Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Evropskému trhu s emisními povolenkami hrozí kolaps

FT: Evropskému trhu s emisními povolenkami hrozí kolaps

14.02.2012 12:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Zatímco Evropská unie se snaží vnutit svůj boj proti emisím skleníkových plynů v letecké dopravě zbytku světa, evropskému trhu s emisními povolenkami hrozí kolaps. EU vymýšlí, jak trh oživit, její plány však staví proti sobě evropské firmy z různých sektorů a záchranu trhu zřejmě stejně nepřinesou. Napsal to dnes britský list Financial Times.

Plán EU přimět světové letecké společnosti platit za emise oxidu uhličitého obhajuje Brusel jako jediný způsob, jak si vynutit globální řešení nejrychleji rostoucího zdroje emisí CO2. Svou politikou EU skutečně sjednotila svět - ale proti sobě, takže jí nyní hrozí obchodní válka, konstatuje FT. Příští týden se v Moskvě sejdou zástupci více než 20 zemí světa včetně USA a Číny, aby jednali o možné odvetě.


"Nepříjemnou pravdou" pro EU podle listu je, že už nemůže poukazovat na úspěch pilíře své snahy stát se lídrem světa v boji proti emisím, které údajně vedou ke globálnímu oteplování. Trh emisních povolenek (ETS) se totiž už déle hroutí, což se odráží v propadu ceny za emisi tuny CO2 na zhruba sedm eur z maxima asi 30 eur z července 2008. Cena je tak hluboko pod úrovní, která by mohla firmy motivovat k investicím do "zelených" technologií, což přitom bylo hlavním důvodem založení trhu.

Minulý týden šéf přední evropské energetické skupiny E.ON Johannes Teyssen šokoval posluchače v Bruselu prohlášením o krachu emisního trhu. "Mluvme reálně. ETS zkrachoval. Je mrtev." "Neznám jediného člověka na světě, který by na základě cenových signálů ETS investoval jediný cent," řekl.

V sedmileté historii ETS pověst trhu průběžně podkopávaly daňové podvody, krádeže a pochyby o přínosu obchodování pro životní prostředí. Cenový propad je ale podle FT pro trh nejtěžší ranou, protože zpochybňuje samu jeho funkci. EU sice sní o tom, že podle jejího trhu vzniknou podobné trhy jinde ve světě. Evropské vize o globálním obchodování s emisemi padly ale už v roce 2010, kdy kvůli propadu cen a celkové bezperspektivnosti trhu zrušila americké obchodování s emisemi chicagská klimatická burza CCX.

"Cena uhlíku je na daleko nižší úrovni, než jakou jsme odhadovali, když jsme celý systém zaváděli," řekl Martin Lidegaard, ministr energetiky a klímatu Dánska, které nyní EU předsedá. "Myslím, že situace není dlouhodobě udržitelná," dodal.

V Bruselu se nyní debatuje o tom, jak trh oživit, a návrhy rozdělují evropskou firemní scénu. Na jedné straně stojí Teyssen z E-ONu a koalice energetických firem, které investovaly do nízkoemisních technologií nebo do nákladných projektů zachycování a ukládání emisí z uhelných elektráren. Ty lobbují v Bruselu za okamžitou intervenci na podporu cen, a Evropská komise tak už za tím účelem navrhuje plán rychlejšího snižování počtu vydávaných emisních povolenek.

Proti takovým zásahům do trhu však ostře vystupují velcí spotřebitelé stále dražší energie jak ocelárny a další firmy těžkého průmyslu, které podporu cen označují za podkopání samotného účelu trhu a přirovnávají to ke změně pravidel uprostřed zápasu. Někteří analytici také poukazují na to, že nízké ceny nejsou známkou krachu trhu, nýbrž odrazem situace v nabídce a poptávce.

Situace na trhu je taková, že kvůli hluboké ekonomické recesi v Evropě se přebytek zdarma rozdaných emisních povolenek prudce zvýšil a analytici vzhledem k nadále slabé ekonomice žádné jeho výraznější zmírnění v dohledné době nečekají. Analytik banky UBS Per Lekander odhadl, že na trhu je až o 48 procent více povolenek, než je nutné ke splnění letošního cíle ve snižování emisí. Přebytek podle něj přetrvá až do poloviny příštího desetiletí.

Jednou z největších hrozeb pro evropský trh emisí je navíc paradoxně jiná ekologická iniciativa Bruselu, která počítá s direktivně prosazovaným zvyšováním energetické efektivnosti, ztělesněným například zakazováním klasických žárovek. Pokud tyto plány uspějí, bude to znamenat nižší objemy celkových emisí při daném množství povolenek, což bude cenu povolenek dál srážet dolů, napsal FT.

(Zdroj: FT, čtk, Bloomberg)


Váš názor
  • EUpovolenky
    15.02.2012 9:43

    Jen ty kluky bruselský nechte na pokoji. Včera jsem snědl hrachovku a mám velký přetlak. Nevíte kde se v Bruselu prodávají povolenky,abych to mohl upustit? Prachový castice to asi neobsahuje. Poraďte , předem dík. Rychle , nebo to vypustim bez povolenky.
    Karel
    • Re: EUpovolenky
      15.02.2012 10:28

      Za vypousteni metanu jsou vyssi dane :-)) Musis poslat na cechpoint zadost o potvrzeni, ze konzumujes cocku, hrach a fazole pouze ze zdravotnich duvodu:-))
      Jesse
  •  
    14.02.2012 17:29

    Naprosto přesné a výstižné, Vlado!
    Mikyy
    •  
      14.02.2012 19:49

      Být v Bruselu je velmi výhodné - nejen kvůli dietám, ale i kvůli kuloárnímu šumu, který lze dobře uplatnit na burze. A aby se všichni u toho korýtka udrželi, musí přece neustále vyvíjet nějakou myšlenkovou inovativní činnost v té které komisi a sekci... ;-)
      Kalka.
  •  
    14.02.2012 15:49

    Super zpráva, čí dřív to padne tím lépe. Až první z těch do nebevolajících hovadin co vymýšlejí Bruseli a nevědomky tak posílají Evropu na smetiště dějin, padne a budou na řadě další (euro, šílená energetika), pak začnu přemýšlet jestli má Evropa ještě šanci.
    vlado69
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data