Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama zatím marně shání nové spojence pro syrský úder. Mezinárodní vztahy ochladly kvůli špehování

Obama zatím marně shání nové spojence pro syrský úder. Mezinárodní vztahy ochladly kvůli špehování

06.09.2013 10:26
Autor: ČTK

Americký prezident Barack Obama se i dnešní den pokusí využít k tomu, aby získal co největší podporu pro svou chystanou trestnou akci proti Sýrii. Na summitu dvacítky hospodářsky nejmocnějších států světa v Petrohradě ale podle amerických novinářů zatím příliš úspěšný není. Z útržkovitých zpráv z večerního programu není podle agentury AP jasné, zda se ke svému cíli přiblížil - a zda je jeho dosažení vůbec možné. 

O průběhu večerní debaty v monumentálním carském paláci na břehu Finského zálivu nepronikly během noci žádné zprávy. Jen italský premiér Enrico Letta vyslal na Twitter stručnou informaci, že jednání "jen potvrdilo" rozdílné názory státníků na syrský vývoj. Za potěšitelnou skutečnost Letta označil jen fakt, že při večeři se podávalo italské bílé víno.

Nejmenovaný francouzský diplomat dnes v Petrohradu novinářům řekl, že většina státníků je přesvědčena o tom, že v Sýrii zabíjely chemické zbraně. Nasazení otravných látek účastníci summitu odsoudili, ale shoda nepanovala v názoru na to, kdo je za akci odpovědný.

Pochmurnou náladu nemohly zakrýt ani úsměvy a stisky rukou - podle agentury AFP křečovité - při oficiálním skupinovém fotografování. Už čtvrteční chladné přivítání, jehož se prezidentovi USA Baracku Obamovi ze strany hostitele Vladimira Putina dostalo, ostře kontrastovalo s vřelým uvítáním německé kancléřky Angely Merkelové. Ta se v Petrohradu proti vojenskému úderu na Sýrii znovu otevřeně postavila.

Obamovo nevýhodné postavení nekomplikuje jen Sýrie. Potvrdilo to jeho setkání s brazilskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou, kvůli němuž oba dorazili se značným zpožděním na oficiální večeři. Vztahy mezi Brazílií a USA jsou chladné v důsledku informací o tajném sledování prezidentky americkými špionážnímu službami, které se nedávno dostaly na veřejnost. Vyzradil je bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, muž, který svým útěkem do Ruska jen přitopil pod kotlem rusko-amerických sporů.

Špehování mezinárodní elektronické a telefonní komunikace v prohlášení na summitu G20 oficiálně odsoudilo i neformální sdružení BRICS, jehož členy jsou Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

Přestože při oficiálních akcích pořádaných za přítomnosti novinářů nechyběly úsměvy, v zákulisí se prý začíná hovořit o nové studené válce. Až nepatřičně podle amerických novinářů působil okázalý noční závěr čtvrtečního programu, při němž nechyběl slavnostní ohňostroj a galakoncert s áriemi z Traviaty Giuseppe Verdiho.

Ani svým dnešním programem zřejmě Obama ruské hostitele nepotěší. Před odletem z Petrohradu se má setkat se zástupci ruských nevládních a opozičních organizací a aktivisty homosexuální komunity. Jejich stížnosti na homofobní ruské zákony a ústrky úřadů Moskvu dráždí. Otevřenou podporu, kterou ruské opozici a disentu Washington poskytuje, označuje Rusko za vměšování.

O pokračování rusko-amerického dialogu se podle agentury AP starají nyní hlavně ministři zahraničí Sergej Lavrov a John Kerry, jejichž osobní vztahy jsou údajně podstatně srdečnější, než je tomu v případě prezidentů. Kerry měl v noci s Lavrovem telefonický rozhovor, v němž debatovali o možnosti svolání mezinárodní konference o politickém řešení syrské krize.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university