Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vítěz voleb Miloš Zeman: Jsem pro předčasné volby, majetková přiznání a podporu investic

Vítěz voleb Miloš Zeman: Jsem pro předčasné volby, majetková přiznání a podporu investic

28.01.2013 8:34, aktualizováno: 28.1. 10:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezidentské volby vyhrál někdejší premiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Získal 54,8 procenta hlasů. Vicepremiéra a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga porazil téměř o půl milionu hlasů. Volit přišlo 59,11 procenta lidí. Pětileté období Miloše Zemana na Pražském hradě začne běžet 8. března.

"Český národ se nenechal zmást neuvěřitelnou mediální protikampaní. A kdybych chtěl použít nadsázku… tak já bych řekl, že teď konečně tady zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí," uvedl v reakci na výsledek druhého kola prezidentských voleb prezident Václav Klaus ze zahraniční cesty v Chile pro Český rozhlas.

Zeman se před volbou označil za levicového kandidáta a v kampani se ostře vymezoval vůči současné vládě premiéra Petra Nečase. Dával také najevo, že chce být aktivistickým prezidentem, který bude z Hradu prosazovat vlastní plány a zapojovat se do jednání vlády i Parlamentu. Otázkou ale je, do jaké míry tuto předvolební rétoriku bude moci naplňovat v rámci omezených prezidentských pravomocí. Jednoduchým partnerem nový prezident nicméně nebude ani pro sociální demokracii, jejíž lídři jeho kandidatuře nepřáli a obviňují ho z poškozování současné ČSSD.

Nastupující prezident Miloš Zeman záhy posvém zvolení v rozhovoru pro ČT uvedl, že si myslí, že by se měly co nejdříve konat předčasné volby. Nynější vláda se podle něho opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo nevolil. Je to prý jeho občanský názor, který ale jako prezident nebude skrývat.

"To není de facto vláda, která vzešla ze svobodných voleb, protože minimálně stranu LIDEM nikdo ve svobodných volbách nevolil," zdůraznil Zeman, kterého dnes na Pražský hrad poslaly hlasy 54,8 procenta voličů, kteří přišli k druhému kolu prezidentských voleb. Zeman míní, že pokud vládu drží strana, kterou nikdo nevolil a je tvořena jen přeběhlíky z Věcí veřejných, bylo by na místě, aby byly předčasné volby. Do Parlamentu by se podle něj měly dostat jen ty strany, které volilo alespoň pět procent občanů.

Pro vládu premiéra Petra Nečase (ODS) s osmi procenty veřejné podpory by podle Zemana bylo záchranou, kdyby se konaly předčasné volby. Zeman, kterému v sobotu ke zvolení pogratuloval premiér Nečas, připomněl svůj odpor vůči krokům jeho vlády, jako jsou důchodová či penzijní reforma nebo církevní restituce.

Každý prezident je povinen respektovat vládu, která vzešla ze svobodných voleb, řekl Zeman. Kromě nikým nevolené strany LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake připomněl Zeman také, že post ministryně kultury obsadilo hnutí Starostové a nezávislí. Starostové jsou partnerským hnutím TOP 09 ministra zahraničí a Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga.

"Tak kde to jsme? Kdyby tady byla jasná většina vlády, tak prezident musí sklopit uši a říci, 'je to výsledek svobodných voleb', a nemůžu s tím nic dělat," poznamenal Zeman. Poukázal pak na přítomnost dříve vládních a nyní opozičních Věcí veřejných ve Sněmovně a setrvávání LIDEM ve vládě. Strana vicepremiérky je podle ní účastna v kabinetu jen proto, aby si "uchovala koryta". 

První kroky v úřadu

Nově zvolený prezident Miloš Zeman chce s politickými stranami jednat o zákoně o majetkových přiznáních a opatřeních na podporu investic do české ekonomiky. Tyto kroky se chce pokusit prosadit už v nynějším Parlamentu. Zeman to řekl v diskusním pořadu televize Prima Family.

Zasazovat se chce také o to, aby lidé v komunálních mohli vybírat osobnosti napříč kandidátkami a nemuseli se rozhodovat pro jednu stranu. "Já bych dokonce nevylučoval, že to za pokus stojí i při současném složení Parlamentu. Nepochybuji o Senátu v daném případě a možná, že i v Poslanecké sněmovně se najde mírná většina pro tento zákon (o majetkových přiznáních)," řekl Zeman. Nastupující prezident už v předvolební kampani zdůrazňoval, že zákona o prokázání původu příjmů a majetku, včetně možnosti zabavení nelegálně nabytého majetku, je stěžejní pro boj s korupcí.

Zeman chce se stranami jednat také o dalším bodu svého prezidentského programu - podpoře investic. "Budu se snažit přesvědčit nejenom sociální demokracii, ale i ostatní politické strany a myslím si, že právě to je téma pro prezidenta, že bez dostatečného objemu investic nevytvoříme nové pracovní příležitosti a odsoudíme se k budoucí zaostalosti," řekl.

Zeman dále uvedl, že bude chtít zjistit, kdo na Pražském hradě připravoval novoroční dílčí amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. "Budu velmi rád, když se zjistí, kdo tenhle nesmysl, a já někdy říkám zločin, vlastně připravil," prohlásil příští prezident v sobotu večer ve vysílání České televize s tím, že by odpovědnou osobu mohl propustit.

(Zdroj: ČTK, ČT, Právo)


Váš názor
  • MORAVA
    28.01.2013 22:16

    je ok. vocamcaď pocamcaď. me se taky libej víc vychodní holky /polsko, rusko, ukrajina,.../...ale to je tak vsechno. at se vodtrhnou a do prahy dodavaj holky, vsichni budou spokojeny a pokvetou )))
    db
    • Re: MORAVA
      28.01.2013 22:25

      ... mně (komu-čemu)
      mša
      • ok
        28.01.2013 22:28

        hluboce se omlouvám. ))
        db
        • ok
          28.01.2013 22:34

          takto formulovaná se přijímá...odkopnuto.
          mša
          • Re: ok
            29.01.2013 10:04

            Ty si té legrace při pohled na duté politiky taky zjevně moc neužiješ, co? Nežer je tolik :-))
            Jesse
  • "Brambory" volily vysokoškoláka :)
    28.01.2013 22:03

    Jesse.
    mša
  • neserte se navzájem lidi:-))
    28.01.2013 14:15

    a buďme za tu bramboru z Vysočiny vděčni, zvláště když toho humoru v poslední době moc nemáme :-)))))))))) Já osobně se už těším na mezinárodní konflikty způsobené jeho nevymáchanou hubou. Bude švanda .-)))
    Jesse
  • Jáj, ako v každých volbách sú Moravania komunisti
    28.01.2013 14:14

    http://aktualne.centrum.cz/prezidentske-volby/fotogalerie/foto/529292/?cid=769754
    Šaňo
    • Re: Jáj, ako v každých volbách sú Moravania komunisti
      28.01.2013 14:16

      čo to trepeš za somáriny šaňo?:-)) Ty nevieš, že to napísali cajzli v Prahe?:-))
      Jesse
      • Jáj, a v tejto budove to napísali, však Jasejko
        28.01.2013 14:40

        http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/foto_sidlo_csu_praha_skalka/$File/skalka_01.gif
        Šaňo
  • Tak už se nehádejte!
    28.01.2013 12:34

    Já třeba dala hlas Zemanovi jen kvůli karlovské kampani médií a na pražských ulicích. A myslím, že to tak udělala většina těch, co nevolili v prvním kole ani jednoho z nich. Takže vina je jednoznačná. Uvidíme. Osobně si myslím, že s MZ bude větší zábava a že se něco pohne. Třeba i u druhé strany jako reakce na tu prohru. S KS by to až do řádných voleb zůstalo v nehybné žumpě. Uvidíme ;-)
    Kalka.
    • Re: Tak už se nehádejte!
      28.01.2013 12:48

      Lidé, co dávají hlasy podle kampaně jsou jako ovce, a je jedno, jestli jsou kampaní přesvědčeni nebo znechuceni.
      ..
      •  
        28.01.2013 13:44

        ...ona ovšem ovce není, již několikrát zcela jasně demonstrovala příslušnost k jinému živočišnému druhu, býložravci, chovanému pro maso a mléko.... znovu to potvrdila.
        keris
      • Dž.
        28.01.2013 13:23

        I v době mediokracie? :-))
        Kalka.
        • Re: Dž.
          28.01.2013 13:28

          Když mediokracie rozpoutá masivní kampań proti pojídání hoven, tak se jich nacpeš k prasknutí?
          ..
          • Rere: Dž
            28.01.2013 13:30

            Proč by ta tvá kampaň musela být masívní? ;-)
            Kalka.
            • Kalka
              28.01.2013 13:32

              OK. Pokud bude kampaň na pojídání lehounká, nenásilná, tak si dáš říct?? o))
              Velkamedvědice
              • Re: Kalka
                28.01.2013 13:37

                Hm, zdá se, že Džordžo a jeho blízcí se živí hovny, tak se jim musí vysvětlit, aby to nedělali...
                Kalka.
                •  
                  28.01.2013 13:40

                  Nejde o to, čím se živím já (to je mé svobodné rozhodnutí a mediokracie na něj nemá vliv), ale čím se budeš živit ty až mediokracie rozpoutá tu kampań.
                  ..
                  • Dž.
                    28.01.2013 14:03

                    A proč by ji rozpoutávala ohledně nepojídání hoven? Myslím, že to vidíš moc ze své perspektivy... ;-)
                    Kalka.
                    • Re: Dž.
                      28.01.2013 14:19

                      To je irelevantní proč, Odvádíš diskuzi od tématu, ale opravdu tím nejsem překvapen ani zaskočen a smyslupnou odpověd už ani nečekám.
                      ..
                • Kalka
                  28.01.2013 13:38

                  Tak nějak reaguje Zeman. Bez komentáře.
                  Velkamedvědice
    • Re: Tak už se nehádejte!
      28.01.2013 12:47

      Ti voliči, ti povím... to byla fakt hrůza :-)))
      Jesse
  •  
    28.01.2013 12:08

    ....inu, zatím to vypadá, že jsem se v odhadu nespletl. MZ chorobně touží po moci, myslím, že by mu vyhovoval americký prezidentský systém . a než toho dosáhne /pokud tedy toho dosáhne/, bude pro jeho ambice dobré, aby socani co nejdřív vyhráli volby a bohouš otlemek se stal premiérem - je nabíledni, že bude pouze loutkou v milošových rukách. stačí se na něj podívat, tváří se velmi zoufale, ač se to snaží všemožně zakrýt. a odstavená garda socanů - škromach, palas a jiní - mají znovu zelenou.
    keris
  • Demokracie
    28.01.2013 11:56

    štěstí není snadné: je velmi těžké objevit je v sobě a nemožné najít jinde.
    Pound
  • Čo bolo to bolo ale ...............
    28.01.2013 11:51

    Terazky som Majorom Zemanom. To zase budou hlášky jako - imperialistům plány zhatí naši vepři baculatí. Nepolitický ještě ne prezident, který má problém s udržením rovnováhy a padá i z jednoho schodu se už připravuje na zvrhnutí vlády. To zas bude v álejích .......... K tomu socializmu se musíme prokousat i kdybysme žrát neměli. Grebeníček spolu s Dolejšem a Filipem již kujou plány ti kujouni.
    Kešvaral
    • Re: Čo bolo to bolo ale ...............
      28.01.2013 11:57

      Kdy ses naposledy při pohledu na českého prezidenta pořádně zasmál? Já ještě nikdy. Nemáš pocit, že bychom si takovou legraci neměli nechat ujít?:-))))
      Jesse
  •  
    28.01.2013 11:35

    přátelé nebyďte VE-PŘI,zaházejte juž ty příkopy ať je národ český opět jednotný.pomněte na palackého,který řek: kdyby nebylo rakouska museli bychom si ho vymyslet.na druhou stranu kaiser ferdinand po bílé hoře taky nebral ohledy na českou šlechtu,tak proč bychom měli litovat karlíka.Byli jsme i před karlíkem budeme i po něm.
    jim
    •  
      28.01.2013 11:45

      To je Ti mälo, že se většina národa spojila k obhajování lží, popásovek a afoganci?? Proč ničit svědomí tomu zbytku??
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.