Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příznivé výsledky technologií: Google podpořila silná reklama před Vánoci, IBM představila lepší výhled. AMD s nižší ztrátou

Příznivé výsledky technologií: Google podpořila silná reklama před Vánoci, IBM představila lepší výhled. AMD s nižší ztrátou

23.01.2013 9:25, aktualizováno: 23.1. 9:57

Aktualizováno

Veskrze lepší výsledky představily včera po závěru trhu dvě velké americké technologické společnosti. Google výrazně navýšil tržby a ziskem překonal odhady, což akcie firmy ocenily při obchodování v after-marketu růstem až o více než 5 procent. Očekávání překonal svým čtvrtletním ziskem také druhý z technologických blue-chipů, společnost IBM, jejíž akcie posílily v aftermarketu o více než 4 procenta.

Google dosáhl zisku přepočteného na akcii ve výši 10,65 dolaru nad očekávání 10,50 USD. Tržby přitom vzrostly meziročně o 39 procent na 12,2 miliardy dolarů, přičemž mírně zaostaly za konsensem 12,4 mld. USD. Čistý zisk vzrostl o 6,7 procenta na 2,89 miliardy dolarů (tj. 8,62 USD/akcii).

Na lepších výsledcích se podepsal mimo jiné sezónní faktor v podobě navýšení zakázek inzerentů v předvánočním období. Americký trh internetové reklamy v posledních dvou měsících roku 2012 vzrostl podle společnosti ComScore o 14 procent. Tento vývoj Googlu částečně kompenzoval slabší mobilní reklamu, na níž je firma více závislá. „Očekávání byla spíše umírněná, výsledky tak vyznívají dost pozitivně. Přechod na trh mobilní reklamy stále probíhá a firma ukazuje, že tento proces zvládá celkem dobře,“ uvedl analytik Macquarie Benjamin Schachter.

Motorola Mobility, kterou Google převzal předloni, zaznamenala tržby ve výši 1,51 miliardy dolarů, což je 11 procent z celkových tržeb internetového gigantu. I tak ale Motorola Mobility vyúčtovala provozní ztrátu 353 milionů dolarů.

Společnost International Business Machines (IBM), která je největším poskytovatelem technologických služeb na světě, vykázala za 4Q zisk 6,1 miliardy dolarů (v přepočtu na akcii 5,39 USD) a překonala konsensus 5,25 USD. Nad očekávání dopadly také tržby, navzdory jejich meziročnímu poklesu o 1 procento, ve výši 29,3 miliardy dolarů proti analytickému konsensu 29,08 mld. USD. Firma uvedla, že tržby za celý rok dosáhly 104,5 mld. USD a od roku 2007 se tak drží poblíž 100miliardové úrovně.

Za příznivými výsledky stojí situace na rozvíjejících se trzích, jako jsou Brazílie, Indie, Ruska a Čína, kde byl sedmiprocentní růst tržeb. IBM uvedla, že za letošní rok očekává provozní EPS nejméně 16,7 mld. USD (konsensus trhu je 16,64 USD) a zisk na akcii by chtěla postupně navyšovat až na 20 USD v roce 2015. 

O něco méně optimistické výsledky včera po závěru Wall Street představil výrobce počítačových čipů Advanced Micro Devices (AMD), největší konkurent Intelu. Ačkoli tržby společnosti dosáhly 1,16 mld. USD a překonaly očekávání nastavené trhem na 1,15 mld. USD, firma vykázala za čtvrté čtvrtletí ztrátu 102 milionů dolarů, neboli 0,14 USD na akcii. Trh ji nicméně porovnal s konsensem -0,18 USD a akcie nakonec v after-marketu vynesl o 1,6 % výše.

Společnost uvedla, že čtvrtletní výsledky ovlivnil náklad na restrukturalizaci ve výši 90 mil. USD. AMD se rušením pracovních míst a prodejem aktiv snaží získat prostředky na vývoj nových produktů. Cílem je snížit závislost na trhu osobních počítačů, který kvůli rostoucí oblíbenosti tabletů a smartphonů čeká pravděpodobně druhý meziroční pokles v řadě, a zaměřit se na vývoj serverových čipů. Na tomto trhu v současnosti naprosto dominuje Intel s 96procentním podílem. Výhled AMD pro 1Q počítá s tržbami v rozmezí 1,02 – 1,09 mld. USD, přičemž konsensus trhu zní na 1,11 mld. USD. 


 
(Zdroj: Bloomberg, Google, IBM, AMD, čtk)


Čtěte více:

Intel (-5 %) očekává letos další pozvolný ústup tržeb, zisk klesl o čtvrtinu
18.01.2013 10:10
Americký technologický producent Intel vykázal za čtvrté čtvrtletí rok...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data