Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři se jistí proti pádu z útesu. Čekají prudké výkyvy akcií oběma směry

Investoři se jistí proti pádu z útesu. Čekají prudké výkyvy akcií oběma směry

20.12.2012 17:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Růst amerických akcií z posledních týdnů naznačuje, že trh věří politické reprezentaci ve Washingtonu a její schopnosti dohodnout se na struktuře státního rozpočtu na příští rok, čímž se Spojené státy vyhnou pádu z fiskálního útesu. Index S&P 500 nedávno zaznamenal nejlepší dvoudenní výkon za poslední měsíc a euro se dostalo na devítiměsíční maximum vůči dolaru, další známka povolování averze vůči riziku.

Někteří investoři se ale podle všeho drží pořekadla "nechval dne před večerem". Obávají se, že záplava špatných zpráv těsně před koncem roku může vánoční rally rázně ukončit. Proti možnému pádu trhů se opatrnější obchodníci zajišťují hlavně s pomocí opčních kontraktů.

„Vzhledem k celkové nejistotě chceme být přítomni v různých sektorech, ale zase nechceme tolik riskovat. Proto omezujeme naše pozice, jelikož nevíme, kde to dopadne a jak moc,“ uvažuje o možných následcích pádu z útesu Michael Matousek z U.S. Global Investors.

Tři roky expanzivní fiskální politiky, dvě války a zpomalující globální ekonomika vehnaly státní kasu do nezáviděníhodné situace, na kterou v lednu zareagují automatické výdajové škrty a zvyšování daní. Celkem hrozí bezprecedentní souběh rozpočtových restrikcí v objemu zhruba 600 miliard dolarů, z toho 100 mld. USD v rámci automatických výdajových škrtů a více než půl bilionu dolarů co do vypršení daňových úlev. Podle Mezinárodního měnového fondu by se taková rozpočtová konsolidace rovnala 4 % HDP země, což by ji řadilo k největším od roku 1940. Senátní rozpočtový výbor v srpnu připustil, že pád z fiskálního útesu by vyústil v hlubokou recesi a připravil zhruba 2 miliony lidí o práci.

Ekonomové odhadují výši újmy v případě naplnění hrozby až na 720 mld. USD, což by smazalo zhruba 4,6 procenta HDP Spojených států. A na místě by byla rovněž otázka, zda by byli investoři ochotni nadále půjčovat zemi, která má za daných okolností veřejný dluh 16 bilionů dolarů a 1,1bilionový deficit rozpočtu.

Republikáni si včera s prezidentem Barackem Obamou přes média vyměnili návrhy pro další jednání, na něž následovala nepříliš povzbudivá reakce druhé strany. Dvanáct dní před konečným termínem se tak dosažení kompromisu příliš ostře nerýsuje. Slovní přestřelky politiků jen zahušťují mlžný opar, který halí zákulisí rozhovorů mezi Kongresem a Bílým domem. Není divu, že někteří hráči na trhu nemíní přijít o nervy a činí vše pro maximální omezení rizika.

Zajišťovací operace se soustřeďují na akcie, kterým se v posledních měsících daří nejvíc. Oblíbenou taktikou je tzv. nahrazení (stock replacement). Při něm investor rovnou svoje akcie prodá a nakoupí na ně call opci, která sází na růst titulu. To umožňuje vybrat dosavadní zisk a omezit riziko do budoucna. Pokud by nakonec dohoda byla nalezena, mohou investoři využít opčního práva na nákup akcie a realizovat další zisk. Když by se pád z útesu konel, zaplatí určitou prémii za nevyužití opce, která však nebude tak velká jako ztráta ze skutečné držby titulu. Podle Phillipa Saunderse z Topeka Capital Markets je tento způsob jištění charakteristický pro eBay , Dell (10,46 USD, -0,29%), Juniper (20,2 USD, 0,20%) Networks, Coca-Cola (36,75 USD, -0,08%), Starbucks (54,08 USD, -0,36%) a další tituly.

Dalším nástrojem jsou zajištěné sázky na růst (covered calls). V jejich rámci si investoři držené akcie ponechají a zároveň prodají call opci na ně. Pokud by hodnota pozice klesla (po pádu z útesu), část ztrát bude kompenzovat prémie, kterou investoři získají za call opci, kterou protistrana nevyužila. Tento způsob jištění je hodně rozšířený u titulů s vysokým dividendovým výnosem, které by v případě pádu z útesu mohly potkat výprodeje. Daň z dividend se totiž pro řadu lidí zvedne z 15 % až na 40 %.

Index S&P 500 za letošek posílil o téměř 15 %, přičemž v čele růstu kráčely průmyslové podniky, finanční sektor a volnočasové zboží a služby. Ve středu dosáhl objem zobchodovaných put opcí (spekulací na pokles) trojnásobek denního průměru. Analytici to považují za signál, že se investoři připravují na výrazné výkyvy na akciových trzích – jedním, nebo druhým směrem.

(Zdroje: Reuters, YahooFinance, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data