Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Globální kapitalismus se stane méně globální

Krugman: Globální kapitalismus se stane méně globální

27.03.2013 18:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Na Kypru končí jedno období, kdy tato země sama sebe propagovala jako místo, kde si boháči mohou uložit své peníze a nikdo se jich nebude na nic ptát. Možná, že ale došlo k ještě významnějšímu posunu. A to ve vnímání neomezeného pohybu kapitálu, který byl doposud považován za pozitivum po celém světě.

Vždy tomu tak nebylo. Po druhé světové válce byla za vhodnou politiku ještě dvě desetiletí považována politika limitovaného pohybu kapitálu. Například Velká Británie omezovala investice svých občanů v zahraničí až do roku 1979, jiné země udržovaly podobná omezení až do 80. let. Časem ale vyšly z módy, zčásti to bylo způsobeno tím, že jsou s nimi spojeny náklady. Obecně přijímaná ekonomická teorie pak tvrdí, že podobná omezení snižují růst a ideologie volného trhu dokonce věří, že trhy nejlépe vědí, kudy se mají peníze pohybovat.

Země, které se k omezení toku kapitálu později uchýlily, tak byly považovány téměř za vyvrhele. Příkladem je Malajsie, která tak učinila v roce 1998. Pravda je ale taková, že neomezený tok kapitálu se stále více jeví jako nepodařený experiment. Dnes je těžké tomu věřit, ale během třiceti let po druhé světové válce byly krize dnešního rozsahu v podstatě neznámé. Od roku 1980 se ovšem situace mění: Mexiko, Brazílie, Argentina a Chile v roce 1982, Švédsko a Finsko v roce 1991, znovu Mexiko v roce 1995, Thajsko, Malajsie, Indonésie a Korea v roce 1998, v roce 2002 Argentina. A samozřejmě poslední kolo s Islandem, Irskem, Řeckem, Portugalskem, Španělskem, Itálií a Kyprem. Obecně se tvrdí, že problémem těchto zemí byla fiskální nezodpovědnost. To však byla pravda pouze u Řecka. Lepším vysvětlením je nezodpovědné chování bankéřů, protože to bylo na vině v řadě zemí počínaje Švédskem a konče Kyprem. Primární příčinu však představuje velký příliv kapitálu.

Nejsem samozřejmě jediný, kdo si povšiml korelace mezi tím, jak byla uvolňována omezení toku mezinárodního kapitálu a tím, jak se začaly šířit finanční krize. Dani Rodrik z Harvardu na to začal upozorňovat již v 90. letech. Až donedávna tu byl ale protiargument, který tvrdil, že problém se týká pouze chudších zemí. Bohaté ekonomiky měly proti němu být z nějakého důvodu imunní a nehrozilo jim riziko toho, že do nich rychle přiteče velký objem peněz a poté je zase rychle opustí. Byla to jistě lákavá myšlenka, ale vývoj v Evropě ukazuje, že šlo spíše o přání.

Nečekám, že nyní přijde obrat a začneme odmítat volný pohyb peněz. Tento pohled ale může ztrácet na atraktivitě s tím, jak budou vlády intervenovat, aby omezily rychlost pohybu kapitálu mezi jednotlivými zeměmi. Globální kapitalismus zřejmě míří k tomu, aby se stal mnohem méně globální. A to je v pořádku. V současné době se totiž zdá, že doba, kdy nebylo tak jednoduché přesouvat velký objem peněz do zahraničí, nebyla zase tak špatná.

Autorem je Paul Krugman.

(Zdroj: NYtimes)


Váš názor
  • Globální??
    28.03.2013 8:18

    Zda je globalizace jedem ekonomiky, to je zřejmě otázka o které lze stále méně pochybovat. Základem fungování kapitalizmu jsou neustálé fluktuace, kdy se kapitál přelévá z jedné oblasti, která je hospodářsky vyspělá do té která je vyspělejší méně. Tento koloběh kapitálu nám zajišťuje celkovou stabilitu ekonomiky. To právě je zajímavé, že nestability lokální, zajišťuje stabilitu globální. V případě, že byl omezen pohyb kapitálu po 11 září, kdy došli ke značné kontrole peněžních toků a tato kontrola se stále přitvrzuje, tak dochází k umělému vyvolávání krizí. Příkladem je dnešní stav. Každé omezení přináší administrativní opatření, které deformují trh. Bohužel zaklínadlo terorizmu zasáhlo politicky ekonomiku a to je špatně. Je třeba se proto zamyslet, jak oddělit polituku od ekonomiky. To bude v dalších letech to zásadní, co nás může vyvést z vleklé krize.
    Milan
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.