Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak obchodovat v roce 2013? Jako loni... (případová studie „Obchodní rok“)

Jak obchodovat v roce 2013? Jako loni... (případová studie „Obchodní rok“)

17.01.2013 12:53
Autor: Anonymní Investor, ???

Čím dál, tím víc se začínám klonit k názoru, že obchodování je v první řadě individuální cesta každého z nás. Co platí pro jednoho, nemusí platit pro druhého. Dnes se vám pokusím přiblížit jednu z cest, tu svoji.

Osobně preferuji technickou analýzu s malým přihlédnutím k fundamentu. Ten hlavní důvod je, že fundamentální analýza v podstatě pracuje s historickými a veřejně známými informacemi, které jsou již v ceně zahrnuty. Proto pro analytiky brokerských domů nemají drobní investoři většinou slova chvály. Fundamentální analytici nemají úmysl škodit či manipulovat s cenou dle svých, resp. firemních, pozic (výjimky existují vždy). Jen prostě reagují na to, co se už stalo. Zvyšují cílové ceny, když trh udělal ten hlavní krok nahoru, snižují je, kdy už se blížíme ke dnu. To je realita. Jediným způsobem, jak lze s rozumnou pravděpodobností vydělat na fundamentu, je být v neustálém kontaktu s managementem analyzovaných firem a pohybovat se na hranici, někdy i za hranicí, insider tradingu.

Technická analýza nevyžaduje nic jiného než pokusit se zachytit trend. A to můžete dělat různými způsoby z pohodlí domova a bez rizika, že budete z čehokoliv obviněni. Zjednodušeně řečeno celé je to o trendu a money managementu. V momentě, kdy jste konzistentní při uplatňování vaší cesty (myšleno strategie) a zisky si nenecháte vymazat pozdním únikem z nepovedených pozic, pak máte vyhráno.

Případová studie - Obchodní rok 2012
 
Po delší úvaze jsem se rozhodl vybrat několik základních ukazatelů z mého loňského obchodování. Zejména proto, že dokazují 2 základní pravidla:

1. Nutnost hlídat si riziko, a to za každou cenu.
2. Být konzistentní v nastoupené cestě, které věříte.

Rok 2012 hodnotím celkem kladně, ale zdaleka jsem z něj nevytěžil maximum, resp. ani jsem se k němu nepřiblížil. Důvodem byl přitom v podstatě jeden nezvládnutý obchod. Ostatně, tak to často bývá.

Křivka výnosů: 
 
anonym 
 

Základní ukazatele: 
 
anonym2012.jpg
 
Komentář:

První polovinu roku šlo vše přesně podle plánu. Předem otestovaná strategie nesla mimořádné výsledky. Úspěšnost obchodů se blížila 90% a za necelých 6 měsíců jsem zhodnotil obchodní kapitál o 140 %. Podle mých pravidel o navyšování pozic jsem se rozhodl v červnu být agresivnější. To byl první důvod mého následného kolapsu, který ale nepovažuji za velkou chybu (resp. následně jsem mírně přehodnotil svoji strategii s navyšováním pozic). Zásadní chyba nastala, když přišel obchod, který jsem podle svých parametrů vyhodnotil jako téměř jistý. U takovýchto obchodů jsem si nechával potvrzovat stop loss následující obchodní den po proražení nastavené hranice. Ten den došlo k černé labuti a trh se zhroutil. Výsledkem byla ztráta skoro 50 % mého obchodního kapitálu. Opět se tedy potvrdila stará známá zkušenost, že bez stop lossů to nejde. Jeden velmi neúspěšný obchod z celkových 74 v roce 2012 mi významně znehodnotil konečný výsledek. Po této anabázi jsem utáhl stop lossy, šel dolů s velikostí pozice a stále se konzistentně držel toho, co mi přinášelo úspěch. Trvalo to sice 5 měsíců, ale na konci roku jsem byl zpátky na úrovních před propadem.

Strategii, kterou obchoduji, hodnotím velmi kladně z toho důvodu, že přináší stabilní zisky a nezáleží na tom, jestli trh roste nebo klesá. Z 12 měsíců bylo 10 vítězných, přičemž ten druhý ztrátový (bez exekuční chyby), umazal pouze necelá 2%. V roce 2013 tedy budu obchodovat stejně jako v roce 2012. Dalším rozvojovým plánem nutně musí být další obchodní model, který diversifikuje případné výpadky tohoto.

Přeji vám, abyste se drželi své cesty, v obchodování, i v životě.

Investor


Váš názor
  • Realita
    18.01.2013 12:29

    Dobrý den všem diskutujícím. Nikomu samozřejmě neberu právo na to se mnou nesouhlasit nebo kritizovat mé články. Ostatně zmiňuji se o tom, že každý má svou vlastní cestu. To neznamená, že ty ostatní jsou špatné (za předpokladu, že vydělávají peníze). Opravdu si ale myslíte, že bych veřejně lhal a to ještě dobrovolně? Graf i čísla jsou čistá kopie z online reportu od brokera. Moc se mi do tohoto článku nechtělo, ale zdálo se mi, že by mohl být užitečný pro lidi, kteří svou cestu teprve hledají.
    Anonymní investor
    • Re: Realita
      28.01.2013 12:07

      Vidím že v tomto článku jde hlavně o to , sdělit novým hejlům ( co svoji cestu teprve hledají ) , že jde za 1/2 roku zhodnotit o 140% (to se zajisté všem hejlům bude líbit ) a že to nejde bez použití ,,STOPLOSS ,, :-))))))))))) .. Blahopřeji , s takovým tempem , je cesta k milonům , domům , jachtám a Ferrari , otevřená , good luck , :-) ....
      .
    • Re: Realita
      18.01.2013 18:08

      Tak to se Vám opravdu jenom zdálo, že by článek mohl být užitečný. Nechápu, co by tento článek mohl přinést začínajícímu obchodníkovi kromě jedné mystifikace vedle druhé. Prosím Vás, když o teorii finančních trhů a investování nevíte vůbec nic, nebo jen pramálo, tak o tom prostě nepište. Klidně si tady prezentujte své obchody, proč ne, ale nesnažte filosofovat s teorií peněz. Za prvé je to z Vaší strany směšné a trapné, protože o tom evidentně nic nevíte, a za druhé máte strašně slabou představivost (což je i důvod, proč Vám nevěřím, že obchodujete dlouhodobě úspěšně). Z Vašich článků je patrné, že jste nevystudoval vysokou školu s ekonomickým zaměřením, a že se ani nezajímáte o teorii financí, ale pouze jste nastudoval pár grafů na pochybných internetových stránkách, které předstírají, že jsou zaměřené na profesionální obchodování. Tak prosím začínajícím investorům nepleťte hlavu. Toť realita.
      Nyk Lísn
      • reakcia
        27.01.2013 8:45

        no tu sa trochu neda suhlasit. Mám vyšt ekon vš, ale čo sa dá využit je iba teoria o opciách. ostatné teorie z podnik manazmentu, fin-eko analýzy vam budu hovorit o minulosti firmy, ale nepovedia vam to podstatne - obchodovanie budúcnosti. Povedia vám, že firma je lacná, ale kurz môže stále klesať, a vy sa len čudujete, že prečo. A odpoveď - tá je v burzovej teórii, no tá sa neučí na vysokej škole. A pri tých, čo nevedia, sledujte TA. No napr. pri kratkom investovani tf h1,m15 nie je TA uz to najhlavnejsie. Ale risk si treba vždy sledovať, či už cez SL, atr, ale cez opcie. Je to už na vás.
        Open_mind
        • Re: reakcia
          28.01.2013 10:16

          K tomu Vám mohu říci jen to, že jste měl asi špatné profesory, kteří svému oboru nerozumějí. :) Jakékoliv oceňování aktiv je analýzou budoucnosti, nikoliv minulosti. Pokud to někdo nechápe, nezaslouží si vysokoškolský diplom.
          Nyk Lísn
    • Re: Realita
      18.01.2013 12:54

      tvé články mě velmi baví :-) - jelikož vzbuzuješ v lidech emoce kladné i záporné .I když se řídím obrácenou strategíí než ty, neznamená, že moje nemůže být stejně dobrá a nebo efektivnější - držím se pravidla , že rozmanitost strategií v rámci dosažení stanovených cílů mohou být jakékoli. A teď konkrétně. 74 traders znamená 37 buy and 37 sell. K věrohodnosti toho, co uvěřejnuješ,doplň pro ty "nedůvěřivce", ale i pro mě , tickery s kterými si tyto úspěchy odprezentoval.Volume není nutné připojovat.Těším se a great success with win win strategy!
      AMN
      •  
        18.01.2013 13:46

        Děkuji za příspěvek a přání úspěchu. Já přeji totéž. V tuto chvíli nechci být konkrétnější. Maximum jsem si stanovil při psaní tohoto článku. Možná, že se tak v budoucnu rozhodnu, ale teď ještě ne. Mým cílem není dokazovat svoji věrohodnost. Nejsem politik:) V tuhle chvíli je to "jenom" tvrzení. Kdo mu nevěří, je to jeho věc, ale ohradit jsem se musel. Hezký den.
        Anonymní investor
        • Někdo tady níže napsal že AI=
          18.01.2013 18:11

          Amatérský investor a já s tímto označením naprosto souhlasím, že tady AI pochlebuje známá kravka AMN to chápu, ale proč proboha Patria nechá toho pisálka sci-fi (údajných obchodech) tady mlatit prázdnou slámu to nechápu.----- 1. AI nikdy neinvestoval a pokud ano zkrachoval a to nejspíš několikrát, pokud by totiž investoval měly by jeho články hlavu a patu a také nosné téma a hodnotu.... 2. Kdyby pan AI napsal i 1000 článků pořád to bude na nic, kdo neumí psát a navíc píše o tématu o kterém nic neví, tak to bude vždy k ničemu. 3. slavný a legendární Martík taky nepoužívá Stop losy, SL používají jen pisalci , amatéři a žvanilové. 4. O TA a FA víte pane AI úplné kulové ještě to chtělo přidat Vaše oblíbené money managment a jiné kraviny. 5. Rozčilil jsem se už dost a zase se na čas odmlčím..... Tak pravil legendární investor ze zasněženého Greenlandu PS jednoho dne jsem měl v kapse 1 kč , šel jsem do banky a půjčil jsem si 200 000 kč , pak jsem vyrazil k obchodníkovi kde jsem si otevřel pákový učet 1:5 měl jsem 1mil k investicím po velmi krátém čase v řádu měsíců jsem vydělal 1 mil kč -vrátil jsem 800k obchodníkovi ,200k bance a kolik jsem měl zhodnocení té 1 kč že by 1 000 000 procent :-) skoro ano (mínus úroky, náklady, daně)?????? muhehehehee
          martík
        • A I
          18.01.2013 14:53

          Nechápu, proč se obávaš uvěřejnit "tvé konkrétno " tickeru - bez price. Je to již minulost, neotvíraš tedy nic ze svého nynějšího know how - pouze doložíš svůj "axiom" ! Chtěla jsem porovnat -pokud bych použila v čase tvé tickery se svou strategií - jaka úspěšnost by se prokázala v mem ptf. Na www.guru......významní a úspěšní investoři také odhalují to, co bylo zprvu zahaleno včetne svých kladných i záporných výsledků. Nebo se snad mezi ně netroufáš vklínit .....?-)
          AMN
        • že bych veřejně lhal a to ještě dobrovolně?:)
          18.01.2013 13:55

          Vzpomínám na Staňu z socdem jak náhodu za zlomek nakoupil cenné papíry :) A pak hovořil o něčem podobném a KŘIŠŤÁLOVĚ ČISTÉM. 99% politiku lže dobrovolně.A nejvíc schwarzenberk.Kdyby se splnily jeho slova a přání ,aby v každém městě stála mešita tak je to na emigraci.
          ?
  •  
    18.01.2013 10:29

    Já si musím investora zastat . Když jsem disciplinovaný, mám zisk a to celkem slušný . Když polevím a zblbnu, jdu do kopru.
    Jezdec.
  • AI
    17.01.2013 13:53

    Předpokládám, že celý ten výsledek jste si vycucal z prstů, protože Vám nevěřím, že obchodujete úspěšně. A proč bych Vám také věřil, když jste anonym, že? Pro mě jste totální amatér, který neovládá ani ty nejzákladnější teoretické základy, natož, aby dokázal pochytit něco z praxe. Jen pár vybraných příkladů (je toho samozřejmě mnohem a mnohem více)...1. Fundamentální analýza pracuje s historickými a veřejně známými informacemi - vraťte se na základku, vůbec jste nepochopil, co to FA je. Modely diskontovaných CF, DD či ziskové modely Vám asi nic neříkají, co? 2. TA se nesnaží nic jiného, než zachytit trend - další blbost. Nechápete dokonce ani to, co sám používáte a považujete za dobrý nástroj. TA neslouží jen pro zachycení trendu. Těch nástrojů je strašně moc a jen nám pomáhají vystihnout realitu, zachytit trend je až druhořadé, a to jen u některých indikátorů/pomůcek. 3. Bez stop lossu to nejde - na to Vám odpovím tím, že Warran Buffett ho také nepoužívá. A ani stop loss není dokonalým pomocníkem k zajištění rizika. Když vznikne gap přes Váš stop loss, tak jste prostě v pytli. Doufám, že aspoň tyto tři argumenty pomohou k tomu, aby Patria konečně pochopila, že tady tenhle pán píše nesmysly a jen si tím kazí reputaci. AI = amatérský investor.
    Nyk Lísn
  • promiňte, ale
    17.01.2013 13:45

    ..."Čím dál, tím víc se začínám klonit k názoru, že obchodování je v první řadě individuální cesta každého z nás"... a to jste už zjistil a nebo na to přicházíte postupně? Já jsem si to samé uvědomil hned před prvním vstupem na Burzu. Tento přístup dokonce nesnese ani diskuzi. Kolik let jste obchodoval jinak?
    Jesse
    • Re: promiňte, ale
      17.01.2013 13:57

      finanční trhy jsou principiálně nestálé, musím být opatrný... nebo jinak: spekulanti mají mlčet a spekulovat.
      Pound
  •  
    17.01.2013 13:31

    ..., ale i tak slušný výsledek.-)
    čtenář
    • slusny vysledek??
      18.01.2013 10:10

      dle toho co ai a jak pise je pouze teoretik a tohle je vymyslene ci vystup z nejakeho bektestu...ubohee
      erar
      • Re: slusny vysledek??
        18.01.2013 10:14

        porušil žabžovo pravidlo.50% pád ukazuje na všechny vejce v jednom košíku:)
        ?
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m