Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECM je na prahu konce. Plán reorganizace navrhuje rozprodej, na akcionáře by nezbylo

ECM je na prahu konce. Plán reorganizace navrhuje rozprodej, na akcionáře by nezbylo

04.09.2012 16:57, aktualizováno: 4.9. 18:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM REI), jejímž hlavním tuzemským projektem byla výstavba výškových budov na pražské Pankráci, se zřejmě přiblížila definitivnímu konci. Hlavní věřitel, kterým je společnost Astin Capital Management, jako soudem pověřený zhotovitel reorganizačního plánu, v dokumentu navrhuje rozprodej zbývajícího majetku ECM REI a následnou likvidaci firmy. Reorganizační plán byl zveřejněn dnes v insolvenčním rejstříku. Na Městském soudu v Praze teď je, aby svolal schůzi věřitelů. Ta o reorganizačním plánu rozhodne.

Jednotlivá aktiva ECM

Provázány jsou projekty City Deco, City Element a Empiria IV, plán proto počítá se společným prodejem jednomu investorovi. Za Deco a Element chtějí věřitelé získat nejméně 270 milionů korun skrze nabytí účasti nového investora v poměru 70:30 procent. Výnos má být použit na uspokojení úvěrů a vypořádání restitučních nároků, souvisejících s pozemky ve vlastnictví City Deco. 60 % zůstatku Deco má putovat k věřiteli ČP Invest za účelem zániku zástavního práva. Podobně 60 % zůstatku Element má putovat věřiteli Generali jako plnění za účelem zániku zástavního práva. Předpokládaný výnos z projektu Pankrác A, projekt Empiria IV, je zhruba 50 milionů korun, celkem tedy kolem 320 milionů korun.

Dalšímu samostatnému jednomu investorovi je navrhován prodej Pankrác B, zahrnující společně Epoque Residence a Epoque Office. Zpeněžením má být uspokojena pohledávka Raiffeisenbank a zastavena exekuce, nařízená v únoru. Přínos pro majetkovou podstatu dlužníka je očekáván v rozsahu kolem 179 milionů korun.

Nejlukrativnějším aktivem ECM je podíl v nákupním centru ECMall v Pekingu. Spoluvlastníkem je čínská společnost Nordevo. Astin Capital v reorganizačním plánu odhaduje, že prodej podílu ECM může vynést zhruba 900 milionů korun, zpeněžen má být v samostatném hongkongském insolvenčním řízení. „Pokud se najde všeobecný konsensus mezi věřiteli, bude výtěžek z prodeje projektu ECmall po odečtení nákladů vzniklých v souvislosti s hongkongským insolvenčním řízením převeden do České republiky a stane se součástí rozvrhové podstaty,“ stojí v návrhu.

Pokud jde o další menší projekty, u projektu Kaskády Zlín plán počítá se zpeněžením kolem 100 milionů korun a primárně uspokojena Generali za účelem vypořádání zástavního práva Graslon. Tuto část má ještě ovlivnit výsledek vypořádání části Pankrác A.

Projekt Kartontara má být dle plánu pravděpodobně zpeněžen formou prodeje účasti dlužníka ve společnosti East Point Holding B.V., která vlastní Projektovou společnost OAO Yugo-Vostochnaya promshlennaya kompaniya "Kartontara". Nabyvatelem se stane pravděpodobně entita ze skupiny PPF, stojí v návrhu.

Projekt Poznaň má být zpeněžen a získané příjmy použity primárně k uspokojení pohledávky věřitele Bank Zachodni proti úvěru na projekt.

V rámci tuzemského projektu Terasy Unhošť probíhá prodej rodinných domů a plán přepokládá pokračování prodeje. Výnos je očekáván kolem 35 milionů korun. Část projektu Terasy Unhošť označovaná jako "Třetí etapa" se prodá formou prodeje majetku, stojí v návrhu.

Kancelářský projekt Varenská pak má být zpeněžen ve spolupráci s financující bankou UniCredit, výnos je očekáván kolem 125 milionů korun.

Očekávané výnosy z prodeje aktiv se prostým součtem dostávají někam do rozmezí 1,6 až 1,7 miliardy korun.

Závazky

Dluhy ECM jsou ale vyšší, než kolik činí hodnota majetku firmy. Znalecký posudek letos na jaře vyčíslil hodnotu aktiv ECM na 1,2 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala již dříve uznal pohledávky věřitelů za 2,2 miliardy korun. Celkový objem přihlášených pohledávek v insolvenčním řízení ale činil 9,5 miliardy korun. Astin Capital zastupuje držitele eurových dluhopisů v hodnotě kolem tří miliard korun. V insolvenčním řízení s ECM to byla vůbec největší pohledávka.

Pokud jde o kategorizaci věřitelů, do skupiny A zajištěných věřitelů se dostaly společnosti - banky Generali, ČEB, LBBW a Raiffeisenbank. V kategorii B nezajištěných věřitelů se zjištěnými pohledávkami jsou ČP Invest, City Empiria, propojené osoby (zejména dceřinné společnosti s výjimkou osoby Milana Janků), držitelé korunových dluhopisů. V popřených a podmíněných pohledávkách figurují Astin Capital, EUR dluhopisy, Česká pojišťovna a warranty plus Bank Zachodni, Citco, PSJ a 2P.

Akcie ECM

Akcionáři, tedy i hlavní majitel a zakladatel firmy Milan Janků, nedostanou z prodeje firmy ani korunu. Obchodování s cennými papíry ECM na pražské burze je sice od července 2011 pozastavené, akcie firmy na trhu ale stále jsou. Reorganizační plán připouští, že akcionáři můžou mít zájem zachovat veřejnou obchodovatelnost akcií i po prodeji majetku podniku. Za tímto účelem ale mají podílníci podle návrhu složit do devíti měsíců ode dne účinnosti plánu deset milionů korun, které mají pokrýt výdaje na zachování obchodovatelnosti akcií. Pokud se na to akcionáři nesloží, obchodovatelnost ECM se ukončí.

Reorganizace však nepovede ke skončení provozu podniku dlužníka. Akcionáři mají zájem na tom, aby zachovali veřejnou obchodovatelnost Akcií na volném trhu Burzy cenných papírů Praha, a.s. a aby dlužník s veřejně obchodovatelnými akciemi pokračoval v provozu svého podniku. Za tímto účelem akcionáři nejpozději do 9 měsíců ode dne účinnosti reorganizačního plánu složí ve prospěch majetkové podstaty částku odpovídající 10.000.000,- Kč, která bude použita ke krytí výdajů na zachování obchodovatelnosti akcií na volném trhu Burzy cenných papírů Praha, a.s. a dalších výdajů souvisejících se zachováním provozu podniku dlužníka, stojí v návrhu reorganizačního plánu s tím, že nedojde-li k tomuto příspěvku, bude provoz podniku dlužníka ukončen a po splnění reorganizačního plánu se provede likvidace dlužníka.

Historický vývoj akcií ECM REI na pražské burze do zastaveného obchodování:
001

Na burzu v Praze firma vstoupila v roce 2006. Krátce poté se akcie ECM prodávaly i za víc než 2000 korun. Loni před pozastavením obchodování se jejich hodnota pohybovala kolem 30 korun za kus.

Společnost založil Janků v roce 1991. Jedním z nejznámějších projektů ECM byla v Česku dostavba výškové budovy na Pankráci, která měla být původně novým sídlem Českého rozhlasu. Ten se jí ale v roce 2000 zbavil a ECM ze stavby udělala nejvyšší kancelářskou budovu v Česku s názvem City Tower. V roce 2009 ji stavitel prodal.
 
Návrh na insolvenci ECM REI podala začátkem loňského dubna Česká spořitelna, poté se přidali i další věřitelé. Městský soud vyhlásil úpadek firmy v květnu 2011, věřitelé ji poslali do konkurzu loni v červenci. Vrchní soud ale v říjnu rozhodnutí zrušil kvůli procesnímu pochybení. Letos v březnu pak Městský soud v Praze povolil reorganizaci firmy a vyzval společnost Astin Capital Management, aby předložila reorganizační plán.

Letos v dubnu poslal Městský soud v Praze do konkurzu také společnost ECM China Investments, dceřinou firmu ECM REI.

Loni na podzim předložila nabídku na nákup majetku a projektů ECM skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. O některé nemovitosti a projekty ECM v Praze na Pankráci projevila již dříve zájem také například rakouská společnost S+B Gruppe a Skanska.


(Zdroj: Insolvenční rejstřík, čtk, ECM)


Čtěte více:

ECM v 1Q vytvořila čistou ztrátu 2,1 mil. EUR, prohloubila záporný kapitál
16.05.2012 8:50
Developerská společnost ECM REI oznámila za první čtvrtletí roku 2012 ...
Reorganizaci zadlužené ECM povede realitní firma Crestyl, rozhodli věřitelé
30.05.2012 12:15
Reorganizačním manažerem zadlužené developerské firmy ECM (25,51 CZK, ...
ECM v pololetí snížila ztrátu, plán reorganizace má být předložen do poloviny září
21.08.2012 15:35
Developerská skupina ECM, která prochází reorganizací, v první polovin...

Váš názor
  • jak v česku snadno k penezům přijít
    29.10.2012 20:08

    A funguje tady něco jinak ? Hele Franto jí ti dám z dotací 2 miliardy - ty mi z toho dáš 50 melounů a se zbytkem si už dělej co chceš. Bude to bez kontroly a pár let budeš jako něco stavět. Pak dojdou prachy a rozprodáš to. Z toho co zbyde rozdělíš mezi ty blbce akcionáře polovinu a druhou si rozdělime mezi sebou. Pak změníš jméno firmy a uděláme zase něco znova. Neboj jedu v něčem podobném společně s ministrem. Takže je to tutovka - přece nepujdeme někam do práce - ta je jen pro blbce.
    Koumák
  • Nejen ECM
    04.09.2012 20:53

    Naštěstí nejsem akcionář ECM, ale při pohledu na vývoj naší burzy za posledních pár let se mi chce zvracet.
    oh171
  •  
    04.09.2012 19:13

    smutnej příběh
    Bo
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university