu se švýcarským frankem, také do evropské měny s tím, že euro bude v roce 2012 jednou z chytrých voleb na měnových trzích. K evropské dluhové krizi uvedl, že cestou jejího řešení není další monetizace dluhu, tj. nákupy vládních dluhopisů Evropskou centrální bankou. Jakkoli je slyšet mnoho hlasů pro takové zapojení ECB, bylo by „strašnou chybou“, řekl.

Rogers se mimo jiné vyjádřil k akciím sociální sítě Facebook, o jejichž brzké nabídce v rámci IPO se dnes v médiích spekuluje. Investor uvedl, že akcie Facebook by nekoupil, protože jsou příliš drahé. Podle deníku WSJ by měli zástupci Facebook předat americkému burzovnímu dozoru již ve středu dokumenty, které jsou předpokladem pro zahájení veřejného obchodování akcií firmy. Prvotní nabídka akcií Facebook by měla společnosti vynést 10 miliard dolarů a celou společnost tak ocenit až na 100 mld. USD.

"Tento druh akcie nekupuji," říká investor, který jde (alespoň dle svých slov) zpravidla rád proti většinovému proudu. Předpokládané načasování IPO nicméně považuje za chytrý krok, který dokládá, že "prodejci jsou většinou chytřejší než kupující a vědí, kdy je nejlepší čas prodat". Co se týče technologického sektoru, převažují u Rogerse krátké pozice, jelikož považuje většinu titulů za nadhodnocené.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m