Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ERÚ: Kontrola solárních elektráren našla u většiny závažné nedostatky, žádáme trestní řízení

ERÚ: Kontrola solárních elektráren našla u většiny závažné nedostatky, žádáme trestní řízení

09.07.2013 11:43, aktualizováno: 9.7. 13:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Energetický regulační úřad při kontrole solárních elektráren odhalil u většiny zdrojů závažné nedostatky. Ve dvou případech podal podnět k zahájení trestního řízení. Novináře o tom dnes informovala předsedkyně Alena Vitásková. Kontrola se v první fázi týkala třiceti solárních elektráren spuštěných v roce 2010, tedy před výrazným poklesem výkupní ceny. Celkem jich bude úřad kontrolovat 180.

Regulační úřad zahájil kontrolu letos v dubnu. Vyzvalo jej k tomu ministerstvo průmyslu a obchodu na základě podnětu České fotovoltaické asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost. Zájmová sdružení upozornila především na FVE Ralsko ze skupiny ČEZ, která je největší solární elektrárnou v Česku. Zda je i tento energetický zdroj v první kontrolované skupině, Vitásková dnes neuvedla.

Prověrka spisů v prvním kroku podle úřadu ukázala ve všech případech nějaké nedostatky, z toho závažných jich bylo celkem 28. Podle Vitáskové chyběly některé dokumenty, chyby také byly v revizních zprávách či kolaudačních rozhodnutích. Po následné analýze úřad rozhodne, s kterými subjekty obnoví řízení, které může v krajním případě vést ke "zneplatnění licence", dodala předsedkyně úřadu. Ve dvou spisech, u nichž úřad podal podnět policii, má ERÚ podezření na spáchání podvodu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje zastavit veškerou podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014 novelou zákona o podporovaných zdrojích energie. "Důvodem připravené novely zákona je zvyšující se finanční zátěž pro spotřebitele elektřiny a potažmo i pro státní rozpočet, způsobená hrazením nákladů na podporu energie z obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny," píše se v předkládací zprávě k zákonu, který je nyní v připomínkovém řízení.

Vitásková dnes tento krok podpořila, obává se ale, že novela nebude přijata včas a mohla by se tak opakovat situace z roku 2009, kdy se kvůli krizi nepodařilo rychleji omezit růst výkupních cen. V této souvislosti Vitásková také vyzvala poslance, aby v první fázi podpořili část normy, která se zastavením podpory počítá.

Podle návrhu zákona se ukončení podpory bude týkat obnovitelných zdrojů uvedených do provozu po letošním 31. prosinci, a to konkrétně u elektřiny vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách a bioplynových stanicích, stejně jako u tepla vyrobeného z biomasy. Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů (OZE) by se měl zafixovat na letošní úrovni, tedy 583 Kč/MWh pro konečného spotřebitele.

Vitásková dnes také kritizovala přípravu novely energetického zákona, k jejíž tvorbě údajně nebyl ERÚ vůbec přizván. "ERÚ považuje takto připravený zákon za paskvil a navrhuje začít projednávat novelu v podstatě od začátku i přes to, že se letos novela nestihne připravit do legislativního procesu," řekla dnes šéfka regulačního úřadu.

Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.

(Zdroj: čtk, ERÚ)


Čtěte více:

Policie vyšetřuje povolování fotovoltaiky před snížením dotací
06.03.2013 8:40
Policie se začala zabývat povolováním slunečních elektráren v samém zá...
Zeman: Solární dotace jsou tunelem. Dle šéfky ERÚ vznikl fond na pošpinění úřadu
07.05.2013 14:59
Za největší tunel v dějinách české společnosti označil dotace na solár...
Zahraniční solárníci zahájili arbitráž proti ČR kvůli
09.05.2013 15:06
Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic...
Vitásková (ERÚ): Nynější podpora obnovitelných zdrojů je nad možnosti české ekonomiky
15.05.2013 13:34
Současný systém podpory obnovitelných zdrojů přináší náklady, které js...
ERÚ: Podpora fotovoltaiky a bioplynu příští rok skončí. Nové projekty už nedostanou nic
31.05.2013 9:36
Nové solární elektrárny a bioplynové stanice uvedené do provozu v roce...
Je provozovatel fotovoltaické elektrárny účastníkem řízení o solární dani? Kdepak
10.06.2013 5:30
Odpověď na tuto otázku přinesl v jednom ze svých nedávných rozhodnutí ...

Váš názor
  • ČT24
    09.07.2013 19:19

    novela OZE (zastavení podpory pro nové zdroje a zastropování ceny OZE) "leží" ve vládě. EVROPSKÁ KOMISE prý NESCHVÁLILA. Eurokomisař Špidla si zřejmě stále myslí že "ZDROJE JSOU".
    mša
    • Kalko,
      09.07.2013 19:31

      stále fandíš těm "autistům" a "mimoňům"?
      mša
  • Taky " ekologie...."
    09.07.2013 12:43

    A ono to není jen o ceně elekřiny.Projížděl jsem nedávno od Jaroměře, až po Hradec králové a tam jsou desítky,možná stovky hektarů těchto elektráren.Dříve pole,nyní panely...Nyní po těchto panelech stéká voda a odtéká stružkami a potůčky do Labe.Dříve se vsakovala do země. Jj dnes místo brambor máme zrcadla.....
    kkarlos
  • jsem zvědav
    09.07.2013 12:28

    jak dlouho nám vydrží tuto šaškárnu předkládat. Zločin je pojmenován přehmatem, mafiánské spolčení je nazýváno nedostatkem, krádež je pochybení, defraudace veřejných financí je pokládáno za politická rozhodnutí (viz hajzli Kuba, Kalousek atd...) ... a autoři tohoto FVE zákona si dál běhají na svobodě a smějí se, jak vydělali na eráru bilion. Jim je totiž úplně jedno, jestli ekonomika zkolabuje. Ale běda, kdyby někdo zatkl jednoho solárního barona, nebo politika. To by bylo okamžitě považováno za útok na demokracii :-(((
    Jesse
    • Re: jsem zvědav
      09.07.2013 13:46

      S těmi překlady to máte pravdu.Prach sprostí zloději se dnez nazývají sběrači kovů, obyčejní lidé na demonstraci jsou extremisté atd...
      karel777
  • "Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun.
    09.07.2013 12:25

    Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků."--------- A novináři co? NIC, věnují se drbům, giganti.
    mša
  • Trestní řízení?
    09.07.2013 12:20

    Souhlasím, ale hlavně s těmi, kteří tento paskvil schválili a pak svou nečinností způsobili škody ve výši stovek mld. korun. Jako první by mohl být potrestán pan Kalousek, který se na této lupárně také podílel, hlasoval pro a byl po celou tu dobu ve vládě nebo přímo na ministerstvu.
    oh171
    • Re: Trestní řízení?
      09.07.2013 12:30

      Pecina (v neděli), i Fišer (včera), prohlásil, že vládní návrh v roce 2009 "zametlo vedení sněmovny pod koberec" - nedoporučilo k projednání?
      mša
      •  
        09.07.2013 12:34

        Chceš říct, že vedení PS zneužilo své politické postavení? Já se tomu nedivím, ale to je trestné. Tady máš důkaz, že jsou součástí podsvětí a je nutné je všechny včas pozatýkat... a ne naslouchat fňukání Němcové a Kuby s Kalouskem...
        Jesse
        •  
          09.07.2013 12:37

          Pecina toto prohlásil v OVM. Moravce to nechalo v klidu.
          mša
          •  
            09.07.2013 12:42

            Ty neznáš Moravce? Je to jeich poskok, slizoun. Zve si do studia jen ty své oblíbence. Všichni to sledují 10 let a nikdo nic nenamítá... TV je součást mafie.
            Jesse
            • PL - Pecina:
              10.07.2013 23:03

              "Pan Fischer má nezpochybnitelný kredit jako premiér úřednické vlády. Jediné, co se mu vyčítá, je problematika solárních elektráren, což ale on nezpůsobil. Říká se, že Fischerova vláda s tím nedělala nic a napravit to musel až Petr Nečas, ale to je lež a byla to Fischerova vláda, která připravila zákon, který solární boom zastavil. Že byl projednán až v lednu, za to nemůže Jan Fischer, ale vedení sněmovny a tehdejší předsedkyně sněmovny paní Němcová. Dva roky byl zaměstnán v Evropské bance a myslím, že jeho kvalifikace na funkci ministra financí je mnohem méně zpochybnitelná než kompetence právníka či chemika."
              mša
              • Re: PL - Pecina:
                10.07.2013 23:32

                http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Vyprask-Fischerovi-od-znameho-aktivisty-Chova-se-pry-jak-obecni-prostitutka-278515
                Velkamedvědice
              • Re: PL - Pecina:
                10.07.2013 23:25

                Fisher je sračkovité želé. Ty bys měl uvádět zdroj,když cituješ, ještě si někdo bude myslet , že uvažuješ hlavou. Opět blisty vlastní myšlenky nemáš. Chápu.
                Velkamedvědice
                • nechápeš, medvídku :)
                  10.07.2013 23:40

                  již jsem si ale zvykla. Vulgarity pomíjím, zdroj je uveden (PL), citace vyznačena (uvozovky) a pokud bys byl schopen alespoň sledovat vlákno, neprojevoval by jsi se jako hysterka.
                  mša
                  • Re: nechápeš, medvídku :)
                    10.07.2013 23:51

                    Historicky hysterický zřejmě na dycky. Tak to máš.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      10.07.2013 23:58

                      tento jistě myšlenkový skvost bych potřebovala od někoho chytrého přeložit. Rupe, mohla bych Tě o překlad poprosit?
                      mša
                      • Mša
                        11.07.2013 8:11

                        Jednoduché. Tobě v hlavě přeskočilo, že jsem hysterický a pořád to papouškuješ. Jsem v klidu a nadhledu. To není důvod nereagovat na Tv věčné vyskakování vůči mně, jakož i na Tvoje tupé opisy bez přidané hodnity z blistů. Stačí dát odkaz na Ty tvoje opsaně mantry. Propaguješ tady Zemana a obdobné blábolisty tak se nediv. Ovečla Bl.
                        Velkamedvědice
                        • Re: Mša
                          11.07.2013 8:36

                          já těm Tvým invektivám vážně nerozumím. Článek je o OZE, diskutuji s Jessem ... o osudu OZElegislativy. Mne i jeho informace z brifingu paní Vitáskové překvapily. Přeji hezké léto :).
                          mša
                          • Mša
                            11.07.2013 8:44

                            Já evidentně reagoval na tebou otištěný nekomentovaný text, který propagoval Fishera a jeho nezpochybnitelný kredit. Spi dále. Léto mít hezké budu.
                            Velkamedvědice
                            • Medvěde
                              11.07.2013 9:16

                              Já jsem ten otištěný nekomentovaný text, který propagoval Fishera a mša ho sem pástla, pochopil nikoliv jako její osobní názor (což si asi myslíš), ale jako související cinický pohled některých médií, čemuž jsem se zasmál... v každém případě jsem z tohoto pohledu mša rozuměl a nevidím důvod někoho okřikovat za to, že sem pástne podobnou informaci. Všichni víme o co jde. Nebo chceš i mě vynadat, že tu slizskou odpornou zhrbenou želatinu obdivuji? To nemyslíš vážně?:-))
                              Jesse
                              • Re: J.
                                11.07.2013 9:33

                                medvídek nenadává - sděluje své názory :-))). Ale ty by jsi měl rozlišovat "holky v sukních a holky v kalhotech" ! Máš tuto schopnost od přírody nastavenou zrovna tak, jako VM - tak ji občas použij :-)))
                                AMN
                                •  
                                  11.07.2013 9:35

                                  ..tách...
                                  AMN
                                  •  
                                    11.07.2013 9:43

                                    ne ne, správně je v "gatích":-)))
                                    Jesse
                                    •  
                                      11.07.2013 9:46

                                      tvojí speciál jesseovskou češtinu, kterou jsi vytvořil již nestačím sledovat - a přitom jsi /byl v minulém životě ? / takový poeta ? Kam se to vytratilo ...:-)) ?
                                      AMN
                              • Re: Medvěde
                                11.07.2013 9:23

                                Jakýkoliv nekomentovaný text pozitivně vychvalující bezpáteřního politika mohu komentovat. Tebe,ani Tvého chápání se to nijak netýká. Nikdy jsem nepsal a nebroji nproti vložení textu, což naznačuješ. Jen jsem vyslovil občanské stanovisko, na čež mám právo. Mě Fisher zklamal a je pro mě sračkovité želé.
                                Velkamedvědice
                                •  
                                  11.07.2013 9:25

                                  No, tak nějak jsem se ti to pochopitelně snažil vysvětlit :-))
                                  Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data