Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA vylepšují superbombu proti Íránu. O vojenské akci rozhodnou volby

USA vylepšují superbombu proti Íránu. O vojenské akci rozhodnou volby

03.05.2013 18:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americké ministerstvo obrany upravilo dosud největší bombu typu bunker buster, která je uzpůsobená k ničení dobře opancéřovaných cílů ukrytých hluboko pod povrchem země. Nová verze prý dokáže proniknout i k nejlépe zabezpečenému vývojovému centru jaderných technologií v Íránu.

Američtí představitelé se s pomocí mocné zbraně snaží přesvědčit Izrael o tom, že v případě nutnosti je americké letectvo schopno Íránu zabránit v sestavení jaderné zbraně a že Izrael to na vlastní pěst nezvládne.

Podle informací listu Wall Street Journal izraelští civilní a vojenští činitelé shlédli několik tajných záznamů, na nichž je předchozí verze protibunkrové bomby testována při shození z vysoké výšky. Na videu je prý vidět, jak několikatunový projektil proniká těsně k blízkosti cíle a následuje obrovská podzemní exploze. Američané poté izraelským spojencům objasnili, jak bylo zařízení vylepšeno.

Nejnovější model největší konvenční bomby v americkém arzenálu o váze 14 tun a výšce 6 metrů má upravené rozbušky, aby byla maximalizována jeho schopnost zavrtat se hluboko pod zem, vylepšený systém navigace kvůli přesnému navádění a high-tech vybavení k překonání íránské protivzdušné obrany. Bomba má před explozí dokázat proniknout až 60 metrů pod zem, což je odhadovaná hloubka íránského skalního komplexu Fardo u města Kóm, kde dochází k obohacování uranu. Vylepšená verze bomby, kterou vyvíjí společnost Boeing (93,74 USD, 1,66%), prý zatím nebyla vyzkoušena za letu.

I když někteří odborníci pochybují o účinnosti bomby a jediným efektivním způsobem, jak komplex ukrytý pod horami zničit, je podle nich použití taktické jaderné zbraně, vylepšený model bunker busteru má Izrael přesvědčit, že Fardo je zranitelné a také poskytnout Západu trumf při vyjednávání s Íránem. „Doufejme, že ji nikdy nebudeme muset použít,“ tvrdí vysoce postavený zdroj z Pentagonu.

Dosud bylo do vývoje speciálních bomb investováno přes 400 mil. USD, přičemž vyrobeno jich bylo kolem 20. Pentagon loni úspěšně požádal o dodatečné prostředky na jejich modernizaci.

Americké výzvědné služby došly k závěru, že íránská jaderná zařízení jsou tak dobře opevněná, že izraelské letectvo je nemůže poškodit natolik, aby je vyřadilo z provozu. A kdyby se Izraelcům podařilo vyvinout vlastní protibunkrovou bombu – Američané jim své nejnovější modely nenabídli – postrádají neviditelné bombardéry typu B-2, které by dokázaly proniknout hluboko do íránského letového prostoru a bomby shodit.

Podle amerických představitelů by díky nové bombě měla klesnout pravděpodobnost, že Izrael provede nálet na Írán samostatně letos či příští rok. Administrativa prezidenta Obamy by tak mohla dostat víc prostoru pro hledání diplomatického řešení po íránských prezidentských volbách, které jsou naplánovány na červen. Spojené státy budou spolu s Izraelem výsledek voleb a jejich dopad na postoj Íránu k jadernému programu pečlivě analyzovat a podle toho zváží další možnosti, včetně těch vojenských.

Proti dobře chráněnému komplexu Fardo hodlají Američané postupovat s pomocí vysoké přesnosti. V plánu je shodit na přesně stejné místo víc než jednu bombu. První má vytvořit přístupový kráter, druhá pak kompletně zničit vnitřek bunkru.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m