Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská ekonomika se vrátila do černých čísel a věří v další stimuly. Nikkei +2,6 %!

Japonská ekonomika se vrátila do černých čísel a věří v další stimuly. Nikkei +2,6 %!

08.03.2013 9:39, aktualizováno: 8.3. 10:16

Aktualizováno

Japonské akcie v poslední seanci týdne předvedly rally, která akcie vynesla nejvýše od roku 2008, a to za silných objemů. Trhu prospěla domácí makrodata, která přinesla vzestupnou revizi údajů o vývoji japonské ekonomiky. Ale také včerejší náznak možné další stimulace, který přineslo jednání japonské centrální banky. Růstové podhoubí poskytují také zahraniční trhy, když Wall Street posouvá svá historická maxima (měřeno indexem DJIA) již tři dny po sobě.

Japonská ekonomika si podle dnes zveřejněných konečných statistik v závěru loňského roku vedla lépe, než naznačovala předběžná data. Hrubý domácí produkt se proti předchozímu čtvrtletí nezměnil, zatímco původně tamní úřady oznámily, že ekonomika o 0,1 procenta klesla. V přepočtu na celý rok pak ekonomika v souladu s očekáváním trhu dle agentury Bloomberg vykázala růst  o 0,2 procenta, ačkoliv předběžná data naznačovala pokles o 0,4 procenta.

Zdrojem pozitivní dynamiky, kterou v závěru loňského roku předvedla japonská ekonomika, byla osobní spotřeba považovaná za zdravý motor růstu. Proti předběžným číslům byl navíc zmírněn pokles kapitálových výdajů, což naznačuje, že firmy začínají věřit v příznivý dopad slábnoucí domácí měny na jejich aktivity. 

Problémem japonské ekonomiky zůstává bilance běžného účtu, která za leden skončila deficitem 364,8 miliardy jenů. To je už třetí schodek v řadě, a navíc jde o prohloubení proti prosincovému deficitu 264,1 miliardy jenů. Analytici oslovení agenturou Bloomberg ale počítali dokonce se schodkem 611,5 miliardy jenů.

Růstové vyhlídky dodávají politici a centrální banka

Japonsko má od konce loňského roku novou vládu, v jejímž čele stojí premiér Šinzó Abe. Ten už před nástupem do funkce slíbil, že posílí fiskální výdaje a zajistí ekonomice silný měnový stimul, aby ji dostal z vleklé deflace. Politika nového předsedy japonské vlády už stačila způsobit, že kurz jenu vůči dolaru klesl nejníže za tři a půl roku. A to je dobrá zpráva pro japonské exportéry, kteří jsou tak schopni lépe konkurovat na světovém trhu.

Abe navíc tlačí japonskou centrální banku do další stimulace ekonomického růstu země skrze uvolněnější měnovou politiku. Včerejší rozhodnutí Bank of Japan sice ještě žádný rázný krok nepřineslo, ale jeden z členů bankovní rady již navrhl okamžité spuštění časové neomezeného nákupu aktiv, který by stimuloval ekonomický růst. BoJ navíc již od příštího jednání bude mít nového guvernéra. Stane se jím dosavadní prezident Asijské rozvojové banky Haruhiko Kuroda, který je zastáncem razantního uvolňování měnové politiky. Analytici očekávají, že banka pod Kurodovým vedením přikročí na příštím zasedání na začátku dubna k novým opatřením na podporu ekonomiky.

Nikkei předvedl nejsilnější rally od pádu Lehman Brothers

Příznivá domácí i zahraniční data (včerejší potvrzení pozitivního trendu na trhu práce v USA i dnes oznámené nečekané vzedmutí čínského vývozu), optimismus finančních trhů po celém světě i vize další stimulace ekonomiky agresivní politikou centrální banky pomohla dnes japonskému akciovému trhu k nejsilnější rally od začátku ekonomické krize.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 315,54 bodu a den zakončil se ziskem 2,64 procenta na hodnotě 12.283,62 bodu. Jedná se o nejvyšší zavírací hodnotu od prosince 2008. Za celý týden indikátor přidal 5,8 procenta, což je nejvýraznější týdenní nárůst od prosince 2011. Širší index Topix dnes přidal 1,61 procenta na 1020,50 bodu.

nikkei225

Na tento pozitivní vývoj nemohly nezareagovat evropské trhy jinak než růstovým vstupem do dnešní obchodní seance. V případě udržení nastoleného kurzu si za tento týden mohou připsat nejsilnější zisky od ledna letošního roku.

„Japonsko je jedno z mála míst na světě, kde vlastním akcie,“ prohlásil tento týden investiční guru Jim Rogers na konferenci Daiwa Securities Group v Tokiu s tím, že nehodlá prodávat, ale naopak akumulovat kde se dá. „Abe se stal katalyzátorem a bude jím několik let,“ dodal Rogers na adresu nového premiéra japonské vlády.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Nikkei)


Čtěte více:

Pomoc Evropě nebo sobě? Japonsko bude nakupovat evropské dluhopisy
08.01.2013 8:59
Japonsko použije své devizové rezervy k nákupu dluhopisů evropského zá...
Guvernér Bank of Japan se rozhodl odstoupit ještě před koncem mandátu. Neustál tlak vlády na další stimulaci?
05.02.2013 11:21
Pouhých pět týdnů hodlá Masaaki Širakawa dále setrvat v pozici šéfa ja...
Rogers věří Abemu, sází na japonské akcie
05.03.2013 12:41
Jim Rogers navýšil pozice v japonských akciích, jimž v posledních měsí...
Odstupující guvernér Bank of Japan nátlaku na okamžité bezedné QE nepodlehl
07.03.2013 9:22
Poslední jednání japonské centrální banky pod vedením odcházejícího gu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data