Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hedge fond boří Vodafonu obří převzetí Kabel Deutschland. Telefónica ovládne Telecom Italia?

Hedge fond boří Vodafonu obří převzetí Kabel Deutschland. Telefónica ovládne Telecom Italia?

11.09.2013 11:45
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Evropský telekomunikační sektor prochází sérií strategických akvizic a změnou sil lídrů. Zatímco z Telecom Italia se stahují někteří silní investoři a skupina Telefónica řeší, zda svůj vliv posílí, do dosud slibně vyhlížející obří akvizice německého kabelového lídra Kabel Deutschland skupinou Vodafone se navezl „predátorský“ hedgeový fond, který bude chtít cenu za svůj 10,9 % vyhnat notně nahoru s rizikem, že celou akvizici zbortí.

Predátor jde do cesty Vodafonu v Německu

Krachem hrozí obří plán na převzetí německého kabelového lídra Kabel Deutschland – klíčového pro telekomunikace, televize, rádio i internet – skupinou Vodafone ze dvou důvodů. Jednak se Vodafonu zatím ani z dálky nedaří získat potřebnou většinu akcií a jednak se mu do cesty postavil hedgeový fond, který již v minulosti použil strategii nákupu menšinového podílu v rozsahu blokačním pro squeeze out. Po Vodafonu se nyní s 10,9 % může dožadovat vyšší odměny za jeho podíl.

Vodafone Group se zatím podařilo v tendru získat necelou pětinu akcií Kabel Deutschland. Pokud chce Vodafone úspěšně dokončit převzetí německého obra v transakci za 7,7 miliardy eur (cca 200 mld. Kč), musí dnes do půlnoci získat více než 55% jeho akcií. Vodafone učinil nabídku na převzetí německého provozovatele kabelových sítí v červnu. Podmínkou pro dokončení převzetí však bylo, že se Vodafonu podaří získat do dnešního dne v tendru 75 % akcií německé firmy. V úterý odpoledne měl ale Vodafone k dispozici 17,6 milionu akcií, což odpovídá podílu 19,88 %. Kabel Deutschland je v Německu vedle kabelové televize také největším provozovatelem internetu a telekomunikačních služeb.

Vodafone se dlouhodobě soustředí na aktivity v oblasti bezdrátových služeb v kontinentální Evropě včetně České republiky. Akvizice společnosti Kabel Deutschland by Vodafonu coby druhému největšímu mobilnímu operátorovi na světě mohla pomoci rozšířit nabídku služeb a získat přístup k asi 32,4 milionu klientů mobilních služeb, pěti milionům uživatelů širokopásmového internetu a více než sedmi milionům zákazníků v oblasti kabelové televize v Německu.

Pokud se Vodafonu podaří získat potřebný počet akcií, stojí mu dále v cestě právě hedgeový fond Elliot Management, vedený miliardářem Paulem Singerem. Jeho strategie je jasná – v procesu squeeze outu chce za svůj 10,9% podíl vydrásat po Vodafone výrazně víc, než je jeho iniciační nabídka 87 eur za akcii a to včetně dividendy 2,5 eur. Akcie Kabel Deutschland přitom včera ve Frankfurtu uzavřely na 85,1 eur. „Kupci v Německu listovaných společností jsou obvykle ochotni se se zbývajícími akcionáři domluvit na kompromisní odměně, aby se vyhnuli právnímu sporu,“ uvedl Soenke Becker, partner německé Baker & McKenzie, který není v transakci nijak interesován. „11% podíl je silná blokační pozice pro squeeze out, strategie má silnou naději se vyplatit,“ dodal. Hedgeové fondy Elliot strategii uplatili již v minulosti v případě německé Demag Cranes a přebírající Terex. Pokerovou partii hrají Elliot o to, zda Vodafone od dalších investorů 75 % akcií Kabel Deutschland získá. Pokud ne, odejde poražen jak Vodafone, tak i fondy Elliot.

Horký brambor Telecom Italia

Telefónica v procesu přerozdání sil mezi klíčovými akcionáři vedoucího italského telekomu Telecom Italia zvažuje, že navýší svůj strategický podíl. Uvedly to zdroje z jednání. Na druhé straně stojí s možným prodejem podílu AT&T a spekulace kolem zájmu America Móvil miliardáře Carlose Slima či egyptského miliardáře Naguib Sawiris. Do budoucnosti zadluženého telekomu promlouvá také italská vláda. Podle zdrojů je ve hře také plné převzetí Telecom Italia skupinou Telefónica.

AT&T se k budoucnosti v italských telekomunikacích nevyjádřila, America Móvil vyloučila zájem v minulém týdnu a Sawiris uvedl, že jeho zájem notně ochlazuje odpor ze strany italské vlády. Ta to odmítla komentovat.

Jihoevropské telekomunikace jsou ostře zasaženy dluhovou krizí Evropy a život Telefónice v Itálii mohou ztížit uvolněné zdroje Vodafonu. Tomu americká Verizon Communications zaplatí 130 miliard dolarů za 45% podíl ve Verizon Wireless. Vodafone tak část investic nasměruje na italský trh. To je konkurenční potíž pro Telecom Italia s dluhovým břímě v rozsahu 29 miliard eur a rizikem pádu ratingu do prašivého pásma. Sama skupina Telefónica má přitom snižování svého zadlužení jako prioritu.

Holdingová skupina Telco, která drží v Telecom Italia 22% podíl, je ovládána bankami Intesa Sanpaolo a Mediobanca, pojišťovnou Generali a Telefónikou. Dohoda umožňuje zbývajícím členům skupiny převzít podíl některého z nich na prvním místě, pokud se ten rozhodne svou část nabídnout. Telefónica SA ovládá 46% podíl v Telco, banky po 11,6 % a pojišťovna 31 %. Mediobanca chce podíl nabídnout a Telefónica SA by jeho převzetím získala většinu v Telco. Podle zdrojů z jednání by jej Telefónica mohla postupně ovládnout celé. Představenstvo Telecom Italia má 19. Září říci více o strategii a finanční situaci firmy. S investičními bankami jedná o restrukturalizaci dluhu a navýšení kapitálu o řádově 5 mld. eur.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk, Kabel Deutschland, Vodafone, Telecom Italia)


Čtěte více:

Chce Vodafone akvizicí ovládnout německou televizi a internet? Obr Kabel Deutschland +13 %
13.02.2013 13:30
Dění na evropských trzích notně osvěžila spekulace o chuti Vodafone na...
Kabel Deutschland (+4 %) posílá na historické maximum souboj Liberty Global a Vodafone o převzetí
18.06.2013 10:15
Americká mediální skupina Liberty Global předložila nabídku na převzet...
Vodafone za 7,7 mld. eur získá německého obra Kabel Deutschland
24.06.2013 10:33
Mobilní operátor Vodafone Group zlepšil nabídku na převzetí Kabel Deut...
Telefónica zlepšila nabídku na koupi E-Plus od KPN, má souhlas miliardáře Slima
26.08.2013 9:40
Španělská telekomunikační skupina Telefónica zvýšila svoji nabídku na ...
Vodafone potvrdil jednání s Verizonem o prodeji podílu v mobilním operátorovi. Mluví se o 130 miliardách dolarů, akcie až +9 %
29.08.2013 9:23
Americká společnost Verizon Communications Inc. je v pokročilé fázi je...
FT: Plán Vodafonu převzít Kabel Deutschland je ohrožen
09.09.2013 11:35
Plán britského mobilního operátora Vodafone Group převzít největšího n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university