Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vrchní žalobce Ištván: Pokud naše zjištění obhájíme procesně, může to být senzace

Vrchní žalobce Ištván: Pokud naše zjištění obhájíme procesně, může to být senzace

12.07.2013 10:28, aktualizováno: 12.7. 10:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Detektivové při vyšetřování pražských lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga narazili na klientelistickou síť, jež podobné případy kryla před policií. Vrchní žalobce Ivo Ištvan dnešním HN řekl, že jeho lidé zjistili, proč se v minulosti podezření na zmanipulované zakázky nebo korupční obchody nedostala k soudu. „Víme, proč k těmto věcem (vyšetřování politických špiček) nemohlo docházet," řekl listu Ištvan. Dodal, že to ukazují důkazy sesbírané při vyšetřování, které před měsícem vyvrcholilo prohlídkami u Janouška a Rittiga, zatčením exposlanců ODS kvůli korupci a obviněním šéfky kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové ze sledování jeho manželky vojenskou kontrarozvědkou.

„Teď bych vám asi řekl nejzávažnější věc z celého rozhovoru,“ odpověděl Ištván na dotaz, jak si vysvětluje, že takové vyšetřování tady ještě nikdy nebylo a co se nynějším vyšetřováním tedy změnilo. „Ale bohužel nemůžu. Protože všechno se prověřuje. Ale odpověď znám. Vím, proč k těmto věcem nemohlo docházet,“ řekl vrchní žalobce Ištván. „Budu rád, pokud to budeme moci i procesně sdělit. Ale pokud by to bylo jen v podobě tvrzení, tak by to nemělo žádnou relevanci. Ano, mohla by to být senzace, dodal.

HN připomněly, že soud prohlídky povolil s interním zdůvodněním, že exnáměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek ze své funkce údajně zařizoval, aby se nevyšetřovaly zakázky související právě s Janouškem. Grygárek to popřel.

Jestli začnou stíhat také Janouška a Rittiga, nechtěl Ištvan sdělit. Dále uvedl, že se někdo přes prostředníky pokusil ovlivňovat svědky případu kolem Nagyové. Kdo konkrétně to byl, vrchní žalobce dnešním HN neřekl. Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Jeho vládu nahradil úřednický kabinet Jiřího Rusnoka.

Na otázku HN, zda zásadním způsobem selhávaly základní složky státní moci, Ištván neodpověděl, ale argumentoval řadou povolení v průběhu vyšetřování. "My nesmíme ani naznačovat. Ale věřte, že naše počínání je odůvodněné a veškerý náš postup můžeme komukoli doložit. Když si uvědomíte, že nám soud povolil opakovaně odposlechy na řadu měsíců, včetně odvolacího soudu, tak to není záležitost nějakého Ištvana nebo Šlachty. Řada očí prostě viděla určitá zjištění a na základě vlastního úsudku nám dala zelenou k dalšímu šetření," řekl.

Podle rozvrhu práce státního zástupce by mohly být hotovy výslechy v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové do poloviny srpna, tím by také skončily důvody vazby podezřelých, uvedl Ištván ve vystoupení v České televizi. Situace se podle něj může změnit, někteří z vazebně stíhaných, kterých je nyní sedm, by mohli opustit celu dříve.

"Jakmile budou provedeny všechny výslechy, které potřebujeme k zadokumentování, tak potom není důvod, aby obvinění ve vazbě setrvávali," řekl Ištvan ČT. "Podle rozvrhu práce dozorového státního zástupce odhadujeme, že v obecné rovině by ten termín neměl překročit polovinu srpna, ale to nevylučuje, že u některých obviněných může dřív nastat samozřejmě situace, kdy budou všichni svědkové vyslechnuti, u některých může nastat situace později," dodal.

Krajský soud v Ostravě už obdržel všechny dokumenty potřebné pro rozhodnutí o stížnostech na umístění do vazby v kauze Jany Nagyové, obviněné šéfky kanceláře bývalého premiéra Petra Nečase. Senát by mohl rozhodnout zřejmě příští týden, řekla dnes ČTK mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová, je celkem obviněno osm lidí. V jednom případu jde o údajné zneužívání vojenské rozvědky, ve druhém o údajnou korupci bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem.

O vydání bývalého premiéra požádal Ištvan až počátkem července proto, že bylo nutné analyzovat všechny důkazy a udělat úkony, které nesnesou odkladu. Navíc vzhledem k tom, že vydání poslance Sněmovnou je delší proces, nebylo podle Ištvana nutné pospíchat. Návrh podle něj nese datum 3. července. Rozhodně odmítá, že by státní zastupitelství čekalo s žádostí o vydání až na případnou demisi předsedy vlády. Nečas rezignoval v polovině června.

Pokud Sněmovna Nečase nevydá, bude podle Ištvana vyšetřování pokračovat standardním způsobem. Nedokáže ani říct, zda bude expremiér v budoucnu obviněn. "Pokud v nějaké době budou vůči komukoli splněny podmínky, které trestní řád vyžaduje, tak samozřejmě státní zástupce je povinen zahájit trestní stíhání," řekl Ištvan na otázku, zda orgány činné v trestním řízení případně budou čekat se sdělením obvinění expremiéra na dobu, kdy Nečasovy vyprší poslanecký mandát.

Ištvan se dnes také vyjádřil ke spekulacím, že podobně jako politická korupce v případu Jany Nagyové by mohla být kvůli podezření z uplácení vyšetřována nabídka prezidenta Miloše Zemana manželce jeho předchůdce Livii Klausové, která Zemana podpořila v kampani a kterou teď prezident prosazuje za velvyslankyni na Slovensku. Podle vrchního žalobce by ale už v době, kdy Klausová Zemana podpořila, to musela dělat s tím, že za odměnu získá velvyslanecký post.

(Zdroj: HN, ČT, čtk)


Čtěte více:

Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci
13.06.2013 9:58
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přiš...
ÚOOZ: Nagyová se zpravodajci obviněna nejen za nezákonné sledování. Slib trafik brán jako úplatek. Premiér Nečas neodstoupí
14.06.2013 11:48
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se od počátku roku 2012 na...
Cena za politickou nestabilitu... Patria vydala nový Třicetník
02.07.2013 12:04
Finanční trhy zahrnují do cen aktiv kromě fundamentálních faktorů také...
Státní zástupce požádal Sněmovnu o vydání Petra Nečase, ta bude chtít vědět víc
08.07.2013 12:23
Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal Sněmovnu o vydání premiéra v...
Fischer a Klausovi čelí trestním oznámením kvůli údajné korupci při prezidentských volbách
10.07.2013 10:08
Nový ministr financí Jan Fischer a bývalý prezidentský pár Václav a Li...

Váš názor
  •  
    12.07.2013 15:38

    je to všechno dobytek a hnůj,jak by řekl feldkurát katz.vezměně si výrok kalouska,kterým veřejně označil zemana za idiota.nikoliv pane kalousek,zeman není idiot,zeman vám začal konečně šlapat na ty vaše špinavý nohy.ostatně vy byste mohl o vašich politických veletočích napsat thriller.ústava v dnešní podobě jak ji psali političtí analfabeti,kteří předpokládali,že politici budou pracovat ku prospěchu národa a nikoliv ku prospěchu svému a svým blízkým je srovnatelná se zákonem o ideálním plynu,bohužel však molekuly běžné plyny se dle tohoto zákona řídí vzdáleně,právě tak,jako dnešní politici k ideálu politika dle představ naivních autorů ústavy.v tomto smyslu jsou zvyklosti k ničemu,nebot jsou to zlotřilé zvyklosti.
    bob
  • a nakonec jako obvykle
    12.07.2013 13:58

    se to zase zamete pod koberc
    Sergej A.
  •  
    12.07.2013 12:16

    Napadat kmotrovsko-vládní chobotnici, to jde snad i o život. Pan Ištvan hraje nebezpečnou hru, aby na něho nebyla spáchána sebevražda...
    Achjo...
    •  
      12.07.2013 12:46

      Konečně někdo začal větrat ten Augiášův chlév. Do vyklizení je ještě daleko, ale snad se dočkáme. Otázka co justice tu prý má Krejčí.
      Homo
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m