Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evans (Fed): Nezaměstnanost neklesne pod klíčových 6,5 % do poloviny 2015. Pozor na přílišné škrty

Evans (Fed): Nezaměstnanost neklesne pod klíčových 6,5 % do poloviny 2015. Pozor na přílišné škrty

14.01.2013 12:13, aktualizováno: 14.1. 12:37

Aktualizováno

Stanovení konkrétních vyčíslených makroekonomických kritérií jako vodítek pro měnovou politiku, které v prosinci oznámila americká centrální banka, by mělo podpořit hospodářské oživení, aniž by se ke slovu dostaly inflační tlaky, uvedl ve svém projevu šéf chicagského Fedu Charles Evans, který je v letošním roce zároveň hlasujícím členem měnového výboru FOMC. Tradičně v holubičím stylu smýšlející Evans zároveň varoval před agresivnější politikou úspor.

„Spojené státy musí konsolidovat své veřejné finance, ale musí tak činit postupně, pokud se máme vyhnout dalším ekonomickým problémům nebo dalšímu poklesu,“ řekl Evans. Prezident Fedu v Chicagu očekává letos růst americké ekonomiky tempem 2,5 % a jeho zrychlení na 3,5 % v příštím roce. Dále odhaduje, že míra nezaměstnanosti bude postupně klesat a to z letošních 7,4 procenta na 7 % v roce 2014, přičemž pod klíčových 6,5 % by se ovšem neměla dostat dříve než v polovině roku 2015. V současnosti hovoří oficiální statistika v USA o 7,8 procenta nezaměstnaných.

Fed minulý měsíc při příležitosti oznámení nového kola nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 mld. USD měsíčně (přičemž existující program odkupu hypotečního dluhu v rozsahu 40 mld. USD měsíčně ponechal beze změny) uvedl, že bude držet oficiální krátkodobé sazby poblíž nuly, dokud míra nezaměstnanosti zůstane nad 6,5 procenta a inflace ve střednědobém výhledu do dvou let nepřekročí 2,5 procenta. Dobrým znamením z trhu práce by podle Evanse bylo vytvoření v průměru 200 tisíc nových pracovních míst měsíčně v průběhu několika příštích měsíců. Americká ekonomika podle něj v poslední době tvořila průměrně pouze kolem 150 tisíc nových míst, růst byl navíc značně nevyrovnaný. Pokud by v průběhu následujícího půlroku vznikl milion pracovních míst, šlo by o „podstatné“ zlepšení, ačkoli pro pokles míry nezaměstnanosti pod oněch 6,5 % bude potřeba více času, pravděpodobně se to podaří nejdříve v polovině roku 2015, uvedl Evans při svém projevu na Asian Financial Forum v Hongkongu.

Evans se domnívá, že závazek Fedu k určitým hospodářským ukazatelům nejen že povzbudí ekonomiku bez dopadů inflace, ale také ubezpečil finanční trhy, že úrokové sazby zůstanou nízko i nějaký čas poté, co dojde k oživení růstu. „Vzhledem k více explicitním podmínkám si mohou být trhy jistější, že ze strany měnové politiky poskytneme nezbytnou podporu… A zároveň si může být veřejnost jista, že pokud by se inflace měla stát významným zdrojem obav, s utažením politiky nebudeme příliš vyčkávat.“

Evans se podílel právě na vytvoření explicitních makroekonomických podmínek, na jejichž stanovení apeloval déle než rok v přesvědčení, že k posílení zaměstnanosti je třeba aktivnější role centrální banky. Zatímco šéf chicagského Fedu je jednou z „holubic“, centrální banka se značí názorovou roztříštěností při řadě kritiků současné extrémně uvolněné měnové politiky. Další letos hlasující členka výboru pro měnovou politiku Fedu Esther Georgeová minulý týden varovala před rozsáhlými nákupy dluhopisů, které podle ní mohou vyvolat novou nebezpečnou cenovou bublinu. Udržováním nulových úroků navíc podle ní Fed podněcuje růst inflace. Georgeová, která je od 2011 v čele Federální rezervní banky v Kansas City, se tak jasně zařadila k menšině „jestřábů“. Mezi ty se tradičně řadí Charles Plosser z Philadelphia Fed, který se v pátek přidal s varováním, že „další snahy o snižování sazeb nebo přísliby jejich dlouhodobého držení na nízkých úrovních spíše znechutily domácnosti, aniž by podpořily celkovou poptávku nebo spotřebu“.

Ekonomika USA rostla ve 3Q meziročním tempem 3,1 procenta, v posledních třech měsících roku však dle očekávání došlo k jeho zpomalení. Fed v prosinci uvedl, že v roce 2013 očekává růst HDP mezi 2,3 a 3 procenty a následně v rozmezí 3 až 3,5 procenta v roce příštím.

(Zdroj: Bloomberg, DailyFX.com, čtk)


Čtěte více:

Co si myslí přední ekonomové o letošním roce? Eurozóna se nerozpadne, ECB bude následovat Fed…
04.01.2013 7:57
Ekonom Michael Spence se domnívá, že výhled ekonomiky Spojených států ...
Neomezená stimulace? Zastánců uvnitř Fedu ubývá. Geithner prý chystá brzký odchod z vlády
04.01.2013 8:39
Loni oznámená časově a objemově nelimitovaná stimulace možná bude mít ...
Georgeová míří do vlastních řad: Fed může svou politikou vyvolat novou bublinu
11.01.2013 9:34
Americká centrální banka (Fed) může svými rozsáhlými nákupy dluhopisů ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data