Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nálada mezi německými spotřebiteli mírně klesla

Nálada mezi německými spotřebiteli mírně klesla

28.08.2013 8:26, aktualizováno: 28.8. 11:05
Autor: ČTK

Aktualizováno

Nálada mezi německými spotřebiteli mírně oslabila, avšak zůstala v blízkosti nejvyšší hodnoty za téměř šest let. Mírný pokles byl způsoben obavami spotřebitelů z růstu spotřebitelských cen. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK (40,86 EUR, -1,55%). 

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, klesl na 6,9 bodu ze sedmi bodů v předchozím měsíci. Srpnová hodnota indexu byla nejvyšší od doby před vypuknutím globální finanční krize. Analytici dotazovaní agenturou Reuters po vlně posledních statistických údajů z největší evropské ekonomiky očekávali, že index mírně stoupne na 7,1 bodu. Nejhorší odhad počítal s tím, že zůstane na sedmi procentech. 

"Rostoucí trend spotřebitelské nálady, který trval od února, se nyní zastavil," uvedla GfK v prohlášení. "To však neznamená obrat celkového trendu a začátek poklesu." 

Klesl rovněž dílčí index sledující spotřebitelská očekávání. I ten ale díky nízké nezaměstnanosti a růstu mezd v letošním roce zůstává na vysoké úrovni. 

"Možným důvodem tohoto poklesu je, že spotřebitelé jsou o něco méně optimističtí ve výhledu ekonomiky," dodala GfK. "Svoji roli zde rovněž hrají očekávání růstu cen. Spotřebitelé se bojí, že jim klesne kupní síla." Pokles kupní síly by mohl zpomalil tempo růstu ekonomiky. 

Míra inflace v Německu v červenci stoupla na 1,9 procenta, nejvýše od počátku letošního roku. Mohly za to hlavně vyšší ceny potravin. 

Spotřebitelé jsou méně optimističtí ve výhledu ekonomiky, přestože poslední statistika ukázala, že ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nejrychleji za více než rok. Podle GfK si spotřebitelé myslí, že německá ekonomika oživuje. Oživení ale podle nich v příštích měsících bude mírné a nedají se vyloučit ani komplice v oživení. 

Němečtí spotřebitelé dávají obvykle přednost spoření. V srpnu však jejich ochota utrácet vzrostla a byla nejvyšší od prosince 2006. Přispěly k tomu historicky nízké úrokové sazby a rostoucí inflace. Spotřebitelé jsou rovněž ochotni dělat velké finanční investice, jako nákup realit. 

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,7 procenta. Tempo růstu bylo nejrychlejší za více než rok a vyšší, než čekali analytici. V prvním čtvrtletí ekonomika stagnovala. V meziročním srovnání HDP posílil o 0,9 procenta po propadu o 1,6 procenta v prvním čtvrtletí. 

Mnoho ekonomů nyní věří, že tempo růstu německé ekonomiky bude letos vyšší, než vládou očekávaných 0,5 procenta. GfK zopakovala, že v letošním roce čeká růst soukromé spotřeby o jedno procento. Vyšší spotřeba by měla vyrovnat slabší vývoz, zvláště do dalších zemí eurozóny a Číny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data