Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P 500 je 9 % od historických maxim. Je reakce na ECB přemrštěná, nebo jen potvrzuje býčí trend? Co na to Bogle, Birinyi a další...

S&P 500 je 9 % od historických maxim. Je reakce na ECB přemrštěná, nebo jen potvrzuje býčí trend? Co na to Bogle, Birinyi a další...

07.09.2012 16:16
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Dlouho očekávané zasedání ECB nakonec investorům přineslo to, co chtěli v podobě příslibu nákupu vybraných evropských dluhopisů. Krátce po oznámení detailů tohoto plánu se odborníci rozcházejí v názorech na to, zda současná pozitivní reakce není přehnaná, když index S&P 500 skokově posílil na 4,5leté maximum a zdravotnický a spotřebitelský sektor se ocitnul na historických maximech.

Známý investor a zakladatel společnosti Vanguard, John Bogle, po projevu Maria Draghiho mírnil optimismus. Domnívá se, že reakce investorů na události tohoto typu bývají zpravidla přemrštěné. Slova Draghiho dokonce bagatelizoval komentářem: „Pokud šéf ECB řekne, že udělá cokoliv, co bude třeba, je to, jako bych já řekl, že udělám cokoliv, co bude potřeba pro poražení Tigera Woodse při další golfové soutěži.“

Navzdory kritice současného chování investorů, Bogle soudí, že akcie jsou dlouhodobě lepším aktivem než dluhopisy. Zatímco akcie by díky 2% dividendovému výnosu a 5% potenciálnímu růstu zisků měly v následující dekádě poskytovat průměrný 7% roční výnos, dluhopisy budou ve stejném období vynášet maximálně 2 – 3 procenta.

Další investiční guru, Laszlo Birinyi, který před pár dny ujišťoval investory o pokračování býčího trendu, v návaznosti na současnou rally uvedl, že jeho domněnky se potvrzují a v blízkých dnech můžeme očekávat další zisky s tím, jak někteří medvědi budou muset postupně rezignovat na svůj posotoj.

Šéf investiční společnosti Birinyi Associates k chování medvědů (investorů spekulujících na pokles) řekl: „Uvědomují si, že to nefunguje. Odkazování se na nízké objemy a potenciálně horší zisky se nepotvrzuje a možná je čas připojit se k rozběhnuté party.“

Americký index S&P 500 se po včerejší rally ocitl již pouhých 9,3 procenta od svého historického maxima 1565 bodů z října 2007, zatímco britský FTSE 100 na svá maxima ztrácí 17 procent a kanadskému S&P/TSX Composite chybí dokonce 24 procent. Navzdory optimismu Birinyi ke včerejší rally přiznává, že ho síla růstu poněkud překvapila. Podobně rozčarován je i pokud jde o rozprostření růstu napříč celým spektrem sektorů.

Se zajímavým názorem dnes přišel Mark Luschini, hlavní investiční analytik společnosti Janney Montgomery Scott. „Mohli bychom se vrátit na úrovně z roku 2007 a mohlo by to být považováno za bublinu? Za bublinu by se to dalo považovat, kdybychom se tam dostali během dneška nebo zítřka bez změny v makrodatech a výhledu. Pokud by ale k tomu došlo během následujících 12 až 18 měsíců při zlepšující situaci v Evropě a Číně, tak by se o bublinu nejednalo,“ okomentoval současnou situaci Luschini.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, S&P)


Váš názor
  • bez komentare :o)).
    07.09.2012 22:47

    vulgarni vyrazy a monentare ktere nejsou k veci budou vymazany :o)) tak proc tady trpite rup*heje ??
    bearbull
    • Re: bez komentare :o)).
      08.09.2012 18:14

      Autor: Petr Žabža, Patria Direct A je to tady zase. Minulý týden bylo „tématem dne“ výjezdní zasedání americké centrální banky Fed v Jackson Hole. V konečném důsledku sice nepřineslo nic z toho, co bylo v mediálním prostoru celý týden přetřásáno, ale to na věci nic nemění – pozornost čtenáře či diváka byla napjata do poslední chvíle. Tento týden se s podobnou razancí medializovalo zasedání Evropské centrální banky, ale ta skutečná pecka přijde až příští středu. Na tento den totiž americká firma Apple Inc. – jako obvykle formou tajemné a mnohoznačné pozvánky – sezvala novináře a „spřízněné osoby“ na pravidelně se opakující show, spojenou s představením nových produktů. Stín ve tvaru čísla 5, táhnoucí se přes celou pozvánku dává tušit, že volání fanoušků po iPhone páté generace bude příští týden vyslyšeno. Není se čemu divit – velká většina investorů a spotřebitelů na tuto novinku čeká již více než rok. Steve Jobs byl ještě naživu a všichni už o uvedení iPhone 5 mluvili, jako o hotové věci. Nestalo se a o to výše je tak očekávání nyní nastaveno. Mnohem zábavnější, než pasivně čekat na iPhone 5, je pozorovat chování konkurence. Velká většina z konkurentů totiž vědomě přistoupila na hru, kterou s nimi marketingoví borci z Apple rozehráli. Ve snaze předstihnout Apple totiž začali jeho konkurenti v horečném tempu představovat své novinky již počátkem září a doufají, že se jim tak podaří utrhnout nějaké „plusové“ body. Z pohledu nezúčastněného diváka jsem však názoru, že se jim tím naopak jenom podařilo spadnout do kolosální medvědí pasti. V úterý své novinky představila Nokia a trhy jejich příchod odměnily propadem ceny akcie o plných šestnáct procent. Motorola ukázala několik variant mobilního telefonu RAZR, a i když reakce trhů byla v porovnání s Nokií vlažnější, žádnou díru do světa se jim prozatím udělat nepodařilo. Samy o sobě jsou všechny představené mobily nepochybně více než funkční a mnohé z nich jsou ergonomicky a designově hodně povedené – přesto jejich představení působí jako předkapela z Horní Dolní, která rozehřívá publikum názor odbornika.
      Juu a Hele
    • Re: bez komentare :o)).
      07.09.2012 23:09

      Pro udržování pořádku.
      Velkamedvědice
      • aha dobry hlidaci pes nikdy nespi.
        08.09.2012 7:46

        asi me budete muset zkazat pristup, kdyz jine podrazy nefunguji ale svedci to o tom co jsi zac a alespon vis proc svet nema rad namyslene cechy :o)) nice try - tak si hrajte na tom svem pisecku sami - to jsi chtel - Zabza ti posle odmenu.
        bearbull
        • Re: aha dobry hlidaci pes nikdy nespi.
          08.09.2012 11:54

          Neoslyš slova varující: neprodej úděl za čočovici. Třeba mne pustíš, nezahynu. Ale víš, kolik sem přijde stínů? Kolikrát pěst bude potomek zatínat a syn tvůj kolikrát tě bude proklínat? Nezahynu, věčna jsem, ale žít budu s trapným úžasem: kterak jsi zapomněl dědičný na díl? Kterak jsi váhal? A kterak jsi zradil? Jak možno kletý čin provésti vědomky? Sebe jsi zradit moh : ale své potomky? Dokavad dýchal jsi, proč ses vzdal? Čeho ses bál? Co je to smrt? Smrt znamená jíti ke mně. Tvá matka země otvírá náruč: možno bys ji zhrd? Pojď, poznáš, jak je země náruč měkká pro toho, který splní, co čeká. Prosím tě: matka tvá: braň si mne, synu. Jdi, třeba k smrti těžko jdeš. Opustíš - li mne, nezahynu, opustíš - li mne, zahyneš.
          Velkamedvědice
          •  
            09.09.2012 4:57

            Akcie ve Spojených státech na závěr týdne pokračovaly v růstu na nejvyšší hodnotu za čtyři roky a zažily nejlepší týden od června. Náladu na trhu ovlivnila zpráva o vývoji nezaměstnanosti, která byla slabší, než se čekalo, což vyvolala naději, že centrální banka USA (Fed) příští týden přijme nová opatření na podporu ekonomického růstu.
          • ........
            08.09.2012 18:03

            Zatímco si všichni šlapou po hlavách ve snaze ukázat své předvánoční novinky jako první, Apple využívá tohoto mumraje k budování a „šponování“ zájmu o „cosi“, co bude teprve představené. I kdyby nakonec iPhone 5 nebyl zase taková bomba, jen málokdo se vrátí k diskusi o Lumii, RAZR-u nebo čemkoliv jiném. Bude se mluvit o tom, že nový iPhone není zase taková bomba, vývojářům a designérům Apple bude webová komunita vytrvale mýt záda a přesto nakonec Apple ve vánočních prodejích nejspíše zase překoná všechny ostatní. Kromě hezkých a funkčních produktů totiž pánové a dámy z kalifornského Cupertina umí hodně dobře prodávat…
            .......
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university