Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Morgan Stanley prověřuje obchody s akciemi Facebooku, části investorů asi vrátí peníze

Morgan Stanley prověřuje obchody s akciemi Facebooku, části investorů asi vrátí peníze

24.05.2012 10:04

Banka Morgan Stanley, která byla hlavním manažerem emise akcií Facebooku, zřejmě zpětně sníží cenu akcií, kterou v první den obchodování zaplatili někteří drobní investoři. Okolnostmi problémového vstupu Facebooku na trh se mezitím začal zabývat výbor amerického Kongresu. Na společnost, manažery emise i burzovního operátora Nasdaq se v souvislosti s provedením IPO snesla vlna žalob.

Banka Morgan Stanley dnes makléřským společnostem sdělila, že zkoumá každou transakci s akciemi Facebooku a že provede cenovou úpravu pro ty drobné investory, kteří během prvního obchodního koupili akcie Facebooku za příliš vysokou cenu. Těm investorům pak banka vrátí rozdíl mezi nejlepší možnou a realizovanou cenou. Banka, která je hlavním manažerem emise, existenci interního dokumentu potvrdila.

"Všechny příkazy nyní kontrolujeme a zkoumáme, zda byly vypořádány za nejlepší možnou cenu. Očekáváme, že v některých případech cenu změníme. Nejprve budou zpracovány pokyny, u nichž bude změna nejvýraznější," uvedla Morgan Stanley v instrukcích pro svých více než 17.000 makléřů. Celý proces má trvat několik dnů.

Akcie Facebooku po pátečním vstupu na burzu propadly k úternímu závěru o více než 22 procent z upisovací ceny 38 dolarů, třetí den obchodování uzavřely na rovných 31 USD. K obratu došlo ve středu, kdy akcie začaly paradoxně zpevňovat a seanci uzavřely o více než tři procenta výše na rovných 32 dolarů za akcii. 

 
Burzovní operátor Nasdaq OMX čelí žalobě investora, který ho obviňuje z nedbalosti při manipulaci s objednávkami na akcie Facebook při pátečním vstupu společnosti na technologickou burzu. Po primární nabídce akcií FB měl Nasdaq způsobit škody investorům. Kromě toho byla podána také občanská žaloba proti Facebooku, jeho zakladatelovi Marku Zuckerbergovi a bance Morgan Stanley, která byla manažerem emise, kvůli údajnému porušení zákona o cenných papírech.

Mimo technických problémů, které provázely úvod obchodování a způsobily, že některé nákupní objednávky nebyly uspokojeny včas nebo vůbec, se objevily navíc informace, že analytik banky Morgan Stanley těsně před vstupem akcií Facebooku na trh výrazně zhoršil výhled tržeb firmy. Důvodem měl být rychlý přechod uživatelů sociální sítě na mobilní přístroje, kterému se společnost musí teprve přizpůsobit. Facebook je dokonce obviněn, že o zhoršení výhledu svých tržeb manažery emise sám požádal. Morgan Stanley o změně prognózy informovala jen vybrané klienty, za což se na ni snesla vlna kritiky. JPMorgan Chase a Goldman Sachs, další upisovatelé emise v odpověď na varovnou zprávu pro SEC údajně také revidovali své odhady. Všechny tři banky se k revizi prognóz odmítly nejprve vyjádřit, v úterý se Morgan Stanley ohradila proti obvinění s tím, že „postupovala stejně jako u jiných IPO“.

Vstupem firmy na trh se zabývají i nejvyšší regulační orgány v USA, což je pro tyto případy Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a Regulační úřad pro finanční sektor (FINRA). Nejnověji se dnes do případu vložil bankovní výbor amerického Senátu. Hodlá se setkat jak s regulátory, tak se zástupci Facebooku. Zatím ale věc nebude oficiálně vyšetřovat, schůzka má mít jen informativní charakter. Výbor uvedl, že se o případ začal zajímat na základě informací, které se o vstupu akcií Facebooku na trh objevily v médiích.

(Zdroj: ČTK, Reuters, AP, Bloomberg)


Čtěte více:

Facebook IPO - Detaily, rizika a příležitosti, ocenění (Patria zahajuje pokrývání)
11.05.2012 18:27
Dominantní světová sociální síť Facebook se chystá na dlouho očekávano...
Pachuť obřího IPO: žaloby na Nasdaq, Facebook a Morgan Stanley
23.05.2012 11:47
Euforii kolem vstupu největší světové sociální sítě na veřejný trh ryc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data