Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Vláda se bude snažit částečnou prohibici uvolnit do několika dnů. Na stole návrh nových kolků

Kalousek: Vláda se bude snažit částečnou prohibici uvolnit do několika dnů. Na stole návrh nových kolků

19.09.2012 8:40, aktualizováno: 19.9. 11:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Krizový štáb, který vznikl kvůli metanolu, bude jednat i dnes. Zabývat se bude nejen postupem vyšetřování metanolové aféry a léčbou otrávených, ale také případným zmírněním zákazu prodeje tvrdého alkoholu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterý řekl, že se vláda bude snažit do několika dnů nynější částečnou prohibici postupně uvolnit. O konkrétních krocích, které zahrnují možnost zavedení nových kolků, bude kabinet Petra Nečase jednat dnes.

Zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent platí po celém Česku od pátečního večera. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ho vyhlásil kvůli rostoucímu počtu otrávených metanolem a obětí. Dosud na otravu metanolem v Česku zemřelo 23 lidí a dalších 35 je hospitalizováno.

Debata o uvolnění prodeje začala už o víkendu. Krizový štáb diskutoval mimo jiné o definici bezpečného alkoholu a bezpečných lokalit. Nyní se hledá podle Hegera právní cesta, jak by se mohly nezávadné lihoviny označit. Návrhy mají i zástupci prodejců a výrobců. Ve skladech kvůli prohibici skončilo podle ministerstva zdravotnictví na 20 milionů lahví.

Jak dlouho by mohl vyhlášený zákaz prodeje tvrdého alkoholu v Česku platit, krizový štáb zatím nedokázal odhadnout. Podle něj je nutné vypátrat zdroj jedovatého metanolu, růst by neměl ani počet otrávených a obětí. 

Nové kolky

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič na dnešním jednání zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny uvedl s tím, že vláda dnes projedná zavedení nových kolků na lahve s alkoholem, které budou vypadat jinak než současné apomohly zákazníkům rozlišit bezpečný a nebezpečný alkohol.

O zavedení nového systému kolkování, který by mohl umožnit dřívější zrušení zákazu prodeje tvrdého alkoholu, bude na návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) diskutovat Nečasův kabinet, a pokud by nové kolky "odklepl", mělo by být možné jejich zavedení do dvaceti dnů. 
 
Nové kolky však nemusí být podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) dostatečným řešením, pokud se správně nespojí s novým systémem. Jednou z variant, která se na rezortu v současnosti řeší, je například obnovení distribuce pouze nové produkce alkoholu s tím, že uskladněné lahve se starými kolky by se zatím na pulty nedostaly, dokud stát nenajde způsob, jak snížit riziko, že by se s nimi k lidem opět dostaly i lahve s nebezpečným metanolem. Bendl také na schůzi vlády představí další návrhy svého ministerstva.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) zatím však není přesně zmapované, nakolik se u lahví s metanolem objevovaly falešné etikety a kolky. "Ne u všech pacientů se podařilo zjistit původ intoxikace. Spektrum pacientů je pestré a mnozí byli nalezeni v těžkém stavu, kdy nemohli vypovídat a mnozí si nepamatovali, kde k alkoholu přišli," dodal ministr. 
 
Kolik stojí prohibice

Prohibice zatím způsobila obchodním řetězcům i menším obchodníkům ztrátu na tržbách ve výši 150 milionů korun. Vyplývá to z průzkumu Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Obchodníci budou po státu požadovat náhradu škody, pokud bude prohibice trvat delší dobu, informoval ředitel SOCR Petr Hrubý, ale nijak nespecifikoval časovou lhůtu.

Zákaz prodeje lihovin tvrdě dopadá hlavně na specializované obchody s alkoholem, kterým se obrat propadl o desítky procent. Velké obchodní řetězce přicházejí kvůli zákazu prodeje lihovin denně o miliony na tržbách. "V řetězci Coop tvoří prodej lihovin asi dvě procenta obratu, denní ztráta na výnosech z prohibice se tak pohybuje kolem 300.000 ," řekl šéf řetězce Zdeněk Juračka.

"Každý den zákazu prodeje tvrdého alkoholu pro nás znamená ztrátu na tržbách v hodnotě vyšší než milion korun. Zboží, kterého se zákaz prodeje týká, prozatím zůstává uskladněné v zázemí prodejen. O požadování náhrady škody neuvažujeme," doplnila mluvčí řetězce Interspar Simona Caidlerová. Tuzemské restaurace přicházejí kvůli prohibici na tržbách každý den v průměru o 15 až 20 procent, ukázal průzkum. Roční obrat odvětví je asi 120 miliard korun.

Jak dnes ČTK řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, výrobci lihovin již omezují dodávky etanolu od lihovarů. "Jeho výroba v lihovarech ale zatím pokračuje s tím, že se vyrábí na sklad," uvedl s tím, že kapacita skladů lihovaru vystačí zhruba pro měsíční výrobu. "Pokud tedy nedojde do této doby ke změně stavu, bude výroba úplně zastavena," podotkl. Vyčíslení ztrát za první čtyři dny prohibice by podle něj bylo pouze spekulací.

"Rozhodující zde bude nejenom délka zákazu, ale také chování a důvěra spotřebitele ve spolehlivé značky lihovin po obnovení prodeje, která by mohla naopak odbyt stimulovat," poznamenal Veleba. Výrobci a dovozci lihovin již v pondělí odhadli, že denně přicházejí na čistých tržbách zhruba o 15 milionů korun.

Zákaz prodeje lihovin od 20 procent obsahu alkoholu v ČR nadále platí, protože výroba a distribuce alkoholu v Česku stále není bezpečná. "V nejbližších dnech konec zákazu v úvahu nepřipadá," řekl po pravidelném zasedání krizového štábu ministr zdravotnictví Leoš Heger.

(Zdroj: ČTK, MediaFax, MfD)


Váš názor
  • srovnáváte nesrovnatelné
    21.09.2012 13:29

    platy za komančů platy dnes..... cena másla tehdy 10 kč cena dnes 30 kč , cena benzínu super 8 kč dneska 39+- ceny rostly ale jak co jak kde třeba vodné a stočné a voda obecně mhéééééé to není růst o 3x nebo 5x ......... Lidé se oběcně neměli špatně za komančů - žrat bylo co, obléct bylo co a nějaká ta dovolenka, chatička, autičko bylo, dneska žrát je co i když možná kvalita pokulhává jak čeho jak kde, obléci je taky co, dovolenky a chatičky jsou furt a autíčka už i ty škodověnky jsou jak německy auta dyt je to vlastně VW :-)))) Oproti Somalcům ,sudáncům nebo obyčejným XX národům ve světě se češi mají královsky... ----------Dodatek moc lidi si neuvědomuje že bída je když máte misku rýže na den když kadíte někde na poli a večer když jdete spát svítí te si loučí a přykrejete se kusem palmy (listy) ta vám dělá střechu proti dešti :-)
    martík
    • Re: srovnáváte nesrovnatelné
      21.09.2012 13:33

      Vida. S Tvým závěrem souhlasím a to si ani nepoužil slovo blb.
      Velkamedvědice
  • co je k podivu
    19.09.2012 11:47

    je to že ty kolky přichází až teď, že nebyly od začátku
    Bo
  •  
    19.09.2012 11:40

    Pokud nebudou kolky číslované a zatížení spotřební daní a prodávané jako cenina, budou se znovu falšovat a nové kolky tak budou mít jen velice krátkodobou účinnost.
    Juniper
  • co se tu rozčilujete
    19.09.2012 10:33

    Všichni si hrají na spravedlivé a znalé regulací chlastu, ale ani jeden z vás není schopen opustit snahu někomu něco diktovat a uznat právo jedince na absolutní svobodu rozhodování. Když chlastá, tak ví předem, jak může dopadnout. Jeho problém, ne můj. Ale vidno, že by všichni rádi ustavičně někoho poučovali a řídili podle milionů zákonů, směrnic, nařízení, norem, ukazatelů atd... Pak to nemá vypadat, jak to vypadá. Nikdo se už nevyzná v ničem :-))
    Jesse
  • to Martik
    19.09.2012 10:27

    Do kanálu ? To jako chceš aby to měli houmesáci blíže ke zdroji a nemuseli vylézat , nebo aby osleply krysy ?
    duben
  • řršení existuje
    19.09.2012 9:22

    vylejt všech 20 milionů lahví do kanálu, jenže to nikdo neuděla dopiju to co mám v baru a pak už budu pít jen kofolu a minerálku nebo chlast s ciziny. Tady si už v Česku koupit nic nelajznu tohle bude dlouhý příběh s nepřiliš veselým koncem. Navrhuji zakázat prodej chlastu krom hypaču a restauraci všude..... a bude po srandě aspoň trochu :-) a nebo prodej ve specializovaných obchodech pod přísnou kontrolou, chceš chlast zajdi si do speciálky, jinak smůla .... kdo si jinak kupuje chlast na stánku PNS ? Děcka a pár alkoholiků.......
    martík
    • Re: řršení existuje
      19.09.2012 9:52

      V tomhle státě nebude kontrola chlastu fungovat nikdy. Nejméně čtvrtina dospělých jsou v podtatě alkoholici, ve vládě (včetně těch minulých) asi i více. A dorůstá nám generace, kde bude alkoholiků ještě o dost více.... Řešení bude zdravý rozum.Co, kde a kolil toho vypiju. Případně zpřísnění trestní kvalifikace pro pančovatele na vraždu, pokud se někdo metylem otráví.
      ..
      •  
        19.09.2012 10:29

        Zdravý rozum není žádné řešení. Zdravý rozum buď je a nebo není. Něco mi říká, že pseudohumanisté, kteří zrušili trest smrti (i za prokazatelné vraždy a terror) o sobě tvrdí, že jsou to právě oni, kdo disponuje z celé lidské společnosti zdravým rozumem. Tak pak ten zdravý rozum musíš umět i definovat a pochopit, který z těch všech rozumů je nejlepší...:-)))
        Jesse
        • Jesse
          19.09.2012 11:03

          Ano. na rozdíl od trotlů odpůrci justičních vražd zdravý rozum mají,viz. zrovna teď znovu byl osvobozen nevinný američan, který seděl za vraždu 20 let nevině. Frajer Jesse by ho sejmul, o jeho život nejde , tak co..
          Velkamedvědice
          • Re: VM
            19.09.2012 18:29

            a co ti vinní ? Marc Dutroux, Andreas Breivik,Joseph Fritzl atd. co s nima ? Soucit ? Pochopení ? Odpuštění ? Někdy by se ten trest hodil oživit .
            AMN
          • Re: Jesse
            19.09.2012 11:13

            Mno když nedáš a meleš to samé podruhé, budu reagovat. Japato víš, že bych ho sejmul? Napřed si odpověz, kdo v těch případech tvrdil, že má zdravý rozum. Nejde o rozum jako o pravdu. Což asi nepochopíš... Rozum není pravda, to bys měl vědět. Rozum mají i lidé, kteří pravdu nemají a opačně. Ty z toho budeš muset mít v kebuli těžkej guláš, co?:-))
            Jesse
            • Jesse
              19.09.2012 11:17

              Že má patria špatný software je její problém. Já odesílal jednou. Pokud nerozumíš psanému textu, po druhé Ti to vysvětzlovat nebudu. V historii se stoprocentní důkazy mnohokrát ukázali jako mylné.Tato krev je na Tvých rukách.O Tvůj život nešlo, viď.
              Velkamedvědice
              • Re: Jesse
                19.09.2012 11:20

                Tys dnes nějak útlocitnej. Nestalo se u vás něco?:-)) Jinak sorráč, loupu hrášek a nemám na debatu o ničem čas...
                Jesse
        • Jesse
          19.09.2012 11:03

          Ano. na rozdíl od trotlů odpůrci justičních vražd zdravý rozum mají,viz. zrovna teď znovu byl osvobozen nevinný američan, který seděl za vraždu 20 let nevině. Frajer Jesse by ho sejmul, o jeho život nejde , tak co..
          Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            19.09.2012 11:10

            Nemusíš to psát dvakrát. Já ti rozumím. Stačí jednou :-))
            Jesse
    • Re: řršení existuje
      19.09.2012 9:34

      Myslím, že si úplně vedle.Darebáci, zloději a dnes i vrazi v potravinářském sektoru vždy byli a budou. Copak situace v jiných potravinářských komoditách je snad jiná (kuřata, vejce, masné výrobky a pod.)? Píše se o tom dost, ale skoro nic se neděje. Náprava je možná, ale tam kde ta zlodějská pyramida začíná. Pokud naše vlády, a to napříč politickým spektrem, nezačnou opravdu a reálně mýtit zlodějinu, podvody, tuznelování a korupci přímo u sebe tak nebude pořádek nikde a podobný problém vyskočí někde jinde. "Exempla trahut" (Příklady táhnou)
      jarom
      • jarom
        19.09.2012 11:05

        A co pak to češi nechtějí. Nakupumjí jako diví největší shity z evropy a často prošlé.Nebo snad někdo věří tomu, že pokud stojí kilo masa stovku, může stát kilo salámu z masa 50??
        Velkamedvědice
        • Re: jarom
          19.09.2012 11:51

          Jenže kvalita a vysoká cena není synonymum. Když si koupím dnes třeba uherák za 300, nedá se to skoro "žrát". Dále je problém s tím, že není vždy dostatečný výběr a nakonec je problém i s tím, že složení výrobku může být v každé zemi jiné (dle výroku EU např. ohledně Coca Coly). Mám si snad pro ni jezdit do Ameriky? Neexistují jednoduchá řešení.
          oh171
          • OH171
            19.09.2012 12:01

            Nic není stoprocentní, jde o eliminaci.Sem se opravdu vozí do discountůi bordel, co by jinde neprodal.Čech ho koupí.Vím, sociální situace, ale i jinde jsou nezaměstnaní.Já tvrdím, že kvalitní uzeniny u nás koupit ale musíš si připlatit.Šunka od kosti a pod.Napodobeniny uheráků, šílené lovecké salámy, gothaj, jsou vesdměs levnější a z jiným obsahem.Hledím na obsah.Pak už je to u chuti.Musí obsahovat aspoń 70 až 80= masa kromě jinéhi o.Třeba v makru koupíš i kvalitní uzeniny.Vidíš tam tu škálu, šunka, co má 40, nebo 60 nebo 80%.A to je drsný rozdíl 40 a 80.Holt taková šunka ale nebude stát 110 kč.Mimochodem pomalu100 Kč stála šunka za komunistů, kdy byli platy 2000 a dnes někdo předpokládá, že bude kvalitní za stovku?
            Velkamedvědice
            • Re: OH171 - VM
              19.09.2012 16:58

              Tak když byly platy 2000, tak šunka od kosti stála 3,50 deset deka. A se čtením etiket mají své zkušenosti i ti, co jsou dneska v nemocnici. Nebo myslíš, že tam jsou proto, že si nevšimli, že je na etiketě napsáno metylalkohol?
              Kalka.
              • Šunka 3 kč nestála
                19.09.2012 17:10

                Za tři Kč jsem kupoval gothaj.
                Velkamedvědice
                • Re: Šunka 3 kč nestála
                  19.09.2012 17:14

                  Jj, když tys byl nevinné naivní dítě... ;-)
                  Kalka.
                  • naivita nebo HOSIPA?
                    19.09.2012 17:34

                    Nevím, jestli naivní, ale holt nemám sklerozu.Gothaj stál kolem třech, šunka třikrát tolik. Opět jen glorifikuješ tehdejší poměry.
                    Velkamedvědice
                    • Re: naivita nebo HOSIPA?
                      19.09.2012 17:37

                      :-))) Náš "guru" je přece nevinné naivní dítě v druhé polovině osmdesátých let...
                      Kalka.
            • Re: OH171
              19.09.2012 16:51

              medvěde ty tak žvaníš až se ti od huby práší prej šunka od kosti prej diskont :-) v celým česku všude krom pár soukromníčku se prodava odpad z celé Evorpy který by na Zapadě nežrali ani psi a tady to prodávají lidem jako seš ty ! Socky už totiž nemají ani na benál do těch hypáčů :-) ajta krajta a za to že se sem vozí bordel v potravinách a autaky spřetočejnýma km může kdo vobyč lidi fííííííd :-) Za to může vláda, zakony, poslanci atd atd a pak ovčani kteří je co 4 roky a někdy dřív zvolej:-) moulo .....
              martík
              • martík
                19.09.2012 16:58

                Škoda. Dnes po přečtení Tvého příspěvku o zlatých rezervách jsem byl udiven, že se umíš vyajdřovat kultivovaně a dokonce máš i po breikpointu IQ v hlavěněco jako myšlenku. Mýlil jsem.
                Velkamedvědice
            • Re: OH171
              19.09.2012 12:17

              Tak co ten zdravý rozum? Teď jsi skoro blízko. Kdo má zdravý rozum, ten ani tak číst lístečky na balení nemusí, ale vyudí si klobásy sám. TO JE ZDRAVÝ ROZUM. A nemel mi tu nesmysly, že to nemohou všichni. Každý má právo na zdravý rozum a může se podle toho zařídit. TEČKA
              Jesse
              • Jesse
                19.09.2012 12:21

                Těžko říct, co se Ti honí hlavou teď.Ovšem z této povýšenecké repliky "Něco mi říká, že pseudohumanisté, kteří zrušili trest smrti (i za prokazatelné vraždy a terror) o sobě tvrdí, že jsou to právě oni, kdo disponuje z celé lidské společnosti zdravým rozumem.", vyplývá, že zdravý rozum má jen ten, co schvaluje justiční vraždy.
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m