Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsem pro „sňatek z rozumu“ s Varšavou, přiznal šéf aliance burz ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani po propadu zisku a objemů

Jsem pro „sňatek z rozumu“ s Varšavou, přiznal šéf aliance burz ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani po propadu zisku a objemů

14.06.2012 18:28

Krize si žádá neočekávané činy a Michael Buhl, který stojí v čele aliance CEE Stock Exchange Group, zastřešující akciové burzy v regionu se jednomu takovému nebrání: Včera vyjádřil zájem na spojení s největším konkurentem – polskou burzou. Děje se tak poté, co skupině burz ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani za loňský rok klesl čistý zisk proti loňskému roku o polovinu k 15 milionům eur.

„Měli bychom zájem na silnější spolupráci, nebo dokonce spojení. „Fúze rovných“ by podle nás nakonec dávala smysl,“ uvedl Michael Buhl ve včerejším rozhovoru pro Bloomberg k možné spolupráci s varšavskou burzou. Ta v roce 2011 na rozdíl od zmíněné aliance burz v loňském roce dokázala zvýšit svůj čistý zisk meziročně o 41,5 procenta na 32,46 milionu eur.

„Oni nebudou kompletní bez nás a my nebudeme kompletní bez nich,“ řekl šéf skupiny středoevropských burz na adresu svého největšího burzovního rivala v regionu. „Dávalo by to smysl, je zde spousta synergii a dohromady bychom opravdu byli střední a východní Evropa,“ prohlásil. Jedním dechem ale dodal, že se zatím jedná pouze o zbožné přání a žádná konkrétní jednání směrující k tomuto cíli nyní „naneštěstí“ neprobíhají. „Byli bychom otevření tomu, něco s Varšavou společně udělat, ale oni nás vidí jen jako konkurenci,“ vysvětlil názorový rozpor Buhl.

Skupina CEE Stock Exchange Group (CEESEG) zahrnuje čtyři burzy cenných papírů – v Budapešti, Lublani, Praze a Vídni – a je největší burzovní skupinou ve střední a východní Evropě. Klesající objemy na trzích ale v loňském roce rasantně snížily ziskovost skupiny na 15,4 milionu eur z 30,1 milionu eur v roce 2010. Za další hlavní důvod tohoto propadu ziskovosti aliance byl kromě propadu objemů na burzách prohlášen odpis maďarské burzy v hodnotě 11,8 milionu eur vynucený prudkým oslabením forintu v loňském roce.

„Ačkoli se ukázalo, že mezinárodní kapitálové trhy jsou relativně odolné vůči hlavním globálním událostem z první poloviny roku 2011 (Japonsko, arabská povstání), a bez ohledu na ně vcelku pokračovaly v zotavení zahájeném v roce 2010, přesto bylo druhé pololetí zastíněno novými obavami vzešlými z trvající krize státních dluhů (především v Řecku), ze zpomalování ekonomického zotavení a z řady negativních přehodnocení růstových predikcí. V důsledku toho byla nálada v druhém pololetí roku 2011 spíše pochmurná. Kapitálové trhy se opět otřásly a akcie se na čas propadly na nová minima,“ píše se ve výroční zprávě CEE Stock Exchange. 

PX -shrnutí 2011


(Zdroj: CEESEG)
 
V rámci výhledu do budoucna CEE Stock Exchange přiznává, že je v tomto tvrdém tržním prostředí obtížné vytvářet platné předpovědi. „I přesto existuje několik dlouhodobých faktorů, které zvýhodňují region střední a východní Evropy a zlepšují jeho pozici pro překonání současné krize. Tyto faktory zahrnují tempo růstu, které je dlouhodobě vyšší než v eurozóně, zdravé fundamenty a nižší míra zadlužení. Proto v krátkodobém a střednědobém horizontu zůstávají analytici ohledně trhů v regionu CEE opatrně optimističtí i navzdory současnému tržnímu prostředí,“ dává investorům naději provozovatel čtveřice burz v regionu.

Hlavním cílem skupiny CEESEG je zvýšit likviditu na členských burzách poskytnutím snadnějšího přístupu k místním trhům a produktům. Praha si přitom klade vlastní strategické cíle. „Pro rok 2012 se plánuje dokončení implementace společné obchodní platformy Xetra, zavedení křížového členství a standardních evropských zúčtovacích mechanismů pro účastníky obchodování,“ shrnul Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Koblic již před rokem v online rozhovoru na Patria.cz oznámil, že obchodní systém Xetra přijde na pražskou burzu do konce roku 2012 s tím, že bude pozitivní změnou pro český trh. Investoři se podle něho díky snadnějšímu přístupu na český trh mohou dočkat vyšších objemů, ty by však mohly podpořit i nové tituly. Xetra se již už používá na vídeňské burze, ale stejně tak například v Německu na Deutsche Börse. Od prosince 2010 ji potom používá i další ze sesterských burz - slovinská Lublaň. Kromě Prahy hodlá vlastník burzovní skupiny nový systém zavést i v Budapešti.

(Zdroj: BCPP, CEESEG, Bloomberg, Wiener Börse AG)


Čtěte více:

Pojednání o mizící likviditě na pražské burze
17.06.2011 17:07
Při pohledu na zobchodované objemy během posledních týdnů by se mohlo ...
Koblic (BCPP) na Patria.cz: Burzu čeká nový obchodní systém nejspíš do 20 měsíců, rýsují se také asi 3 IPO velikosti Fortuny
04.08.2011 18:20
Obchodní systém Xetra přijde na pražskou burzu do konce roku 2012 a bu...
Koblic (BCPP) o změně zdanění zisků z akcií pro Patria.cz: Je to neefektivní krok, ale zrušení daně z dividend je podstatnější
23.09.2011 12:19
Poslaneckou sněmovnou tento týden, zprvu nepozorovaně, prošla změna zd...
Šéf Wiener Börse: Na pražskou burzu příští rok přijdou až tři nové emise
29.11.2011 9:13
Burzy v regionu střední a východní Evropy, ovládané burzovním operátor...
Varšavská burza: Kvantita boří kvalitu
14.02.2012 12:06
Burza v polské Varšavě platí po několik let za nejagresívnější trh pro...
Ve střední Evropě soupeří burzy ve Varšavě a Vídni, silnější konkurence roste v Moskvě?
21.05.2012 11:51
Akciová burza ve Vídni, která se po roce 1990 těšila díky poválečnému ...

Váš názor
  •  
    15.06.2012 10:57

    Rozumné to je, ale dokud nebudou mít poláci vrch, je to utopie. Abych řekl pravdu, polská burza i když ji občas navštívím ve mě budí smíšené pocity. Nějak si nedokážu udělat názor.
    Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m