Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sjednocení burz v CEE jako cesta z krize? Rakouské banky jsou pro

Sjednocení burz v CEE jako cesta z krize? Rakouské banky jsou pro

16.04.2013 11:38, aktualizováno: 16.4. 12:25

Aktualizováno

Námluvy mezi Vídní a Varšavou již začaly a významní akcionáři obou stran jsou zřejmě myšlence vzniku nového regionálního burzovního centra spíše nakloněni. Podle generálního ředitele CEE Stock Exchange Group (CEESEG), kam spadá i pražská burza, se však celý kolotoč jednání s jeho polským protějškem teprve roztáčí. Varšava navíc dává najevo, že se spolknout nenechá.

Přesně před týdnem agenturní zdroje přinesly zprávu, že vídeňská a varšavská burza, které plátí za dva největší trhy v našem regionu, zahájily jednání o možnosti užší spolupráce v rámci boje proti klesajícím objemům a výnosům. Informace následně obě strany potvrdily s tím, že jsou na začátku nezávazných strategických diskusí. "Skupina CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejíž součástí jsou burzy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani dlouhodobě avizuje svoji vůli spolupracovat s dalšími subjekty v rámci regionu střední a východní Evropy," uvedl minulý týden na dotaz Patria.cz Petr Koblic, generální ředitel skupiny CEESEG (druhým ředitelem Michael Buhl) a ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Mateřská skupina vídeňské burzy CEESEG je vlastněna převážně rakouskými bankami a společnostmi, které jsou zároveň výraznými zástupci tamního akciového trhu, a tak snahy o oživení obchodovaní na burze oceňují. „Myslím, že by to dávalo velký smysl,“ uvedl na konci týdne Herbert Stepic generální ředitel Raiffeisen Bank International (25,81 EUR, 0,23%), která v CEESEG drží skoro 7% podíl. „Konsolidace napříč obchodními platformami je součástí přirozeného vývoje, o nějž bychom měli usilovat,“ dodal.

Akcionáři burzovního holdingu CEESEG jsou také v Praze obchodované společnosti Erste Group Bank a Vienna Insurance Group (988,3 CZK, -0,07%). Žádná z firem sice oficiální prohlášení nevydala, ale analytik Erste Bank (606,3 CZK, -0,39%) Friedrich Mostboeck se k myšlence propojení burz střední a východní Evropy vyjádřil více než smířlivě. „Propojení by dávalo smysl, zvláště v případě, že by tak vznikla jednotná tradingová platforma pro východní Evropu,“ uvedl s tím, že Varšava je zajímavým velkým a likvidním trhem.

Varšavská burza včera poprvé obchodovala přes nový systém Universal Trading Platform a dnes je kvůli doladění přechodu uzavřena. Právě fakt, že Vídeň a Varšava obchodují v různých měnách (EUR vs. PLN) a pod rozdílnými obchodními systémy (XETRA vs. nový systém od NYSE) může být překážkou pro jejich propojení.

Dalším významným akcionářem mateřského holdingu vídeňské, pražské burzy, budapešťské a lublaňské burzy je italská bankovní skupiny UniCredit (3,44 EUR, 0,00%), držící 13% podíl skrze svou divizi Bank Austria. „Vítám základní strategické úvahy vídeňské burzy, ale před jakýmkoliv finálním rozhodnutím musí být promyšleny veškeré alternativy,“ uvedl dnes Willibald Cernko, generální ředitel Bank Austria.

Varšava má svou hrdost

Varšavská burza cenných papírů (WSE) je v současnosti ovládaná polským státem, který drží sice jen asi 35% vlastnický podíl, ale disponuje většinou hlasovacích práv. Polské ministerstvo státního pokladu již v roce 2009 zvažovalo prodej kontrolního podílu v domácí burze do rukou Deutsche Börse (46,75 EUR, 0,09%), nakonec se ale rozhodlo pro navýšení kapitálu a změnu vlastnické struktury skrze primární emisi akcií (IPO) v druhé polovině roku 2010. „Mohla by to být zajímavá myšlenka,“ uvedl minulý týden k prvním spekulacím o možném propojení trhů v regionu náměstek polského ministra státního pokladu Pawel Tamborski.

Náměstkyně šéfa varšavské burzy Beata Jaroszová minulý týden uvedla, že úvahy o propojení dvou největších rivalů v rámci obchodování s cennými papíry považuje za přirozené. „Burzy cenných papírů nemohou zůstat národní navždy. Sledujeme, co se v Evropě děje a jsme připraveni participovat na panevropské konsolidaci,“ uvedla Jaroszová.

Slova generálního ředitele WSE ze včerejšího večera ale naznačují, že už po úvodním kole jednání s Vídní má Varšava v jednom jasno. Po případné fúzi chce mít v novém podniku rozhodující pozici. „Spolupráce s vídeňskou burzou se může vyvíjet podle všech možných scénářů mimo jednoho, a tím je převzetí varšavské burzy vídeňskou burzu,“ uvedl pro agenturu Reuters Adam Maciejewski stojící v čele varšavské burzy cenných papírů.

Polákům dal ostruhy do vyjednávání se svým vlivným konkurentem fakt, že tamní trh platí v regionu za burzu, která navzdory zhoršení ekonomické situace dokáže udržet relativně stabilní přísun nových titulů na trhu v rámci IPO. Nyní se na polské burze obchodují akcie 438 firem s celkovou tržní hodnotou asi 700 miliard polských zlotých, tedy asi 221 miliard dolarů. CEE Stock Exchange Group, která je mateřskou společností vídeňské burzy a sdružuje dále také český, maďarský a slovinský akciový trh, proti tomu disponuje celkovou tržní kapitalizací asi 129 miliard eur (asi 168 miliard dolarů) a počet listovaných akcií dosahuje 239 titulů.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, CEESEG, WSE)


Čtěte více:

Šéf pražské burzy Petr Koblic jde do představenstva CEE Stock Exchange
18.01.2012 15:14
Generální ředitel a předseda burzovní komory Burzy cenných papírů Prah...
Jsem pro „sňatek z rozumu“ s Varšavou, přiznal šéf aliance burz ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani po propadu zisku a objemů
14.06.2012 18:28
Krize si žádá neočekávané činy a Michael Buhl, který stojí v čele alia...
Treichl (šéf Erste Bank): Střední a východní Evropa již má nejhorší za sebou, ale pořád je to zlé dost (+video)
31.08.2012 14:03
Třetí největší hráč na bankovním trhu ve střední a východní Evropě, sk...
Deutsche Börse po megafúzi NYSE + ICE prý už nemá zájem o Euronext
09.01.2013 13:26
Německá burzovní skupina Deutsche Börse (47,24 EUR, 0,30%) už ztratila...
Polské burze delší obchodování nepomohlo, bude zavírat dříve. Praha zkracování nechystá
27.03.2013 17:55
Polská akciová burza ve Varšavě přiznává, že dva roky staré rozhodnutí...
Varšava prý jedná s Vídní o možnosti spojení burz. Vynutí si klesající objemy vznik nového lídra?
09.04.2013 13:54
„Burzy cenných papírů nemohou zůstat národními navždy,“ přiznala dnes ...

Váš názor
  •  
    16.04.2013 12:02

    Pro to chcípaní, které se děje na PX by to byla záchrana. Pokud by to, ale bylo jak sloučení Prahy s Vídní, tak je to o ničem,to jsme už poznali.Jedině jednotná platforma s nabídkou všech kotovaných titulú by byla užitečná, ale tady se obávám, že pokud Poláci nebudou mít vskutku exkulzivní podmínky, tak budou radši s honorem chcípat.Je mě líto co s naší burzou prvedli KLaus Kočárník, Dlouhý,Dyba a další privatizační zločinci. Přitom Česko mohlo hrát v této sestavě, jedno z prvních míst.
    Homo
    •  
      16.04.2013 12:09

      BYLO NEBYLO...DAVNO TOMU...ZA DEVITI HORAMI.......................tyhle spekulace opravdu nemaj cenu...dnes to umi zhodnotit prej i deti v ZŠ..mozna chybne ale myslej ze dobre
      OPTIMISTA
      •  
        16.04.2013 12:16

        Máte prqavdu, ale mě to štve. Spolusta lidí, nevím jestli si na to pamatujete, na tyto problémy upozorňovala,
        Homo
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů