Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna si odhlasuje rozpuštění v pátek 16. srpna

Sněmovna si odhlasuje rozpuštění v pátek 16. srpna

08.08.2013 17:23, aktualizováno: 8.8. 17:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Strany ČSSD, TOP09, KSČM a Věci veřejné podaly společnou žádost na svolání mimořádné schůze k rozpuštění sněmovny. Podpořilo ji 126 poslanců, nad ústavní většinou 120 hlasů. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) stanovila termín schůze na pátek 16. srpna 2013 od 14:00 hodin. Vyvolání předčasných voleb, jež musí následovat do 60 dnů od rozpuštění sněmovny, je reakcí na včerejší rozpad většiny bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Jeden z "rebelů", kvůli nimž stojednička padla, poslanec ODS Jan Florián už rezignoval na členství v ODS.

"Já myslím, že není na co čekat, není důvod prodlužovat nestabilitu," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. TOP 09 se k opozici přidala po středečním hlasování o důvěře Rusnokova kabinetu, při němž se prokázala nesoudržnost těsné 101hlasé většiny bývalé koalice.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Gazdík vyloučil, že by TOP 09 po předčasných volbách vstoupila do koalice s ČSSD. Chceme být věrohodnou pravicí, nechceme "kolaborovat" s levicovými stranami, řekl. Těžko si takovou spolupráci dokáže představit i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

U faktického rozpadu koalice ODS, TOP 09 a LIDEM stáli dva poslanci ODS - Tomáš Úlehla a Jan Florián. Ti v rozporu s postojem strany nehlasovali proti Rusnokově vládě. Oba již byli vyloučeni z klubu, Florián opustil ODS, zatímco Úlehla se členství vzdát nechce. Údajně v reakci na postoj členů ODS (jak vysvětlila) odešla ze sálu při hlasování o důvěře Rusnokově vládě také Karolína Peake. Kabinet Jiřího Rusnoka důvěru Poslanecké sněmovny nezískal poměrem hlasů 93:100.

Prezident Miloš Zeman dnes na svém facebookovém profilu ocenil vlastní postup s tím, že skrze něj dovedl Sněmovnu k předčasným volbám. „Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků. Těmto mým slovům z 25. června tehdy málokdo věřil," uvedl mimo jiné Zeman. Tehdy jmenoval premiérem ekonoma a bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka bez dohody a podpory parlamentních stran.

Grémium ODS jedná o tom, jak se bude strana připravovat na předčasné volby. Otevřeně říká, že s nimi nepočítala a také je stále nepodporuje. V podstatě každá ze stran bude dosti „v křeči“ řešit kandidátky. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová soudí, že poslanci Úlehla a Florián "píchli kudlu do zad ODS". Vyvolání předčasných voleb proto už i ona považuje za nejlepší řešení. Podle politologů je ODS ve velmi hluboké krizi, což znovu ukázalo včerejší hlasování.

Pravidla pro rozpuštění Sněmovny:

S návrhem na rozpuštění sněmovny musí souhlasit třípětinová většina všech poslanců, tedy 120 zákonodárců. Rozpuštění dolní komory je potom na prezidentovi, kterému ale ústava nedává žádnou lhůtu, do kdy tak musí učinit. Volby se pak musí uskutečnit do 60 dnů. V této souvislosti dnes předseda Ústavního soudu Rychetský uvedl, že si to nelze vykládat tak, že lhůta není a za obvyklé označil „nikoli týdny nebo měsíce, ale tak týden“ mezi přijetím žádosti a rozhodnutím.

Rozdíl mezi okamžikem, kdy sněmovna přijme usnesení, a okamžikem, kdy prezident vydá rozhodnutí, ten nemůže být počítán na týdny, ale maximálně na týden," řekl Rychetský. Dodal, že sněmovna končí momentem, kdy ji rozpustí prezident republiky, nikoli již ve chvíli, když to ona sama odhlasuje. Rozhodnutí o rozpuštění Poslanecké sněmovny může Zeman vydat až v okamžiku, kdy mu ministr vnitra a statistický úřad potvrdí, v jakém termínu jsou schopni volby připravit.

Na Senát v mezidobí přechází pravomoc přijímat zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odkladu, a to výhradně na návrh vlády. Pokud by sněmovna v povolebním složení tato opatření nepotvrdila, normy by pozbyly platnosti.

Zákonná opatření se nesmějí týkat ústavy, státního rozpočtu, státního závěrečného účtu, mezinárodních smluv a volebního zákona. O návrzích zákonů, které sněmovna stihne schválit ještě před svým rozpuštěním, by senátoři rozhodovali ve stejném režimu jako před volbami. Upravené nebo zamítnuté předlohy by ale "spadly pod stůl".

Poslanci přijdou rozpuštěním sněmovny nejen o plat, jehož základní výše činí 55 900 korun měsíčně, ale také například o náhrady. Jen na reprezentaci a stravování dostává řadový poslanec 8 300 korun měsíčně a k tomu ještě náhradu na dopravu v rozmezí od 20 700 do 31 400 korun.

Možnost rozpuštění sněmovny zavedla ústavní novela přijatá před čtyřmi lety. Poslanci se na ní shodli po verdiktu Ústavního soudu, který na podnět tehdejšího poslance Miloše Melčáka zrušil předčasné volby po pádu kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Poslanci k nim chtěli dospět ústavním zákonem o zkrácení volebního období. Melčák ale tehdy zákon úspěšně napadl se zdůvodněním, že zasahuje do jeho poslaneckých práv.

(Zdroj: ČT, čtk)


Čtěte více:

Zeman ve Sněmovně: Rusnok povládne nejméně týdny s důvěrou či bez
07.08.2013 8:46
Strany ODS, TOP 09 a LIDEM ve středu jednotně odmítnou vyslovit důvěru...
Země míří k předčasným volbám: Rusnok bez důvěry, koalice bez většiny, LIDEM bez Peake, do ODS Klaus?
07.08.2013 21:45
Vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezískala podle očekávání důvěru Poslane...
Král Miloš I. je opojený mocí, píší o Zemanovi Němci a Rakušané
08.08.2013 13:08
Prezident Miloš Zeman je opojený mocí a líbí se mu v roli vulgárně pop...

Váš názor
  •  
    08.08.2013 17:34

    všici už to berou s klidem,pardon kromě strany"lidem"Těm teď slzy tečou s očí,pryč je jejich naděj skrytá,ŽE ZŮSTANOU U K O R Y T A!!!půjdou k čertu včetně Kočí.
    bob
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university