Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italská rozbuška: V co vyústí víkendové volby?

Italská rozbuška: V co vyústí víkendové volby?

21.02.2013 18:34
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Již tento víkend nabídne rozhřešení, které může výrazně zahýbat finančními trhy počínaje příštím týdnem i situací v Evropské unii a eurozóně celkově. Jsou jí italské parlamentní volby, plánované na neděli a pondělí 24. a 25. února. Ty mohou obrátit kurz italské politiky i ekonomiky a pro Evropu znamenat nástup populistického černého petra v jedné z jejích největších národních ekonomik. Co můžeme očekávat?

Co říkají čísla

Stopka pro nabídku předvolebních průzkumů byla vystavena již 9. února. Z čísel víme, že se postupně, ale vytrvale zužuje rozdíl v preferencích mezi pravicí a levicí, což hrozí křehkým budoucím parlamentem křehké italské ekonomiky. Podle posledních dostupných čísel, která bylo možno zjistit, středo-levá Demokratická strana (PD) s lídrem Pier Luigi Bersanim drží 5,5-6% vedení před navracejícím se bývalým italským premiérem, miliardářem a mediálním magnátem Silvio Berlusconim a jeho stranou Popolo della Liberta (PDL). Právě od něj je očekáván růst populismu a obrat v nastavené ekonomické politice Itálie i sjednaných a prosazených reformách.

Duo je následováno hnutím 5-Star v čele s Beppe Grillim a čtvrtým blokem Maria Montiho. Je-li Berlusconi pro stávající kurz ekonomiky i politiky Itálie a její vztahy s eurozónou vnímán jako největší strašák, Grillo představuje největší otazník. Sbírá totiž obrovské množství protestních hlasů Italů a přitom naprosto není zřejmé, jak naloží s výraznou mocí, kterou může v parlamentních volbách získat. Grillo, italský komik, herec, blogger a aktivista, a vysoký počet – zhruba 30 % - nerozhodnutých voličů jsou velkou neznámou italských voleb.

Středolevá koalice s Montim výsledkem pravděpodobným a nejlepším?

Za zřejmě nejpravděpodobnější výsledek voleb si analytici Credit Suisse troufli odhadnout spojení vítězné středo-levé PD lídra Bersaniho s v průzkumech čtvrtou středovou stranou bývalého technokratického a respektovaného premiéra země, který nastartoval reformy, Maria Montiho. Možné jsou jistě i další scénáře, které všechny znamenají širší koalice a větší křehkost dohod. A snad s nižší pravděpodobností. „Riziko, že žádná strana přesvědčivě nezvítězí, i zformování široké koalice bude znamenat nejistotu a negativní reakci trhů,“ uvedla Credit Suisse. Stejně trhy dle analytiků budou reagovat na získání moci ze strany neznámých stran (5-Star), což bude znamenat vratkou a značně různorodou italskou vládu. „Velmi pravděpodobné by pak byly další předčasné volby na horizontu jednoho roku až dvou let,“ uvedla Credit Suisse.

Jako pravděpodobný se jeví pokus o vládní koalici Bersaniho PD a Montiho, ač mezi nimi skřípají odlišné názory na reformu italského trhu práce, jedné ze slabin italské konkurenceschopnosti (a které v Evropě ne). Monti nicméně v předvolebních průzkumech postupně ztrácel s růstem zloby Italů vůči reformám. Sebrat vítr z plachet dvojici se snaží i strana Berlusconiho. Jeho ekonomický poradce Stefano Fassina uvedl pro CNBC, že Berlusconi a PDL chtějí silnou a důvěryhodnou vládu, jsou pro ni klíčové reformy a vylučuje koalici s krajní levicí. Právě poslední je ale očekáváno. Dle Credit Suisse je koalice PD a Montiho nejlepším výsledkem pro následný vývoj na trzích. PDL ale o této interpretaci ví a Fassina proklamuje snahu (či ochotu) o (ke) spolupráci s Montim. „Čekají nás strukturální a konstitucionální reformy,“ uvedl na vysvětlenou.

Italský HDP v posledním čtvrtletí roku 2012 vykázal mezikvartální pokles o 0,9 % a prodloužil pokles italské ekonomiky, nastoupený v letech 2008 a 2009. Minulý týden pak odkryl prudký propad zakázek italských podniků v prosinci. Šéfka globálního ekonomického výzkumu v Societe Generale Michala Marcussen upozornila, že i Bersani je do určité míry nečitelný. „Akcentuje závazek nové vlády úsporám a strukturálním reformám. To těší trhy i evropské partnery. Na druhé straně ale hovoří o sociálně férovějších reformách, zřejmě zejména vůči členské základně strany a odborům,“ poznamenala. Otázkou je podle ní balancování reforem a růstu. Letos čeká pokles italské ekonomiky o jedno procento.


„Umírněná fiskální politika a pokračující reformy jsou pro Itálii podmínky nutné. Klíčovou otázkou je ale schopnost Itálie obnovit růst a dosáhnout svého ‚nového normálu‘. Tím je nízký, ale setrvalý růst ekonomiky. Ten je klíčový pro důvěru investorů i přežití vlády,“ uvedl ekonom Morgan Stanley Daniele Antonucci.

Pětina firem recesi neustojí, bolehlav pro banky

Zhruba pětina italských firem je na cestě k tomu, aby hospodářskou recesi země nepřežila, upozornil šéf banky Intesa Sanpaolo Enrico Cucchiani. „Nejlepších 20 procent z italských firem v uplynulých třech letech dosahovalo růstu tržeb mezi 35 až 50 procenty. Zrcadlový je bohužel obraz dolních 20 procent, které utrpěly propad tržeb mezi 35 až 45 procenty. Tyto firmy delší recesi nepřežijí,“ uvedl šéf druhé největší italské banky. Cucchiani varoval, že vlna bankrotů italských firem, kterou očekává, zasáhne italský bankovní sektor. „Zvedne to úroveň špatných úvěrů a posílí neochotu bank půjčovat slabším či přechodně zasažených firmám. Podle mého názoru není problémem dostupnost fondů, ale selekce rizika,“ uvedl CEO.

Cucchiani uvedl, že destabilizace ekonomiky Itálie, podobně jako Španělska, znamená skutečné riziko pro eurozónu. „Itálie je kvůli rozsahu své ekonomiky i míře evropské integrace skutečným rizikem. Ale rizikem, které je nyní pod kontrolou a já jsem přesvědčen, že pod ní zůstane i po volbách s novou vládou,“ uvedl šéf druhé největší italské banky. Také Cucchiani sází na to, že z víkendových voleb vzejde středo-levá koalice. Spojení s Montim podle něj zajistí v zemi většinu.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Morgan Stanley, Societe Generale)


Čtěte více:

Itálie bude večer bez premiéra, Monti po rozpočtu skončí. Výnosy rostou, řecký dluh vydělal 80 %?
21.12.2012 16:36
Italský premiér Mario Monti dnes večer v úřadě skončí. Po schválení ro...
Firmy nejméně ziskové a zralé na bankroty? Francie a Itálie
02.01.2013 7:59
Firmy ve Spojených státech, Velké Británii, Německu a dokonce i Španěl...
Španělské a italské banky padají, výnosy dluhu rostou. Rajoy osočen z korupce
04.02.2013 17:49
Evropské akcie dnes utrpěly nejvýraznější ztráty za měsíc a půl se špa...
Ekonomická agenda pro Itálii
14.02.2013 18:21
Koncem měsíce si italští voliči vyberou příští vládu, od níž očekávají...

Váš názor
  • pro Autora
    25.02.2013 8:52

    Nezlobte se, ale ten nadpis je nesmysl. Co je podle Vás víkend? Pro mě to znamená sobotu a neděli. Proč tedy píšete víkendové volby, když pak v článku píšete: "... plánované na neděli a pondělí 24. a 25. února". Bylo by asi dobré doplnit, že volby skončí v pondělí v 15:00.
    oh171
    • Re: pro Autora
      25.02.2013 9:58

      Ty asi ještě nevíš, že mladí italové v pondělí nemakají :-)))
      Jesse
  • Chce to relaxovat...
    22.02.2013 9:22

    http://www.youtube.com/watch?v=jwvZuf4dEPY
    Pound
  • Chápu to dobře,
    22.02.2013 8:56

    že přijde s největší pravděpodobností pokles na finančních trzích?To bude NWR příští týden na 70,možná ještě níže a čez na 500.
    Václav
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data