Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vltava v Praze kulminovala, Labe vrchol teprve čeká. Vláda uvolnila 300 mil. Kč a jedná s EU

Vltava v Praze kulminovala, Labe vrchol teprve čeká. Vláda uvolnila 300 mil. Kč a jedná s EU

04.06.2013 8:39, aktualizováno: 4.6. 10:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vltava v Praze podle vodohospodářů již kulminovala, v 06:00 dosáhl průtok hodnoty 3210 metrů krychlových za sekundu. Ani podle meteorologů nebude v nejbližší době hladina výrazně růst. Nyní v hlavním městě protéká 3190 kubíků vody za sekundu. Zábrany v Praze jsou postaveny až na průtok 4160 kubíků. Situaci dříve komplikoval sílící průtok Berounky, ale i ta již podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kulminovala a její hladina klesá. Navíc vodohospodáři neplánují upouštět vltavské přehrady. ČTK to oznámili Roman Finkous z magistrátu a pracovníci ČHMÚ a Povodí Vltavy. 

"V současné chvíli nedochází k výraznému poklesu hladiny Vltavy, ale klesají hladiny přítoků, kam je nyní soustředěna pomoc," uvedl po jednání krizového štábu řekl pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Opadla velká voda, která se prohnala řekou Rokytkou a Botičem. Krizový štáb se znovu sejde v 15:00 a připraveno je 300 hasičů a vojáků, kteří už pomáhali se stavbou protipovodňových bariér.

V Mělníku platí kvůli vzedmutému Labi extrémní stupeň povodňového ohrožení a chystá se evakuace asi 1500 lidí. V Zálezlicích na Mělnicku, které patřily k symbolům povodně v roce 2002, se protrhla hráz, obec opustily dvě stovky lidí. Srážky ale budou pravděpodobně v Čechách ustávat a přesunou se na Moravu. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí na více než čtyřech desítkách míst, nejvíce je jich na jihu Čech. Povodně si už zřejmě vyžádaly sedm životů, tisíce lidí musely být evakuovány a škody se zatím odhadují na stovky milionů korun.
 
Pozitivní vliv na Vltavu má jistě zklidnění situace na středočeské Berounce. "Berounka kulminovala už v pondělí ve 22:00 na průtoku 1160 kubíků za sekundu," řekl pracovník ČHMÚ. Od té doby průtok klesal a před 07:00 činil 1000 kubíků za sekundu. Navíc Povodí Vltavy dnes dopoledne neplánuje upouštění vody z takzvané Vltavské kaskády, soustavy devíti přehrad. "Budeme se snažit udržet v Praze - Chuchli průtok 3190 kubíků za vteřinu," řekla ČTK pracovnice povodí. Kvůli upouštění vody z Vltavské kaskády bylo v Praze rozhodnuto o zvýšení povodňových hrází na úroveň stoleté vody.

Uzavřeny jsou pro Pražany rovněž parky a zahrady, například Stromovka nebo Petřín, kde byl kvůli padajícím stromům rovněž přerušen provoz lanovky. Praha 6 rozhodla kvůli očekávanému vzestupu hladiny Vltavy o uzavření Papírenské ulice a ulice V Podbabě. Praha 5, Praha 8 a Praha 12, které evakuaci zvažovaly, ji nakonec nevyhlásily.

Pražská zoologická zahrada musela evakuovat všechna zvířata ze spodní části zahrady. Zároveň má zoo první "povodňový" přírůstek, je jím mládě kotula pojmenovaný Plaváček. Zahrada při povodni přišla o dvě čejky a králíky, kteří zůstali zalezlí hluboko v norách, jeden plameňák si zlomil nohu. Krizový štáb hlavního města bude zasedat v 8:00.

Uzavřeny jsou kvůli velké vodě i některé důležité komunikace. Řidiči neprojedou po Strakonické mezi Pražským okruhem a Jižní spojkou, po Roztocké z Podbaby směrem na Roztoky u Prahy, zavřeny jsou rovněž Povltavská v Praze 8, Vrážská v Praze 16 nebo most Barikádníků v Praze 7.

Dolní tok Vltavy i Labe kulminace ještě čeká

Dolní toky Vltavy a Labe budou i dnes podle meteorologů stoupat, což si vynutí další evakuace. V Praze, která je podle magistrátu připravena i na stoletou vodu, má Vltava dosáhnout vrcholu při průtoku asi 3300 kubíků za sekundu. Protipovodňové zábrany by přitom měly udržet vodu o průtoku až 4160 metrů krychlových za vteřinu.

Labe má podle předpovědí kulminovat v Mělníku (3850 m3/s) odpoledne. Dnes v noci tam byl vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení, připravuje se evakuace asi 1500 lidí. "Nejde o vlastní evakuaci, ale o její přípravu. O tom, jak se bude pokračovat dál, bude rozhodnuto v 07:30," uvedl starosta Ctirad Mikeš.

V Zálezlicích na Mělnicku se protrhla rozestavěná hráz. Evakuováno muselo být 80 lidí, dalších asi 120 odešlo samo. Zůstává ještě kolem stovky obyvatel. Obec je odříznutá od okolního světa a voda stále stoupá. V Terezíně na Litoměřicku se mělo do půlnoci evakuovat téměř 2000 lidí, většina z města už odešla. V Ústí nad Labem (4150 m3/s) by řeka měla dosáhnout maxima ve středu dopoledne. Z částí města se už v pondělí evakuovalo více než 1700 lidí. Dnes úřady vyhlásily evakuaci dalších asi 2000 osob, odejít mají do 11:00. V ostatních oblastech zasažených povodněmi by ale měly řeky postupně klesat. 

Vydatné srážky se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přesunou na Moravu a Slezsko, zejména do Beskyd. Dnes tam může spadnout až 100 mm srážek a hladiny tamních řek se začnou zvedat. V Jeseníkách může spadnout až 30 milimetrů. Bělá na Jesenicku může dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity. V Čechách naproti tomu naprší jen do pěti milimetrů. Zatím jsou ovšem na Moravě a ve Slezsku hlášeny jen nejnižší, první stupně povodňové aktivity. Výrazně se však podle meteorologů může zhoršit situace v povodí Odry, kde by se kvůli dešti mohl objevit i druhý stupeň.

Záplavy připravily o život zřejmě již sedm lidí. V pondělí odpoledne spadl v průhonickém parku pravděpodobně podmáčený strom na ženu venčící psa, v Cerhenicích na Kolínsku zemřel po zásahu proudem energetik v zaplavené trafostanici. Už předtím policie potvrdila jako oběť záplav staršího muže v Měčíně na Klatovsku, dva lidi, kteří zemřeli v neděli ve zřícené chatě v Třebenicích u Prahy a seniora nalezeného v neděli v potoce v Mokřanech na Benešovsku. Téhož dne záchranáři vylovili z Úpy v Trutnově tělo muže, zda je i on obětí záplav, ukáže pitva. Hledají se čtyři vodáci. Pojišťovny zatím zaznamenaly v souvislosti s povodněmi škody v řádu stovek milionů korun.

Vláda začíná jednat s EU o penězích

Česká vláda zahájí kvůli povodním intenzivní jednání s Evropskou komisí o uvolnění prostředků z Fondu solidarity, řekl ČTK předseda vlády Petr Nečas (ODS). Podle jeho názoru bude mít Praha na peníze nárok. Premiér také zdůraznil, že 300 milionů korun pro postižené obce, které vláda vyčlenila v pondělí, je už nyní k dispozici a bude-li třeba budou tyto prostředky navýšeny. 
  
Nečas poté, co absolvoval cestu po několika místech Středních Čech a po Praze, nechtěl spekulovat o možné výši škod. "Tyto povodně teprve budou kulminovat. Jak v Praze, zřejmě v průběhu zítřejšího dne, tak především musíme mít na mysli situaci na Labi od Mělníka po Děčín, tam se všechno bude odehrávat v následujících hodinách a dnech," upozornil předseda vlády.

V obou případech může pomoc EU dosáhnout 2,5 procenta zjištěné škody. V případě velké "národní pohromy" přesahující zmíněný limit pak pomoc naroste o šest procent škod nad limit. Pokud jde o ČR, bylo by to navíc šest procent ze škod nad 872 milionů eur.

Celkem 300 milionů korun, o jejichž uvolnění vláda rozhodla v pondělí, je podle předsedy vlády k dispozici. "Starostové, kteří potřebují hradit vícenáklady za práce, kterými reagují na povodeň, mohou o tyto prostředky požádat. Jsou okamžitě k dispozici a bude-li třeba, tak je i navýšíme," řekl ČTK Nečas.

Vláda má řádné jednání naplánované na středu. Premiér podotkl, že pro tuto chvíli kabinet všechny potřebné kroky učinil. Pokud však bude nezbytné jednání vlády uskutečnit ještě před plánovaným termínem, bude svoláno. "Já jsem uložil všem ministrům, kteří jsou mimopražští, aby zůstali v Praze a na dosah," poznamenal Nečas.

(Zdroj: ČTK, MfD, Právo)


Čtěte více:

ČR zasáhly povodně. Hladiny řek klesají, Vltava kulminovat teprve bude
03.06.2013 8:27
Českou republiku zasáhly rozsáhlé povodně, vláda na nedělním mimořádné...
Evropská unie slíbila peníze zemím postiženým povodněmi. Škody v ČR nejspíš rok 2002 nepřekonají
03.06.2013 16:08
Evropská unie je připravena pomoci České republice, Německu a Rakousku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m