Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minského Čína

Minského Čína

03.07.2013 17:29

Čínskou záchranou i prokletím jsou investice. Můžeme to demonstrovat následujícími dvěma grafy, které sice nejsou úplně čerstvé, na principu se ale od let 2010 a 2011 mnoho nezměnilo. V prvním grafu jsou podíly investic na HDP ve vybraných zemích. Vidíme tak poměrně známý fakt, že investice v Číně tvoří výjimečně vysokou část HDP. V roce 2011 se blížila 50 %, zatímco druhý investiční přeborník – Indie, měla tento poměr na necelých 40 %. Vyspělé ekonomiky jsou pak s podílem investic na HDP úplně jinde – maximálně něco nad 20 %.

Vysvětlení toho, proč je Čína takovou výjimkou, může z velké části poskytnout druhý graf. Ten ukazuje zásobu kapitálu (tj. kapitálu reálného – stroje, budovy, zařízení...) na hlavu. Vidíme, že zde je situace obrácená. Jednoduše řečeno, vyspělé ekonomiky mají zainvestováno, jejich zásoba produktivního kapitálu je vysoko a současné investice tak nedosahují relativně k HDP takové výše (první graf). V Číně je zásoba kapitálu na hlavu pětkrát, šestkrát menší než v Japonsku a USA, vysokými investicemi tak tuto hlubokou propast dohání. Mimochodem, pohled na konkrétní čísla ukazuje, že v Japonsku se zásoba kapitálu pohybuje kolem 120 tisíc dolarů na hlavu. V ČR jako v průmyslové zemi by toto číslo nemuselo být řádově odlišné – na každého z nás tedy v průměru připadne pár milionů (podle Japonska 2,3 milionů Kč) hodnoty strojů, zařízení, budov...

čína

Čína tedy, co se týče reálného kapitálu, jen dohání vyspělé standardy. Proč tedy tak intenzivní volání po tom, aby přešla na nový model ekonomiky, ve kterém nebudou hrát takovou roli investice, ale spotřeba? Takové volání by bylo evidentně namístě u ekonomiky, která by měla vysoké investice a zároveň vysokou zásobu kapitálu (něco jako komunistický ideál ženoucí se za tunami vyrobené oceli). U ní by bylo pravděpodobné, že se investuje jen pro investice a vzniklé kapacity nebudou efektivně využity.

Celou situaci můžeme vnímat tak, že nejde jen o to, zda Čína stále dohání v zásobě kapitálu vyspělé ekonomiky. Jde také o to, jakým tempem a způsobem je dohání. Konec konců je jednoduché si představit, že číselně je mezera uzavírána, z hlediska skutečně efektivně alokovaného kapitálu to je ale trochu jinak. Kvalita reálného kapitálu pak samozřejmě přímo určuje kvalitu kapitálu finančního – pohledávek, úvěrů a akciového kapitálu v ekonomice.

Ohledně skutečné výše čínských dluhů a jejich kvality probíhá už natolik nesourodá diskuse, že jsem jí téměř přestal sledovat. Co mě ale v poslední době zaujalo, byla aplikace metodologie BIS (Banky pro mezinárodní vypořádání, dnes ale také známé jako Banka pro inkonzistentní studie) na Čínu. BIS v roce 2012 odhadovala dluhovou tíhu, kterou musí jednotlivé země nést - ne samotnou výší jejich dluhu (v poměru k HDP), ale výší jejich dluhové služby (v poměru k HDP). Tedy výší plánovaných splátek a úrokových nákladů. Logika je jednoduchá – můžeme mít dvě země s poměrem dluhu k HDP ve výši 100 %. První z nich ale má díky nízkým úrokům a dlouhé duraci dluhu poměr dluhové služby k HDP (DSR) ve výši 10 %, zatímco druhá ve výši 30 %. Rozdíl velký.

BIS analýzou krizí a recesí v řadě zemí zjistila, že DSR ve výši 20 – 25% je poměrně spolehlivým indikátorem bankovní krize. Úvahy se chopila Wei Yao ze Societe Generale a aplikovala ji na Čínu. Vzniklý odhad čínského DSR dosahuje 29,9 % HDP (11,1 % jsou úrokové náklady a zbytek splátky). Podle tohoto ukazatele bychom mohli skutečně hovořit o Minského Číně, kterou uzavírání jedné propasti posílá do propasti druhé. Úvahu bych asi nehnal do Chanosovského extrému, ale není divu, že se čínská vláda i přes ne zrovna raketový růst nepouští do větších stimulačních akcí. Dopad na komodity je evidentní, širší úvahu o vlivu na trhy jsem rozváděl minule.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m