Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ zvažuje prodej 49% podílu ve slovenské JV, která má stavět Jaslovské Bohunice. Odstartoval druhé kolo prodeje Dětmarovic

ČEZ zvažuje prodej 49% podílu ve slovenské JV, která má stavět Jaslovské Bohunice. Odstartoval druhé kolo prodeje Dětmarovic

15.11.2012 8:36, aktualizováno: 15.11. 10:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká elektrárenská firma ČEZ zvažuje prodej svého podílu v Jaderné energetické společnosti Slovenska (JESS), kterou založila kvůli plánované výstavbě nového jaderného bloku ve slovenských Jaslovských Bohunicích. Zájemcem o podíl ČEZ je ruský státní kolos Rosatom. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na dva vysoce postavené zdroje blízké firmám. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž deníku záměr prodeje podílu nepotvrdil, ani nevyvrátil. 

Koupí podílu v JESS by se Rosatom dostal ke kontraktu na výstavbu nového jaderného bloku v hodnotě zhruba tři miliardy eur (76,3 miliardy Kč). Podle původních plánů z roku 2009 měla stavba v areálu Jaslovských Bohunic začít v roce 2014. 

Rosatom dodává reaktory i pro rozšiřovanou slovenskou elektrárnu Mochovce. V Česku je jedním ze dvou účastníků tendru na dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Uchází se o ni prostřednictvím Atomstrojexportu v konsorciu s další ruskou společností Gidropress a českou firmou Škoda JS. Jejich soupeřem je americký Westinghouse. 

ČEZ v JESS vlastní 49 procent a má smluvně zajištěnou manažerskou kontrolu firmy. Zbylý podíl drží slovenská státní firma JAVYS. Ta vlastní areál dosluhující Jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice včetně meziskladu vyhořelého jaderného paliva. 

Podle informací MfD předpokládá ČEZ dohodu o prodeji svého podílu v JESS buď koncem letošního, nebo začátkem příštího roku. Hodnota podílu české firmy je zhruba 110 milionů eur, což je jeho vklad do základního kapitálu firmy plus práce na projektu. Prodej ČEZ zvažuje proto, že na stavbu dalšího atomového zdroje mimo Temelína nemá dost peněz, napsal deník. 

Mluvčí Rosatomu Overseas Ivan Dybov nechtěl informace komentovat. Firma nicméně na Slovensku v těchto dnech otevřela svoji pobočku. Její šéfkou se stala Denisa Voleková, která dříve pracovala v oddělení fúzí a akvizic ČEZ.

Druhé kolo prodeje Dětmarovic

Společnost ČEZ dnes sama oznámila, že vyzvala zájemce k účasti ve druhém kole výběrového řízení na prodej své černouhelné Elektrárny Dětmarovice. Konečný termín pro odevzdání nabídek je 22. listopadu. Ve výběrovém řízení nadále pokračují společnosti BXR, Energetický a průmyslový holding (EPH) a Gascontrol.

V prvním kole obdržela společnost ČEZ nabídky od čtyř uchazečů. Po prozkoumání formálních náležitostí jednotlivých nabídek však ČEZ ze soutěže vyřadil společnost Česká energie s tím, že její nabídka nesplňovala podmínky soutěže, jež mimo jiné stanovovaly velikost a bonitu uchazečů. ČEZ konkrétní nabídky jednotlivých uchazečů v prvním kole nezveřejnil. Média, ale spekulovala, že Česká energie nabíla za Dětmarovice 7 miliard korun, Gascontrol více než 1 miliardu Kč, EPH 600 mil. Kč a BXR jen 300 mil. Kč.

Elektrárna Dětmarovice, která se nachází v Moravskoslezském kraji u polských hranic a má výkon 800 megawattů, je jednou z pěti, které ČEZ nabízí k prodeji v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí (EK), jejímž cílem je posílení konkurence na trhu. Dalšími nabízenými elektrárnami jsou Počerady, Chvaletice a Tisová spolu s Mělníkem 3. O Chvaletice a Počerady se ucházejí společnosti EPH a Czech Coal, které ČEZ na začátku měsíce požádal o prodloužení nabídek a navýšení  ceny.

ČEZ podle dohody s EK o narovnání musí prodat nejméně jednu elektrárnu o výkonu 800 MW. Rozhodnutí o prodeji by mělo padnout do konce roku. ČEZ nevylučuje, že elektráren prodá víc, pokud budou nabídky zajímavé. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale nedávno uvedl, že prodej všech tří elektráren je velmi nepravděpodobný. ČEZ podle něj prodá nanejvýš dvě zařízení.

(Zdroj: ČEZ, MFD, HN)


Čtěte více:

Česká energie prý nabízí za Dětmarovice 7 miliard Kč, NWR prý jen 300 milionů Kč
31.10.2012 8:55
Nabídkové řízení na koupi černouhelné elektrárny společnosti ČEZ (709 ...
ČEZ: O prodeji Dětmarovic dále jednáme s BXR, EPH a Gascontrol, Česká energie vyřazena (+komentář)
09.11.2012 13:08
Společnost ČEZ obdržela v rámci výběrového řízení na prodej elektrárny...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university