Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer: ČNB by si před intervencí předem žádný kurz nestanovila

Singer: ČNB by si před intervencí předem žádný kurz nestanovila

16.01.2013 13:08, aktualizováno: 16.1. 14:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pokud by Česká národní banka (ČNB) sáhla k devizovým intervencím, předem by si nestanovila žádný konkrétní kurz. Na konferenci Euromoney ve Vídni to dnes řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Centrální banka už před koncem loňského roku avizovala, že není spokojena s nynějším kurzem koruny a nevyloučila, že by mohla měnu oslabit pomocí devizových intervencí. 

"Pokud budeme muset měnu oslabit, uděláme to prostřednictvím směnného kurzu. Žádný cílový kurz ale stanovovat nebudeme," řekl Singer, jehož citovala agentura Reuters. ČNB tak nepůjde stejnou cestou jako švýcarská centrální banka, která už dříve stanovila, že kurz eura vůči franku nesmí klesnout pod 1,20 CHF. 

"Pro mě je velmi nepravděpodobné, že bych navrhl něco takového, co mají Švýcaři. My jsme v dlouhodobém výhledu pořád ještě konvergenční zemí, takže nemůžeme uvažovat o stabilním kurzu. Takže my budeme spíš dělat to, co dělal Singapur," řekl Singer. 

Singapur utváří svou měnovou politiku tak, že nechává kurz svého dolaru zpevnit nebo oslabit vůči měnám svých hlavních obchodních partnerů. A to v rámci stanoveného fluktuačního pásma. O tom, jaký kurz je pro korunu vhodný, se tak podle Singera bude asi rozhodovat zvlášť na každém jednání bankovní rady.Hlavní ekonom Patria Finance David Marek uvedl, že pokud by ČNB chtěla dosáhnout zhruba podobného efektu jako snížení své klíčové úrokové sazby na minus 0,5 až minus 0,25 procenta, musela by dosáhnout oslabení reálného efektivního kurzu koruny ve srovnání s loňským rokem o pět procent. Konkrétně to znamená oslabení devizového kurzu přibližně na 26,50 Kč/EUR. "Tato úroveň kurzu koruny dohromady s klíčovou repo sazbou ČNB 0,05 procenta odpovídají současné ekonomické situaci a prognóze pro letošní rok," dodal Marek. 

V rozhovorech, které Singer v úvodu roku poskytl Týdnu a ČT, potvrdil připravenost ČNB intervenovat. Při všeobecném očekávání na trhu, že zásah centrální banky by mohl přijít ve druhé polovině roku, Singer uvedl, že je docela dobře možné, že to bude první polovina roku 2013. Singer uvedl, že ČNB vnímá vyčkávání domácností na příhodnější podmínky pro jejich investice do domu či automobilu a označil jej za nebezpečné. Pod tlakem tohoto vývoje (horší sentiment proti fundamentu a tento postoj domácností) byl loňský rok dle Singera o něco horší, než na základě fundamentu musel být. „Intervencí ČNB na koruně chceme dát najevo, že pravděpodobnost dalšího poklesu cen výrazně klesá,“ uvedl Singer.

Základní úrok ČNB je nyní fakticky na nule, klíčová sazba 2T repo dosahuje 0,05 procenta. Banka jej tam snížila loni v listopadu, do té doby byl o 0,2 procentního bodu vyšší. Singer dnes zopakoval, že základní sazby „zůstanou blízko nuly delší dobu“.

Česká republika má teď mnohem uvolněnější měnovou politiku než eurozóna. Ta drží základní úrok na 0,75 procenta, což je historické minimum. Na finančních trzích se ale spekuluje, že i Evropská centrální banka (ECB) by mohla přistoupit k dalšímu snížení úroků. Šéf ECB Mario Draghi ale hodnotí vyhlídky evropské ekonomiky nyní lépe, takže v dohledné době se s poklesem sazeb počítat zřejmě nedá.


(Zdroj: ČNB, čtk, Reuters)


Čtěte více:

Tomšík (ČNB): Negativní sazby možné, ne optimální. Jsem pro intervence. Hampl: Sentiment je za ekonomikou nejvíce v novodobé historii ČR
12.12.2012 10:56
Úrokové sazby lze snížit až do záporných hodnot, ale zkušenosti z jin...
Tomšík (ČNB): Pro spuštění měnových intervencí má česká ekonomika zásadní výhodu
04.01.2013 10:12
Devizové intervence jsou pro českou ekonomiku nejlepší volbou z možnýc...
Singer (ČNB): Nerostoucí ceny trhu spíše škodí. Při intervenci bychom stanovili jasný cíl
10.01.2013 8:54
Příliš nízký růst cen blížící se deflaci není pro ekonomiku vůbec pozi...
Singer (ČNB): Vyčkávání na nižší ceny je nebezpečné, na oslabení koruny máme nekonečně sil
14.01.2013 10:21
Vyčkávání domácností na příhodnější podmínky pro jejich investice do d...

Váš názor
  •  
    17.01.2013 9:01

    Jak dopadne intervence proti koruně, ukazuje dnešní graf EURO/KČ - někdo tvrdě nastavil strop (kdo asi má zájem, aby EURO nestoupalo??) a o ten strop si naši páni bankéři rozbijou hlavu. Už vidim, jak dopadne přetahovaná ECB kontra ČNB. Patrně bych si na naší banku nevsadil ani měďák.
    marrtt
    • marrtt
      17.01.2013 9:13

      Tady nejde vůbec o kurz koruny vůči euru, ten může klidně zůstat. Singerovi se jedná o oslabení k dolaru. Stejně tak si to přejí pohlaváři v ECB. Silné euro dnes podvazuje evropskou ekonomiku. A koruna může kopírovat s eurem kurz k USD, což mi něco říká, že pidiekonomvé z ČNB budou odstaveni do role diváků na tribuně chudých. Nemají šanci ovlivnit kurz, nemají páky, nemají v ruce NIC, jen plané kecy:-)
      Jesse
      • Re: marrtt
        17.01.2013 9:30

        Když bude chtít jakákoliv CB (i ta nejvíc "pidi") na světě oslabit svou měnu, tak to pro ni není vůbec nic nemožného. Likvidita je v tomto směru neomezená. Limity má CB pouze ve chvíli, kdy by chtěla kurz své měny zpevnit, protože má jen omezené devizové rezervy. Jinak ECB nestojí o slabé euro...
        Nyk Lísn
        •  
          17.01.2013 9:48

          ECB nestojí o slabé EURO?? Tak to asi špatně vnímám všechno, co tady čtu... Jinak mám dojem, že o slabou vlastní měnu tady uvažuje kdekdo, včetně USA. Tak kde to skončí, když všichni budou chtít oslabovat proti všem??
          marrtt
          •  
            17.01.2013 9:53

            Jj, bejvávalo, když se politici předháněli, že čím silnější byla jejich měna, tím jsou ve světě váženější:-) Dnes je svět naruby...
            Jesse
        • proč tedy mají obavy?
          17.01.2013 9:45

          https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2243614/juncker-euro-je-nebezpecne-silne.html
          Jesse
          • Re: proč tedy mají obavy?
            17.01.2013 10:04

            Já si to představuju tak, že si centrální bankéři daj rande někde na nějakým velkým poli (stylový by bylo Waterloo - to je kousek od Bruselu), udělaj zákopy, vybudujou štábní stany, spojovací linky, přitáhnou na lafetách tiskařský lisy a chrliče na peníze v maskovacím nátěru a za raního kouřma to na povel všechno spustěj. Večer se lavinovejma tyčema zjistí, koho to jak vysoko zasypalo, koho uplně a komu čumí ze zákopů už jen anténa. Ratingový agentury pak u válečnýho soudu rozhodnou, kdo vyhrál.
            marrtt
          • Re: proč tedy mají obavy?
            17.01.2013 9:59

            Nečtěte články názorů cizích. Poslouchejte, co říká sám Draghi. Ještě před půl rokem tady opakovaně slovně intervenoval, že je třeba "bránit" euro. Takže se ECB bála nájezdu spekulantů a prudkému oslabení měny, což by vedlo k silnému odlivu kapitálu z eurozóny. Tato hrozba tady potenciálně pořád je, jinak by ECB srazila sazby už dávno na nulu.
            Nyk Lísn
            •  
              17.01.2013 10:08

              No tak toho makaróna Dragiho jsem s oblibou sledoval po jeho nástupu do funkce, jak se většinou oháněl politickými proklamacemi a způsoboval na měnovém trhu zmatek:-)) Mám takový pocit, že každý z vrcholných politiků participuje na situaci pouze dle svých dispozic, tedy podle toho, v jakých měnám mají svá konta :-))
              Jesse
              •  
                17.01.2013 10:14

                No jen by mě zajímalo, co by se stalo, v době kdy bylo euro na 1,2 za dolar, kdyby Draghi prohlásil, že eurozóna slabou měnu potřebuje, a že slabý kurz eura bude ECB dále podporovat. Asi by tato krize neměla tak hladký průběh, jak má dnes...Možná, že je to sebestředný makarón, ale nic to nemění na tom, že odvrátil měnovou krizi jak řemen.
                Nyk Lísn
              •  
                17.01.2013 10:11

                zase je potřeba uznat, že ten tvuj makarón docela uklidnil španělskou chřipku i taliánskou paniku. a nestálo to moc. Stačilo v podstatě jen trochu blejsknout šavlí, ani jí nemusel vytáhnout.
                marrtt
                •  
                  17.01.2013 10:12

                  Nj no, na nějaký čas odehnal supy:-))
                  Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data