Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poučení z 20 let postkomunistické transformace: Starého psa novým kouskům nenaučíš...

Poučení z 20 let postkomunistické transformace: Starého psa novým kouskům nenaučíš...

07.02.2012 18:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Byl jsem požádán o zamyšlení týkající se ponaučení z ekonomických reforem, kterými prošla východní Evropa a bývalý Sovětský svaz v posledních 20 letech. Je to výzva, ale seznam toho, co se vyvíjelo jinak, než jsem jako ekonom původně předpokládal, může být přínosný i pro dnešní ekonomiky s velkým vlivem státu. Zde následuje sedm hlavních bodů:

1. Ekonomická aktivita ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu na počátku transformace výrazně klesla. Síla a délka propadu v Rusku překvapila. Země, které prodělaly největší šok v oblasti obchodu (Polsko a Československo), prošly mírnějším propadem. Skutečný pokles byl ale všude nižší, než ukazovala oficiální čísla, protože šedá ekonomika expandovala a komunistické země nadhodnocovaly velikost svého produktu. I tak tu ale byl pokles stojící v protikladu se základní teorií, která říká, že uvolnění cen by mělo okamžitě zlepšit alokaci zdrojů. Při reformách bychom tak neměli spoléhat na okamžitý růst, vyžadují totiž čas.

2. Pokles byl ovšem dočasný a po něm přišlo oživení a rychlý růst. Za posledních 20 let se životní standard výrazně zvýšil. Oficiální čísla týkající se HDP sice ukazují mnohem mírnější posun, nejsou ale v souladu s přímými ukazateli kvality života. Jak se dalo čekat, kapitalismus zafungoval, i když musíme uznat, že po určitou dobu panovaly pochyby.

3. Nikde nevedl pokles produktu k růstu populismu, jak se mnozí ekonomové obávali. Některé vlády sice padly, nesvrhli je však populisté. U moci se v mnoha zemích nacházely hlavně nové ekonomické elity, u nichž se bohatství pojilo s mocí. Ironií je, že v některých zemích se objevuje populismus až 20 let po začátku transformace a poté, co se životní standard výrazně zlepšil. Poučení je jasné: Reformátoři by se neměli obávat populismu, ale snahy nových elit o uchvácení moci.

4. Ekonomové a reformátoři přecenili svou schopnost správně načasovat reformy a správně zvolit jednotlivé taktické kroky – například privatizaci. Dnes se tehdejší diskuse o tom, zda má být nejdříve nastaven institucionální rámec, zda by měly být firmy na privatizaci připraveny vládou, zda je lepší kupónová privatizace či užití fondů, atd., jeví jako podivná. Nakonec ale jednotlivé země s různým postupem skončily zhruba stejně. V nejrůznějších formách u nich proběhla privatizace a makroekonomická stabilizace stejně jako reforma institucí a právního rámce. Poučení tak zní: Neplánujte posun k trhu příliš do detailu a hlavně ho neoddalujte ve snaze dosáhnout uhlazenější reformy.

5. Ekonomové hodně přecenili přínos motivace bez toho, aby se zaměřili na změnu samotných lidí. Ti, kteří si vedli dobře za komunismu, si již nevedli tak dobře v tržní ekonomice. Přechod na volný trh provádějí noví lidé, ne staří lidé s novou motivací. To je významné poučení pro firmy i pro politiku: Starého psa novým kouskům nenaučíš, i když změníš motivaci.

6. Je také důležité nepřeceňovat dlouhodobé důsledky makroekonomických krizí a dokonce i defaultů. Rusko prošlo krizí v letech 1997 – 98, rychlý růst ekonomiky se dostavil již v roce 1999 a 2000. Podobné případy najdeme i jinde. Mezinárodní finanční komunita se vždy snaží reformátory zastrašit, ale panika ohledně krizí není namístě. Jejich důsledky rychle vymizí.

7. Je mnohem snazší předpovídat vývoj ekonomiky než vývoj na politické scéně. Všechny země procházející transformací nakonec skončily u nějaké formy kapitalismu, prošly si ale širokým spektrem zkušeností. Ty šly od plnohodnotných demokracií až po primitivní diktátorství. Vývoj silně závisel na poloze dané země – čím více na západ, tím byl demokratičtější. Naopak na východě převažuje autoritářství. Země se středními příjmy se tak nakonec dostanou k demokracii, není to ale tak přímá cesta jako posun ke kapitalismu.

Uvedené je výtahem z článku „Seven things I learned about transition from communism”, autorem je Andrei Shleifer, profesor ekonomie na Harvardu.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  •  
    08.02.2012 15:11

    Tohle vás určitě vytočí. http://www.zkracovatko.cz/FiN5O5
    ignác
  •  
    08.02.2012 13:59

    Co se týče Ruska. Změnili strategii. John McCain se k tomu už sám vyjádřil ve smyslu, že dobře pochopil, že USA sedly sovětům na lep. Sověti si to sami rozrušili a USA si mysleli, že se zmocní Ruska. Rok 1999 jim ale dost tvrdě otevřel oči. Pro Rusy je nyní kapitalismus výhodnější. Za to z USA nám hrozí něco ve formě zelené totality. Rusové otočili postavení. Za SSSR byl čas na straně USA. Nyní je to opačně. A hodně lidí ještě dlouho nepochopí, co se to vlastně se světem děje. Nakonec vyhraje ten inteligentnější. A je jedno co si o tom, kdo myslí. Příroda je k hlouposti nemilosrdná. Inu kdo se směje naposledy, ten se směje nejlépe.
    ignác
  • Bolševik,Kalka,Homo
    08.02.2012 13:09

    http://www.youtube.com/watch?v=T7JMnXTr7G4
    Velkamedvědice
    • Re: Bolševik,Kalka,Homo
      08.02.2012 15:06

      "Žiť si môžeš len keď má drak siestu..." http://www.youtube.com/watch?v=VQ60rGYtjlc ...zdravím všetky šelmy, čo sú silné jak lev :)
      paranoid android
      • Paranoid
        08.02.2012 15:26

        No jo..o)))Díky Tobě...Opatruj se.
        Velkamedvědice
  • Teď je otázka kdo je starej pes
    08.02.2012 11:43

    Jestli pan profesor nebo bolševici. Jsem pragmatik a vycházím z poučky klasika, že:"Kriteriem pravdy je praxe". To co pan profesor publikoval je názorná ukázka toho, jak hluboce nechápe současné problémy kapitalismu západních ekonomik (EU a nakonec i USA) a vzhledem k tomu jak rychle teď čas běží už za týden nebo dva může být konfrontován s realitou, kterou zase nepředpokládal. Takže popořadě: ad1)-V Rusku na počátku tranformace ekonomická aktivita propadla tak hluboce, že prozápadní pravice v Rusku zcela zanikla a v současné době jsou u moci poskomunisti (Putin) s plánovanou (ne pětiletky ale státní projekty a suverenní fondy) a v opozici jsou komunisti. I proto jdou dopředu, ale hlavně díky svým zdrojům, které si nenechali ukrást. ad2) Ano oživení přišlo. ad3) Populismus nebyl hlavní nebezpečí, ale bezbřehá korupce a s ní spojená deziluze obyvatelstva a následný propad morálky. ad 4,5,6) V porovnání s výsledky západních ekonomik, kde centrálně plánovaná ekonomika nikdy neexistovala si ty poskom. ekonomiky vedou lépe než ty západní "čistě tržní" což zpochybňuje správnost analýzy pana profesora . Takže to poučení. To co teďka prožíváme je období restaurace kapitalismu stejně jako bylo období restaurace feudalismu po Napoleonských válkách. Stejně jako tenkrát restaurace feudalismu příchod kapitalismu nezastavila, tak i teď restaurace kapitalismu příchod socialismu nezastaví. Zdraví B007
    Bolševik007
    • Re: Teď je otázka kdo je starej pes
      08.02.2012 12:45

      Máš kvalitní implikace. Dokládat to, že postkomunistické státy si nyní po přechodu na kapitalismus vedou lépe než ty západní jako výhodu socialismu může jen úplnej magor. Správné je samozřejmě tvrzení,že rodící se kaputalismus je dynamičtější než ten zralý, díky tomu, že v rodícím se je mnohem více příležitostí. Správné je srovnávat ty dva systémy jako takové a to nejlépe v praxi. Téměř ideální je to v případě Koreje. V roce 1950 to byl poměrně homogení útvar. Nebyly velké rozdíly v úrovni infrastruktury, vzdělání ani bohatství, pokud budeme hnidopiši, přiznáme si, že severní část byla o něco rozvinutější. Pak tu máme skoro 60 let působení systému. Výsledek severní korea trpí periodicky hladomorem a HDP na hlavu je na jihu 17 krát vyšší než na severu. Nekompromisní socialismus v praxi. Škoda, že naše ústava neumožńuje takovým jako ty poskytnout trvale blaho socialismu u našich severokorejských přátel.
      ..
      • nepřekrucovat, prosím!
        10.02.2012 18:44

        On Bolsevik 007 netvrdí, že tzv. postkomunistické státy jsou na tom lépe, než státy "antekomunistické" :) , jak jste ho nařknul. Něčím však jistě vystřídán bude, o tom není pochyby. Feudalizmus také v západní Evropě už není. Na druhé straně bych pochyboval že tzv. demokratický kapitalizmus bude jednou nahrazen socializmem leninského typu, který jsme tu měli. Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky !
        ullsperger
    • Re: Teď je otázka kdo je starej pes
      08.02.2012 12:02

      Bravo!
      Kalka.
      • Kalka
        08.02.2012 12:29

        Zvláštní.Znovu mám pocit že adoruješ levici.
        Velkamedvědice
      • Vsuvka
        08.02.2012 12:09

        Já sám za sebe mohu říci,že změna režimu bylo to nejlepší,co mě potkalo.Jen co to bylo možné,osamostanil jsem se,dal si cíl a ten jsem po 15ti letech dosáhl.Je to skvělý pocit, odpovídat sám za sebe.Mí předchozí šéfové byli neskuteční idioti.O tom jsem se přesvědčil,když jsem začal dělat věci podle sebe a budoucnost ukázala,že jsem měl.pravdu.Preferoval jsem vždy vzdělání,protože to přináší i peníze.Neumím si představit,jak to tady čtu,že někteří zde píšíci by mi šéfovali.A volil jsem vždy a budu volit pravici.Hlupáci si na podmínky stěžují, chytří si je vytvářejí(i v tomto momentálně podivném světě).
        paja
        • Re: Vsuvka
          08.02.2012 14:06

          Děláš dobře. Plno lidem tam dole vyhovuje, že volíš bakalovy strany. Díky Bakalovi mnohem více lidí dosahuje na příspěvky na bydlení a Bakala si tak ročně z rozpočtu uloupne pár set stamilionů.
          ignác
          •  
            08.02.2012 14:25

            Myslíš to vážně? Pár set stamiliónů je nejmíň 10, ale spíš 50 milard.
            ..
            •  
              08.02.2012 14:41

              Překlep. Ale počítám, že Bakala má 40.000 bytů v sociálně slabých oblastech. Za vládnutí jím placených stran jde příspěvek na bydlení prudce nahoru a prudce se zvedá zákonná částka, která se do výpočtu zahrnuje. Můj předpoklad je, že v polovině bytů se toto čerpá a vzhledem k tomu, že jde o nájemní bydlení jde z každého 2000,- vlastníkovi.
              ignác
        • Re: Vsuvka
          08.02.2012 12:31

          takze kdyby te vybrali na misi na mars a neodmenovali te tam penezi, tak bys jim ten projekt bojkotoval? :p
          Azb
        • Re: Vsuvka
          08.02.2012 12:19

          Obávám se, že nikdo tu nepíše o zbytnosti změny režimu, ale o jejím způsobu...
          Kalka.
      •  
        08.02.2012 12:08

        Nechci se s druhem úplně rozhádat, tak jsem mu poskytla aspoň jeden důkaz, že podporuju jednoho bolševika - i když tenhle je 007, ale to VM ve své velké rysosti zřejmě přehlédne... ;-)
        Kalka.
        • K
          08.02.2012 12:37

          Tak s kolegou J. Bonda jsem již setkal.Jakou míru levičáctví hodnost 007 vypovídá netuším.Třeba vzývá socialismus severského typu,to jsou socialistické nekomunistcké státy,co by ne.Kapitalismus ničí socialistcké praktiky.Kapitalismus teď nikde neexistuje.
          Velkamedvědice
          • Vm
            08.02.2012 12:51

            Jsem ráda, že jsem tě potěšila, tak už konečně můžu jít na tu Vltavu ;-)
            Kalka.
  • ajéje
    08.02.2012 9:58

    tady to dneska budou perly ignáců a podobných...ještě, že jdu na svah.
    db
    • Re: ajéje
      08.02.2012 11:01

      Hele, zkousel jsem dnes surfovat. Nechapu, jak se na tom prkne nekdo dokaze udrzet. A to byly vlnky tak metr, vic ne a vzdycky jsem polykal po par metrech andelicky :-)) Uz to prkno vratim a nikdo me na nej nedostane :-))
      Jesse
      • jesse
        08.02.2012 11:10

        to je tvrdá práce...vem si kurs a velký prkno...nebo si půjč bodyboard na tom si užiješ srandy...musiš se ale vzpírat na rukou a mít ploutve..
        db
        • Re: jesse
          08.02.2012 11:14

          Ty me fascinujes. V mych letech chces tedy po me moc. Nestydis se? To si dam radeji pred spanim jeste jedno mochito :-))
          Jesse
          •  
            08.02.2012 11:18

            A ja jdu za chvili bruslit. Sakra neco je spatne. Asi jsem na spatne strane zemegule.
            bramborový knedlík
            •  
              08.02.2012 11:19

              zdravim, na tebe si taky jeste cvaknu... sakra, z toho internetu by se jeden ozral do nemoty :-)))
              Jesse
  • otevřete někdy oči a porozhlédněte se.
    08.02.2012 8:02

    Životní standard se pro někoho za 20 let zvětšil ale ne pro všechny a pro ty, které se zvětšil, tak jen díky časové kumulaci hodnot. Přírustek standartu za 20 let je menší než za posledních 20 let komunismu. Finta, díky, které jsme se nechali za 20 let okrást tkví v tom, co se dá jednoduše shrnout asi takto. Za komunistů řadový občan dostal či pořídili dům, byt či chatu, které mají dnes hodnotu milionů. Dnes si k tomu lidé mohli pořídit auta západní provenience a spotřební elektroniku. Ano kumulovaně jsme na tom lépe, protože k těm vybudovaným bytům jsme si zvýšili standard jinými auty než byla embéčka, i když z naprosté většiny jsou to ojetiny ale navíc jsme získali jen hodnotu v řádu dnešních statisíců. Takže hodnoty nekumulejeme v takovém rozsahu jak za komunismu. Co se týče nadhodnocování produktu. Opak je pravdou. Dnes se rádo uvádí HDP ale přesnější a nižší by bylo HDD. Nehledě na to, že HDP je vylepšováno životem na dluh. Ale zpět k selskému rozumu. Projděte se někdy po republice. Zjistíte to co se dá vyjádřit čísly. Za Husáka se stavělo i 100.000-120.000 bytů. Dnes tak 25.000-35.000,-. Navíc se staví dnes byty menší. Chatové osady rostly v sedmdesátých a osmdesátých letech. Kolik jich roste nyní? Stavěly se školy a školky, které se dnes prakticky nestaví. Kolik se dnes postaví elektráren proti dřívějšku?Nebo se někdy porozhlédněte po nádražích hlavně mimo Prahu, kam ještě nedošla modernizace jak v Praze. Tisíce vagónů a stovky lokomotiv ze 70. či 80. let. Dnes to za 20 let nestíhají ani ze zbla modernizovat. Srovnejte výstavbu metra za Husáka a dnes. Opět k smíchu. Srovnejte i dokonce v komunismu kritizovanou výstavbu dálnic. Staví se jich v průměru na rok méně než za Husáka i přesto, že v dnešní době jsou na ni větší požadavky.Lidé si dnes odpustí druhé či třetí dítě, což na nás bude mít neblahé důsledky již v blízké budoucnosti. Běžní lidé nemají na to dětem zaplatit lyžařské výcviky, běžnou součást komunistické výuky. Apod. Ano malá část lidí jako Bakala či vy se má určitě mnohem lépe než by se měla. Velká část lidí se má lépe ale jen díky kumulaci majetku v čase a jeho přírustek není takový jako býval. Ale velká část lidí se má i přesto, že jsme technologicky dále a mělo by se to projevit na našich životech a přesto, že tu máme už dalších 20 let za sebou hůře. To vše je k zamyšlení. Ano máme hezčí a barevnější města ale jen proto, že dělníci už se nemusí zdržovat výstavbou bytů a domů Srovnejte velikosti rodinných haciend stavěných v 80. letech s dnešními papundeklovými bungalovy. Mám silný pocit, že historie empiricky potvrdí to co prokázal exaktní výzkum kanadských vědců zveřejněný nyní v psychological science, že pravičáci jsou hloupější než levičáci. K levičáctví je potřeba větší abstraktní myšlení a to se nakonec projevuje menší krátkozrakosti. Není pánové všechno zlato, co se třpytí.
    ignác
    • Re: otevřete někdy oči a porozhlédněte se.
      08.02.2012 13:08

      Domy ,chaty,atd v hodnotě milionů... podívej se na weby realitek,než začneš panelákový byt oceňovat na miliony,u domů to tak může částečně být,ale zase je to odraz celkového posunu cenové hladiny,ano,ten ,kdo si půjčil na konci 80.let a postavil barák a splácel dál pak v inflačních penězích ,ten vydělal Že si někdo nedovolí 2.,3. dítě ? Znám dost lidí ne zrovna slušně vydělávající a mají ty dvě i tří děti,je to otázka priority,někdo volí raději pohodlnější život,v Německu je údajně nejvíce bezdětných vysokoškolaček v historii,pochybuju,že tyto nemají děti kvůli nedostatku peněz,jak říkám,otázka priorit a pohodlí,můj otec měl čtyři,moje matka pět sourozenců a zvláště matka pochází z poměrů více než skromných ,všichni jejich sourozenci jsou data mladšího než byl Vítězný únor,za komuny byly takto početné rodiny snad jedině u věřících a asi u Romů někde jsem nedávno zaslechl informaci,že chat máme nejvíce v historii,takže tvrzení o úpadku chatařů není pravda kdo trochu jezdil před. 1989 po našich silnicích a srovná to teď, tak třebaže předražené a někde silně nekvalitní /ani jedno neomlouvám/,ten rozdíl je jasný a zřetelný v čase dojezdnosti,to nemluvím,kolik dnes je regitrováno aut proti r.1989 pokud jde o stavební um za socialismu ,tak k tomu jen jedno: nám rozbili velkou část historického centra,zůstala jen radnice z r. 1674 ,tuším ,protože nějaký idiot naprojektoval obchvat skrz město,myslím,že mnoho podobných věcí se najde všude po republice,jak údajně zastaralá zástavba měla zmizet před tou pokrokovou pokud jde o kvalitu života,délka dožití,lepší živ. prostředí,ve všem socialismus tahá za mnohem kratší konec
      AMOLADOS
      •  
        08.02.2012 13:46

        Proti plno argumentům nic nemám. Za Komunismus se zprznila města třeba jako Jihlava ale často se przní i dnes. Krabice se staví zrovna tak jako tehdy. Ano aut je dnes registrováno víc, protože automobilismus má 20 let života navíc a tak se logicky i naakumulovalo více krámů. To je jako bych srovnával počet aut v 30. a 50. letech. Musel bych oslavovat Komunismus, protože v 50 jich bylo více jak ve 30. A navíc není již dnes potřeba vynakládat tolik prostředků na výstavbů bytů či škol a elektráren. Zbývá dnes více prostředků na hračky a serepetičky. Ano chat přibylo. Nepředpokládám, že ty staré někdo bourá a pokud by se za dnešních 20 let postavila jedna navcí, bude jich opravdu více. Ale poměr intenzity výstavby se nedá srovnávat. O těch silnicích nechápu o čem mluvíte. Já jsem z Trutnova a z něj všechny silnice co vedou hlavními státními směry jsou starší více jak 25 let. My tu jezdíme z města prakticky neustále po komunistických silnících a silnice přes známé Janské lázně je dnes prakticky téměř neprůjezdná. Nedivím se, že si lidi pořizují Off-Roady. Brzy to ničím jiným nepůjde projet. A co se týče dětí. Ano i já znám lidi co mají 2-3 děti. Ale já mluvím o celonárodní statistice, kdy se u nás nyní rodí 1,13-1,44 dětí na matku s výhledem negativním.
        ignác
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university