Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Latinská Amerika má za sebou historii plnou krizí. Co radí Evropě?

Latinská Amerika má za sebou historii plnou krizí. Co radí Evropě?

18.10.2012 17:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Latinská Amerika si prošla podobnými problémy, jakým nyní čelí mnohé země na periferii eurozóny. Podobnost mezi těmito dvěma regiony je často zmiňována a zkušenosti latinskoamerických zemí mohou Evropě poskytnout mnohá poučení. Dlouhá historie finančních krizí ukazuje zejména na následující:

Nebuďte paralyzováni obavami z morálního hazardu. Zkušenosti z Latinské Ameriky ukazují především na vysokou důležitost rychlého poskytnutí likvidity, které zabrání plnému propuknutí krize. Následně je nutné léčit fundamentální problém, ne jeho symptomy. Jestliže se tak nestane, ani dlouhodobé poskytování likvidity situaci nezlepší. Časem dokonce začne být kontraproduktivní, protože umožní prohlubování jádra problému a podkope důvěryhodnost těch, kteří pomoc poskytují. Nutné reformy by tak měly představovat nezbytnou podmínku pro poskytování další pomoci.

Vedle uvedeného je nutno snížit nadměrné zadlužení, protože to působí jako brzda růstu. Fiskální kontrakce může rychle ztratit na efektivitě, protože tlumí ekonomickou aktivitu. Jejím výsledkem může být dokonce úplný kolaps produktu. Obavy z toho, že restrukturalizace dluhu podkope ochotu trhů k následným investicím v daných zemích, se obecně ukázaly jako liché. Pokud se krize v oblasti vládního dluhu spojí s krizí bankovního systému, je to recept na pohromu. Obě se totiž vzájemně umocňují. Pomoc bankám musí být prováděna tak, aby minimalizovala požadavky na fiskální politiku. Vhodná tak je privatizace problematických bank vlastněných státem, u některých byla namísto rekapitalizace vhodnější likvidace.

Dalším nutným krokem je obnova růstu, který dále sníží dluhovou zátěž, zlepší kvalitu bankovních aktiv a sníží pravděpodobnost politické nestability. Zkušenosti ukazují, že politika zaměřená na podporu růstu má vyšší pravděpodobnost úspěchu právě po krizích a to tam, kde je správně nastaveno institucionální prostředí.

Pokud by země eurozóny měly získat konkurenceschopnost oslabením měny, musely by zavést svou vlastní. Co se týče složitosti manipulace s pevným kurzem, je takovému postupu zřejmě nejblíže vývoj v Argentině v letech 2001 – 2002. V případě eurozóny by situace byla ještě složitější, náklady spojené se zaváděním vlastní měny vyšší a výsledný tlak by mohl vést ke katastrofě. Integrace finančního systému je totiž v eurozóně vyšší a vysoká investice do institucionálního systému by tak byla zmařena. Soudy by navíc pravděpodobně rozhodovaly ve prospěch těch, kteří by byli zavedením nové měny poškození a výsledkem by byly dlouholeté spory. Odchod některé ze zemí na periferii z měnové unie by navíc zřejmě ohrozil i stabilitu v zemích jádra.

Existence EU sebou nese možnosti, které v Latinské Americe k dispozici nebyly. Nadnárodní instituce, jako je ECB, mají dostatek zdrojů a mohou se zaměřit na řešení problému vysokého zadlužení vlád a krize v bankovním systému. Evropská spolupráce může pomoci i v případě obnovy konkurenceschopnosti. Příkladem by byl takový postup, kdy by země jádra umožnily vyšší celkovou inflaci v eurozóně, která by poskytla prostor pro zvýšení konkurenceschopnosti periferie. A když se rozpad unie ukáže být neodvratitelný, i pak bude mít kooperace své místo. Pro všechny strany bude lepší, bude-li odcházející země dostávat i nadále podporu a při nastolení nové rovnováhy budou všechny země spolupracovat s cílem vyhnout se katastrofě.

Autory jsou Eduardo Cavallo a Eduardo Fernandez-Arias z Inter-American Development Bank.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • radit, nebo se nechat poučit?
    19.10.2012 8:00

    Těžko mohou poučovat nenasytní a zkorumpovaní vládní politici latinskoamereckých zemí (až na Chile díky Pinochetovi), jak vést ekonomiku země. Spíš bych se přikláněl k výměně politické garnitury a té nové bych naordinoval tlouci do palice všechny historické kraviny, kterých se kolektivisté "všech zemí" dopustili... Ale vím, že je takové řešení nesplnitelné. Tedy je dobré se připravit na konečnou fázi, při které budou umírat lidé hladem a na násilí v ulicích. V lainské americe to přece znají :-))
    Jesse
  • Latinská Amerika radí Evropě?
    19.10.2012 7:20

    ach ti pisalci Patrie. Asi to berou podle sebe. "Latinska Amerika ktera jde z jedne krize do druhe chce radit Evrope?" nemeli by radeji napsat " radi Evrope jak se z te krize dostat " Jako zdejsi radilove kteri neumi poradit sami sobe by chteli zase radit celemu svetu. Proc tedy tech krizi zaziva tolik a stale se tam opakuji, kdyz vedi jak na to, proc se tam ty krize tolikrat opakuji ?
    Murango
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university