Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch snížila po volbách rating Itálie, ekonomika loni klesla o 2,4 %

Fitch snížila po volbách rating Itálie, ekonomika loni klesla o 2,4 %

11.03.2013 8:27, aktualizováno: 11.3. 11:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hlavní úvěrovou známku Itálie o jeden stupeň na "BBB+" a varovala zemi před dalším zhoršením. Odůvodnila to nerozhodným výsledkem voleb a pokračující ekonomickou recesí. 

Fitch dosud udržovala rating dlouhodobých závazků Itálie na úrovni "A-" s negativním výhledem. Nový rating má opět negativní výhled, což znamená, že agentura pokládá za pravděpodobné jeho další snížení. 

"Vzhledem k nerozhodnému výsledku italských parlamentní voleb z 24.-25. února je nepravděpodobné, že v příštích týdnech bude možné vytvořit stabilní novou vládu," konstatovala Fitch. "Zvýšená politická nejistota spolu s prostředím, které není nápomocné dalším strukturálním reformám, znamená pro ekonomiku uprostřed hluboké recese další negativní šok," dodala agentura. 

Fitch uvedla, že by mohla rating Itálie dál snížit. Přiměla by ji k tomu situace, kdyby se recese ukázala být hlubší a delší, než se předpokládá. 

Rating Itálie dosud po volbách snížila jen menší agentura DBRS. Další dvě z trojky velkých světových agentur Moody's a Standard & Poor's možnost zhoršení známky zatím jen naznačily a daly najevo, že počkají na povolební vývoj. Moody's hodnotí Itálii známkou Baa2 a S&P má pro zemi rating BBB+, oba ratingy mají negativní výhled. 

Riziko opakovaných předčasných voleb je reálné a ani ty nemusejí situaci zlepšit, uvedla ratigová agentura Moody's již krátce po italských volbách. Současný rating Itálie od Moody’s je na úrovni „Baa2“, dva stupně nad neinvestičním pásmem. Standard & Poor’s hodnotí zemi „BBB+“, tři stupně nad neinvestičním pásmem, nově stejnou známkou Fitch.

„Místo toho, aby volby ukázaly jasný směr, naopak zvýšily nejistotu, že reformy, které nastartovala vláda pod vedením Montiho, se zastaví,“ uvedl již v únoru Dietmar Hornung za Moody’s. Krizi v celé eurozóně dle Moody’s znovu přiživuje pat v její třetí největší ekonomice a na jejím největším dluhopisovém trhu. Moody’s přistoupí ke snížení ratingu, pokud se toto zpomalení či zastavení reforem prokáže.

Ke snížení ratingu Itálie mohou podle Moody's přispět i horší podmínky financování. Ty mohou být výsledkem nových ekonomických a finančních šoků v eurozóně. Standard & Poor's uvedla, že výsledek voleb nemá na rating Itálie zatím žádný vliv. Agentura upozorňuje, že politické strany se zatím stále snaží najít nějaké východisko, byť žádná z nich nemá v parlamentu většinu. Stejně jako Moody's i S&P vidí riziko především v tom, že bude až příliš dlouho trvat politická nejistota a že budou váznout reformy. "Domníváme se, že pro hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie budou klíčovým faktorem politické priority příští vlády, jakmile dostane mandát od prezidenta Giorgia Napolitana," uvedla S&P. 

Ve volbách jen těsně zvítězila levicová Demokratická strana, neovládla ale Senát, zatímco zcela propadla formace dosavadního technokratického premiéra Maria Montiho. Překvapením byl úspěch expremiéra Silvia Berlusconiho, který není oblíben na finančních trzích, a šokující byla vysoká podpora bývalého komika a nynějšího populisty Beppeho Grilla. 

Italská ekonomika zažívá jednu z nejhlubších recesí v Evropě. což povede k dalšímu růstu jejího už tak vysokého státního dluhu. Podle nového odhadu Fitch se dluh do konce tohoto roku dostane na 130 procent hrubého domácího produktu, což je nad dosavadní předpovědí 125 procent. Itálie je v recesi od poloviny roku 2011, loni její HDP klesl o 2,4 procenta a obnovení růstu se čeká nejdříve ve druhém pololetí tohoto roku. V posledním čtvrtletí roku 2012 ekonomika Itálie klesla o 2,8 % meziročně při očekávaném 2,7% poklesu, o 0,9 % mezikvartálně dle očekávání a předchozího odhadu, ukázala dnešní zpřesněná data.

Itálie je v recesi od poloviny roku 2011 a obnovení růstu se zde čeká nejdříve ve druhém pololetí tohoto roku. Ekonomiku na konci roku srážela chronicky slabá domácí poptávka spolu s čerpáním ze zásob. V závěru roku byl už HDP nižší než v roce 2001, uvedl úřad. 



Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy. Ještě loni se o ní mluvilo spolu se Španělskem jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc v dluhové krizi.

Dění v Itálii po volbách sledujte na Patria.cz:

Italy-Pisa

 

 

 

(Zdroj: Fitch Ratings, Moody's, S&P, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m